Διατροφή

Ποιο αλεύρι είναι καλύτερο για ψήσιμο χαμηλών υδατανθράκων;

Τραγανά μπισκότα, ζουμερά κέικ σοκολάτας, νόστιμα ντόνατς, αφράτες τηγανίτες, βελγικές βάφλες – η απλή σκέψη τους κάνει το στόμα σας να βάζει νερό. Δεδομένου ότι 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις περιέχουν 76 γραμμάρια υδατανθράκων, τέτοια κλασικά επιδόρπια δεν είναι κατάλληλα για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Αλλά χρησιμοποιώντας αλεύρια χαμηλών υδατανθράκων, μπορείτε ακόμα να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με τα αγαπημένα σας γλυκά κατά καιρούς, μόνο σε μια παραλλαγή χαμηλών υδατανθράκων. Ποιο αλεύρι επιτρέπεται σε χαμηλούς υδατάνθρακες; Παρακάτω είναι οι πολλές επιλογές αλευριού χαμηλών υδατανθράκων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο σε δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όσο και σε κετό και συμβουλές για τη σωστή χρήση τους.

Ποιο αλεύρι επιτρέπεται σε χαμηλούς υδατάνθρακες

Δεν είναι τόσο εύκολο να αντικαταστήσετε αλεύρια υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες όπως αλεύρια για όλες τις χρήσεις, σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι με αλεύρι χαμηλών υδατανθράκων 1: 1. Λόγω των διαφορετικών ιδιοτήτων, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι χαμηλών υδατανθράκων μαζί με άλλα συστατικά, όπως φλοιό ψυλλίου, κόμμι ξανθάνης και σκόνη πρωτεΐνης, για να επιτύχετε την επιθυμητή υφή. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αλεύρια χαμηλών υδατανθράκων πρώτα από έτοιμες συνταγές. Με αυτόν τον τρόπο, θα πάρετε μια ιδέα για το πώς να φτιάξετε τα δικά σας αγαπημένα με υψηλούς υδατάνθρακες χαμηλούς υδατάνθρακες χρησιμοποιώντας ένα υποκατάστατο αλεύρου.

Αλεύρι αμυγδάλου-το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με χαμηλούς υδατάνθρακες

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι δημοφιλές σε δίαιτες κετό και χαμηλών υδατανθράκων

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με το κανονικό αλεύρι και χρησιμοποιείται αρκετά στις συνταγές κετό. Ανά 100 γραμμάρια, το αλεύρι αμυγδάλου περιέχει 12 γραμμάρια λίπους, 36 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 4 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και της έλλειψης γλουτένης, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον αυγά ή μαγειρική σόδα για να προσθέσετε υφή στα ψητά σας.

Το τυπικό αλεύρι αμυγδάλου παρασκευάζεται από ασπρισμένα αμύγδαλα (χωρίς κέλυφος) και είναι πολύ ψιλοτριμμένο. Δίνει στα αρτοσκευάσματα μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και μια υγρή υφή σε αυτό που είναι ιδανικό για κέικ χαμηλών υδατανθράκων, μπισκότα, κρούστα ψωμιού και πίτας εξουσία.

Bήνουμε αλεύρι αμυγδάλου τέλεια για ψωμί

Το αλεύρι αμυγδάλου διατίθεται σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, αλλά μπορείτε να το βρείτε στη χαμηλότερη τιμή εάν το αγοράσετε online χύμα. Φροντίστε να αγοράσετε το καλύτερο αλεύρι αμυγδάλου που δεν έχει σκούρες κηλίδες. Όσο πιο αλεσμένο είναι το αλεύρι αμυγδάλου, τόσο πιο λεπτή θα είναι η συνοχή των ψημένων προϊόντων σας και τόσο πιο εύκολο θα είναι να φουσκώσουν.

