Διατροφή

Διατροφή με σύνδρομο Leaky Gut: Μπορεί το σύνδρομο Leaky Gut να αντιμετωπιστεί με δίαιτα;

Το διαρρέον έντερο, ή το σύνδρομο διαρροής εντέρου, είναι μια κατάσταση που δημιουργεί κενά στην επένδυση των εντερικών τοιχωμάτων. Αυτό επιτρέπει στα σωματίδια τροφίμων, τα βακτήρια και τα απόβλητα να εισέρχονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφίμων που έχουν θετική επίδραση στα βακτήρια του εντέρου και τη φλεγμονή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Leaky Gut. Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι το διαρρέον έντερο είναι η κύρια αιτία αυτοάνοσων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι αυτή η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει δυσαπορρόφηση ζωτικών μετάλλων και θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12. Αυτό το άρθρο περιγράφει το σύνδρομο Leaky Gut και τις τροφές που μπορεί να το επηρεάσουν. Θα σας δείξουμε επίσης ένα σύντομο πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει τρόφιμα για βελτιωμένη πεπτική υγεία.

Δοκιμή διαρροής εντέρου και ορισμένα γεγονότα

λεπτή γυναίκα κρατά τα χέρια της στο στομάχι ως ένδειξη υγιούς πεπτικής οδού

Μια προτεινόμενη γαστρεντερική διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο διαρροής εντέρου αποτελεί σήμερα αντικείμενο πολλών συζητήσεων σε όλη την ιατρική κοινότητα. Ορισμένοι φυσιοπαθείς μάλιστα ισχυρίζονται ότι ένα διαρρέον έντερο θα μπορούσε να προκαλέσει παχυσαρκία σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό λοιπόν είναι ένα κοινό πρόβλημα που θα μπορούσε να ευθύνεται και για την ασθένεια. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να αποδειχθεί ότι είναι ένα νόμιμο πρόβλημα. Σε μερικούς ανθρώπους, η φυσική δομή των εντέρων τους διακυβεύεται για διάφορους λόγους. Οι στενές συνδέσεις που ελέγχουν ποια υλικά απορροφά το έντερο δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό επιτρέπει σε μικρές ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, γνωστές ως εντερική διαπερατότητα.

Γυναίκα με κοιλιακό άλγος λόγω διαρροής εντέρου στην εξέταση του γιατρού

Μερικές φορές οι γιατροί διαπιστώνουν αυξημένη εντερική διαπερατότητα σε άτομα με νόσο του Crohn, κοιλιοκάκη, σε άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και σε άτομα με υψηλή εντερική πρόσληψη όπως ασπιρίνη και αλκοόλ. Η εντερική διαπερατότητα είναι σύμπτωμα αυτών των παραπόνων, αλλά όχι αιτία. Αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα άλλο εκτός από φλεγμονή των εντερικών τοιχωμάτων, αλλά αυτό δεν είναι σύνδρομο διαρροής εντέρου. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη εντερική διαπερατότητα έχει μερικές φορές θετικά αποτελέσματα. Αυτό θα ήταν, για παράδειγμα, η βελτίωση της απορρόφησης νερού και θρεπτικών συστατικών καθώς και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λεκτίνες και άλλες αιτίες

Σχέδιο που απεικονίζει διατροφικό σύνδρομο εντερικής διατροφής θεραπεύει το διαρρέον έντερο

Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που δεσμεύουν υδατάνθρακες και είναι άφθονες σε φυτικές τροφές όπως ντομάτες, όσπρια και μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Υποτίθεται ότι δεσμεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες ορισμένων ιστών τροφίμων και εμποδίζουν τη σωστή πέψη τους από τον άνθρωπο. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει επιπλέον στην τοξικότητα των λεκτινών και στην αναστολή του πεπτικού συστήματος. Εάν τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες, το πεπτικό σύστημα θα τα βγάλει πέρα. Ωστόσο, τα τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες λεκτινών μπορεί να είναι προβληματικά για τα έντερα. Μερικά από αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα Leaky Gut είναι το σιτάρι, το ρύζι, το einkorn και η σόγια. Τα φύτρα και τα ζυμωμένα τρόφιμα περιέχουν λιγότερες λεκτίνες, γεγονός που τις κάνει πιο εύπεπτες. Ωστόσο, τα γενετικά τροποποιημένα και υβριδικά τρόφιμα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα λεκτινών. Οι καλλιέργειες που περιέχουν γλουτένη θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την επένδυση των εντέρων, δημιουργώντας πιθανώς ένα διαρρέον έντερο. Αυτή είναι η σωστή διατροφή ενάντια στα διαρρέοντα έντερα.