Συμβουλές για ψήσιμο με αλεύρι αμυγδάλου:

 • Αναλογία αντικατάστασης: 100 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου: 125 γραμμάρια αλεύρι σίτου
 • Χρησιμοποιήστε ελαφρώς λιγότερα λιπαρά και υγρά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στα αμύγδαλα.
 • Προσθέστε ένα άλλο αυγό ή μισό αυγό για να προσθέσετε υφή σε ψωμιά και μάφιν.
 • Η προσθήκη ενός παράγοντα ανύψωσης (π.χ. μπέικιν πάουντερ ή μαγειρικής σόδας) μπορεί να είναι χρήσιμη.
 • Το κουρκούτι ή η κρέμα για τηγανίτα δεν πρέπει να αραιωθεί πολύ, αλλά πρέπει να είναι λίγο πιο παχύ.
 • Bήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολύ καιρό.
 • Το αλεύρι αμυγδάλου μπορεί να ροδίσει γρήγορα. Το αλουμινόχαρτο μπορεί να βοηθήσει εδώ.
 • Αφήνετε πάντα τα έτοιμα ψητά να κρυώσουν καλά. Αυτό κάνει τα κράκερ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και τις βάσεις κέικ πιο τραγανά, ενώ τα μάφινς και τα κέικ αποκτούν καλύτερη υφή και κολλάνε καλύτερα..

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το αλεύρι αμυγδάλου? Δεδομένου ότι το αλεύρι αμυγδάλου μπορεί να καταστρέψει γρήγορα, είναι καλύτερο να το διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το μεγαλύτερο μέρος του αλεύρου αμυγδάλου έρχεται σε αεροστεγή σακούλα, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αεροστεγές δοχείο.

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις για χαμηλούς υδατάνθρακες και κετό

Σημειώσεις για τη χρήση αλευριού αμυγδάλου:

Το μόνο πρόβλημα με τη χρήση αλευριού αμυγδάλου είναι ότι είναι εύκολο να φάτε υπερβολικά. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου αποτελείται από περίπου 90 αμύγδαλα – ποσότητα που σπάνια θα έτρωγε κάποιος ταυτόχρονα. Αν και τα αμύγδαλα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λιπαρών και φυτικών αμυγδάλων μπορεί να επιδεινώσει τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Αμύγδαλο (αλεσμένα αμύγδαλα)

Αμύγδαλο γεύμα διαφορά αμύγδαλα αμύγδαλα με το δέρμα

Το γεύμα αμυγδάλου δεν είναι το ίδιο με το αλεύρι αμυγδάλου. Το αλεύρι αμυγδάλου παρασκευάζεται από ασπρισμένα αμύγδαλα και ψιλοτριμμένο, ενώ το γεύμα αμυγδάλου δεν είναι τόσο αλεσμένο και μπορεί να περιέχει δέρμα αμυγδάλου. Είναι ιδανικό για αρτοσκευάσματα που δεν έχουν τόσο λεπτή συνέπεια όπως Muffins και μπισκότα.

Το αλεύρι καρύδας είναι δημοφιλές για τηγανίτες και κέικ

Το αλεύρι καρύδας είναι απαραίτητο μέρος μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Το αλεύρι καρύδας παρασκευάζεται από αποξηραμένο κρέας καρύδας αφού το μεγαλύτερο μέρος του λίπους έχει εξαχθεί για να παραχθεί λάδι καρύδας. 100 γραμμάρια αλεύρι καρύδας περιέχει 348 θερμίδες, 12 γραμμάρια λίπους, 16 γραμμάρια πρωτεΐνης, 22 γρ υδατάνθρακες και 35 γρ φυτικές ίνες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αυτό το αλεύρι χαμηλών υδατανθράκων είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Συμβουλές για ψήσιμο με αλεύρι καρύδας:

 • Ακριβώς όπως με το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι σίτου 1: 1 επειδή απορροφά υγρά σαν σφουγγάρι. Η ισοδύναμη αναλογία είναι: 150 γραμμάρια αλεύρι καρύδας: 500 γραμμάρια αλεύρι σίτου
 • Χρησιμοποιήστε έξι αυγά και μία ουγγιά υγρού για κάθε 120 γραμμάρια αλεύρι καρύδας.
 • Το αλεύρι καρύδας μπορεί να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία με άλλες συνταγές, δεν απαιτούνται προσαρμογές.
 • Το κτύπημα θα πήξει μετά από λίγα λεπτά. Για παράδειγμα, αν φτιάχνετε βάφλες χαμηλών υδατανθράκων, αφήστε το μείγμα στην άκρη για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγετε σε πιο σφιχτές και λιγότερο εύθρυπτες βάφλες.