βακτήρια e koli ως αιτία διαρροής εντέρου

Το συνηθισμένο αγελαδινό γάλα είναι μια άλλη τροφή που μπορεί να σπάσει τα τοιχώματα του εντέρου. Το συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να βλάψει τα έντερα είναι η πρωτεΐνη Α1 καζεΐνη. Η παστερίωση καταστρέφει επίσης ζωτικά ένζυμα, καθιστώντας τη λακτόζη πολύ δύσκολη στην επεξεργασία. Η ζάχαρη είναι μια άλλη ουσία που βλάπτει το πεπτικό σύστημα. Η ζάχαρη τροφοδοτεί την ανάπτυξη ζύμης και κακών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να βλάψουν περαιτέρω τα έντερα. Τα κακά βακτήρια δημιουργούν στην πραγματικότητα τοξίνες που ονομάζονται εξωτοξίνες που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα και δημιουργούν τις προαναφερθείσες οπές στο εντερικό τοίχωμα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018, η χαμηλή βακτηριακή βιοποικιλότητα στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διαπερατότητα και φλεγμονή. Αυτό μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της παχυσαρκίας. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από μια διατροφή που αυξάνει την ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο. Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται την κατανάλωση περισσότερων πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφών που βοηθούν στην ανάπτυξη ευεργετικών εντερικών βακτηρίων.

Αντιμετωπίστε το Leaky Gut με δίαιτα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροή και ένα διαρρέον έντερο πρέπει να επουλωθεί

Εξαλείψτε ορισμένα τρόφιμα και παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το έντερο σας. Είναι σημαντικό να εξαλειφθούν τα αλλεργιογόνα και τα εύφλεκτα τρόφιμα, όπως ορισμένα τρόφιμα ευκολίας, πρόσθετα σάκχαρα, ΓΤΟ, εξευγενισμένα έλαια, συνθετικά πρόσθετα τροφίμων και συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κύριες τοξικές εκθέσεις που πρέπει να αποφύγετε είναι μερικές τοξίνες στο νερό της βρύσης, τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, πάντα ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας πριν εξετάσετε μια τέτοια δίαιτα, διαφορετικά θα μπορούσατε να στερήσετε το σώμα σας από σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αντικαταστήστε τις επιβλαβείς ουσίες στα τρόφιμα με εκείνες που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό επιτρέπει την επούλωση ενός διαπερατού εντέρου, καθώς τέτοιες τροφές είναι εύπεπτες και έχουν θετική επίδραση στον εντερικό βλεννογόνο.

Λίστα κατάλληλων τροφίμων

ξινολάχανο κιμκί και άλλα ζυμωμένα λαχανικά καθώς και καυτερή πάπρικα για καλύτερη εντερική υγεία

 • ζωμός οστών περιέχει, για παράδειγμα, κολλαγόνο και τα αμινοξέα προλίνη και γλυκίνη. Αυτά συμβάλλουν στην επούλωση των κατεστραμμένων κυτταρικών τοιχωμάτων.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν τόσο προβιοτικά όσο και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επούλωση των εντέρων. Το κεφίρ, το γιαούρτι και το ωμό τυρί είναι μερικά από τα καλύτερα προβιοτικά τρόφιμα.
 • Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχει οργανικά οξέα που εξισορροπούν το pH του εντέρου για να το υποστηρίξουν. Το λάχανο τουρσί, το kimchi και η μαγιά είναι εξαιρετικές πηγές.
 • καρύδα και όλα αυτά τα προϊόντα είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία του εντέρου. Τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας στην καρύδα απορροφώνται πιο εύκολα από άλλα λίπη, επομένως έχουν θετική επίδραση στα διαπερατά έντερα. Για παράδειγμα, το κεφίρ καρύδας περιέχει επίσης προβιοτικά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα.
 • Βλαστημένοι σπόροι όπως οι σπόροι chia, οι σπόροι λιναριού και οι σπόροι κάνναβης είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων. Εάν τα έντερά σας δεν είναι διαπερατά όταν καθρεφτίζεστε, αλλά εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα Leaky Gut, ίσως χρειαστεί να αρχίσετε να παίρνετε φυτικές ίνες από λαχανικά και φρούτα στον ατμό.
 • Υγιεινά λίπη και η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων με μέτρο όπως κρόκοι αυγού, αβοκάντο, βούτυρο και λάδι καρύδας επεξεργάζεται εύκολα από τα έντερα και προάγει τη θεραπεία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, το αρνί και τα άγρια ​​ψάρια όπως ο σολομός.
 • καρπός μπορεί επίσης να καταναλωθεί. Για παράδειγμα, μπορείτε να μαγειρέψετε μήλα και αχλάδια για να φτιάξετε σπιτικό πουρέ μήλου ή σάλτσα φρούτων. Είναι καλύτερα να τρώτε τα φρούτα το πρωί και όχι αργότερα την ημέρα. Συνεπώς, η πρόσληψή τους πρέπει να διατηρείται με μέτρο. Εάν το έντερό σας είναι διαρρέον, συνιστούμε 1-2 μερίδες φρούτων την ημέρα.

η υγιεινή διατροφή χρησιμοποιεί φυσικά προϊόντα ως θεραπεία διαρροής εντέρου

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας περιλαμβάνουν:

 • Λαχανικά όπως μελιτζάνα, μπρόκολο, λάχανο, καρότα και κολοκυθάκια
 • Φρούτα όπως βατόμουρα, σταφύλια, πορτοκάλια, παπάγια και φράουλες
 • Ξηροί καρποί και σπόροι όπως αμύγδαλα, φυστίκια, κάσιους και κουκουνάρια
 • γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη και εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού τυριού, του γάλακτος χωρίς λακτόζη και των φυτικών εναλλακτικών γάλακτος
 • Δημητριακά όπως βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι και κινόα

Συμπλήρωμα διατροφής κατά του διαρρέοντος εντέρου

συσκευασία με προβιοτικά διαφορετικούς τύπους προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής

Το σχέδιο θεραπείας για το έντερο περιλαμβάνει πολλά φυσικά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν την πεπτική σας υγεία και να προστατεύσουν το παχύ έντερο από περαιτέρω βλάβες. Για παράδειγμα, υπάρχουν έξι χρήσιμα συμπληρώματα για διαρρέον έντερο, όπως προβιοτικά, πεπτικά ένζυμα, L-γλουταμίνη, ρίζα γλυκόριζας, shilajit και τριαντάφυλλο.

 • Προβιοτικά (50-100 δισεκατομμύρια μονάδες ημερησίως), ωστόσο, μπορεί να είναι το κύριο συμπλήρωμα διατροφής που πρέπει να λαμβάνετε, καθώς θα σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τα καλά βακτήρια και να διώξετε τα κακά. Συνιστάται να λαμβάνεται τόσο σε μορφή τροφής όσο και ως συμπλήρωμα. Αναζητήστε στελέχη όπως Bacillus clausii, Bacillus subtilis, Saccharomyces boulardii και Bacillus coagulans.
 • Πεπτικά ένζυμα εξασφαλίζουν πλήρη απορρόφηση των τροφίμων και μειώνουν την πιθανότητα μερικώς αφομοιωμένων σωματιδίων και πρωτεϊνών να βλάψουν το εντερικό τοίχωμα.
 • L-γλουταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για οποιοδήποτε πρόγραμμα διαρροής θεραπείας εντέρου. Ως σκόνη, είναι ένα βασικό αμινοξύ που είναι αντιφλεγμονώδες και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση της εντερικής επένδυσης. Ένα από τα οφέλη της L-γλουταμίνης είναι η προστατευτική της δράση. Καλύπτει τα κυτταρικά τοιχώματα και δρα ως απωθητικό κατά των ερεθιστικών.
 • Ρίζα γλυκόριζας είναι ένα προσαρμογόνο βότανο που εξισορροπεί τα επίπεδα κορτιζόλης και βελτιώνει την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Η ρίζα γλυκόριζας βελτιώνει επίσης τις φυσικές διαδικασίες του σώματος για τη διατήρηση της υγείας του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Ωστόσο, αυτό το βότανο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλείται από συναισθηματικό στρες. Επιπλέον, βελτιώνει τον τρόπο παραγωγής και μεταβολισμού της κορτιζόλης.
 • Shilajit Mumiyo είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στην αγιουρβεδική ιατρική που μπορεί να προστατεύσει από το έλκος του στομάχου και να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται ή επιδεινώνεται από τα διαρρέοντα έντερα.
 • Ρίζα ισχίου έχει αντιοξειδωτικές και αντιισταμινικές ιδιότητες. Αυτά το καθιστούν μια εξαιρετική προσθήκη στο σύνδρομο διαρροής εντέρου.

Πιθανό σχέδιο διατροφής για διαρρέοντα τοιχώματα του εντέρου

διεγείρει την πέψη με λιγότερες λεκτίνες και περισσότερα ζυμωμένα φρούτα και λαχανικά

Αυτή η τελευταία ενότητα καλύπτει μερικές απλές ιδέες γευμάτων για τη βελτίωση της υγείας του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν πιο διαρροή συμπτωμάτων στο έντερο από άλλα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κρατώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τις διατροφικές σας συνήθειες και να εντοπίσετε πιθανές αιτίες. Απλώς ρίξτε μια ματιά στα επόμενα παραδείγματα συνταγών Leaky Gut για να βρείτε το κατάλληλο μενού της ημέρας για εσάς.

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

πλιγούρι βρώμης με βατόμουρα και μέλι καθώς και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και κάσιους

 • Ένα μπολ με ελληνικό γιαούρτι με βατόμουρα, φράουλες ή ακτινίδιο.
 • Νιφάδες βρώμης με νερό ή γάλα χωρίς λακτόζη και μούρα της επιλογής σας.
 • Προσθέστε ένα ή δύο αυγά σε φρυγανισμένο ψωμί με προζύμι.

Πιάτα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο

Το Lekeres τηγανίζει κοτόπουλο λεμονιού με βασιλικό, ντοματίνια και ελιές που έχουν διαρροές και συμπεριφέρονται καλά με τη διατροφή

 • Συνδυάστε ανάμεικτα χόρτα με κομμένο στήθος κοτόπουλου, καρότα, ντομάτες και τριμμένη παρμεζάνα για να φτιάξετε μια σαλάτα.
 • Χρησιμοποιήστε αυγά, μπρόκολο, ντομάτα και μια πρωτεΐνη της επιλογής σας (προαιρετικά) για να φτιάξετε φριτάτα (ιταλική ομελέτα).
 • Ανακατέψτε μαζί μοσχάρι, μπρόκολο, καρότα, πιπεριά και ζυμαρικά κολοκυθάκι για νόστιμα πιάτα ζυμαρικών.
 • Για παράδειγμα, το κοτόπουλο λεμονιού μπορεί να σερβιριστεί με στήθος κοτόπουλου στη σχάρα, γλυκοπατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών.
 • Grήνετε ή τηγανίζετε φιλέτο σολομού και σερβίρετε με μια συνοδευτική σαλάτα.

Κατάλληλα σνακ μεταξύ:

 • Βάφλες ρυζιού επικαλυμμένες με φυστικοβούτυρο
 • Σταφύλια και μπρι
 • Αφήστε τις νιφάδες βρώμης να γίνουν απότομες για μια νύχτα με φράουλες ή πατατάκια μαύρης σοκολάτας
 • Ένα μείγμα από αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια

Ανθρώπινα σώματα που στέκονται δίπλα -δίπλα με όργανα που παρουσιάζουν συμπτώματα διαρροής εντέρου

Το σύνδρομο Leaky Gut μπορεί να προκαλέσει άβολα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να υποφέρετε από αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε τη διατροφή σας για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε διαφορετικά τρόφιμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να προσπαθήσετε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να εντοπίσετε τρόφιμα που προκαλούν διαρροή εντέρων. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν η κατάσταση της υγείας σας δεν βελτιωθεί παρά την προαναφερθείσα αλλαγή στη διατροφή και είναι απαραίτητη μια πιθανή θεραπεία Leaky Gut.