Τηγανίτες από αλεύρι καρύδας ως πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Αν Αλεύρι αμυγδάλου και αλεύρι καρύδας συνδυασμένα, η καλύτερη αναλογία είναι 3: 1. Ο συνδυασμός αυτών των αλεύρων χαμηλών υδατανθράκων σας επιτρέπει να μιμηθείτε στενά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς να προσθέσετε επιπλέον αυγά. Απλά βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα υγρά συστατικά στην ίδια αναλογία με το αλεύρι καρύδας, καθώς αυτό εξακολουθεί να χρειάζεται επιπλέον υγρασία.

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει η γεύση της καρύδας, μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε το ψήσιμο με αλεύρι καρύδας καθώς η γεύση μπορεί εύκολα να καλυφθεί από άλλες έντονες γεύσεις. Με γλυκά αρτοσκευάσματα, για παράδειγμα, βανίλια, σοκολάτα και σκόνη κακάο βοηθούν στην εξουδετέρωση της γεύσης καρύδας. Για χορταστικά πιάτα, προσθέστε λίγο σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το αλεύρι καρύδας? Δεδομένου ότι το αλεύρι καρύδας απορροφά την υγρασία σαν ένα σφουγγάρι, είναι σημαντικό να το διατηρείτε σε αεροστεγή σακούλα ή δοχείο. Για να αποφύγετε ζημιές από υγρασία, φυλάξτε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος στο ντουλάπι σας και όχι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Αλεύρι καρυδιάς και άλλα είδη αλεύρι καρυδιών

ποιο αλεύρι επιτρέπεται με χαμηλούς υδατάνθρακες

Μπορείτε να αλέσετε σχεδόν οποιοδήποτε παξιμάδι για να του δώσετε μια σαρκώδη σύσταση, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στις συνταγές σας. Για παράδειγμα, το αλεύρι καρυδιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του αμυγδάλου σε πολλές συνταγές. Άλλα αλεύρια καρυδιών που μπορείτε να πειραματιστείτε είναι Αλεύρι φουντουκιού, αλεύρι πεκάν, αλεύρι μακαντάμια και φιστίκι. Καθένα από αυτά θα προσθέσει μια μοναδική γεύση στα ψητά σας, οπότε επιλέξτε με σύνεση. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε αλεύρια καρυδιών στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Αλεύρι λιναρόσπορου

Χρυσό λιναρόσπορο κατάλληλο για ψήσιμο χαμηλών υδατανθράκων

Οι σπόροι λιναριού είναι πολύ θρεπτικοί και πλούσιοι σε βιταμίνη Β1, χαλκό, ALA (φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) και λιγνάνες (φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην αποτροπή των κυτταρικών βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες). Δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος περιέχουν σχεδόν 70 θερμίδες, 4,5 γραμμάρια λίπους, 5 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων, 4 γραμμάρια φυτικών ινών, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο καθαρών υδατανθράκων.

Λόγω της γήινης γεύσης του, το λιναρόσπορο είναι ιδανικό για Bωμί, μάφινς, μπισκότα, κράκερ, καρύδια και κέικ. Αυτό το αλεύρι χαμηλών υδατανθράκων χρησιμοποιείται περισσότερο ως συνδετικό ή υποκατάστατο αυγών σε συνταγές κετό. Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για συνταγές που απαιτούν σημαντική ποσότητα αυγών. Για να φτιάξετε ένα αυγό από λιναρόσπορο, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι λιναριού με 3 κουταλιές νερό και αφήστε το να φουσκώσει.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το αλεύρι λιναρόσπορου? Το αλεύρι λιναρόσπορου μπορεί να σαπίσει πολύ γρήγορα. Είναι καλύτερο να το διατηρείτε στο ψυγείο σε αεροστεγή σακούλα ή δοχείο. Για την καλύτερη γεύση, αγοράστε σπόρους λιναριού ολόκληρου χρυσού και αλέστε τους σε ηλεκτρικό μύλο καφέ λίγο πριν από τη χρήση.

Αλεύρι ηλιόσπορου ή κολοκυθόσπορου

Αλεύρι από ηλιόσπορο ιδανικό για άτομα με αλλεργίες στα καρύδια

Το αλεύρι από ηλιόσπορο και το αλεύρι από σπόρους κολοκύθας είναι ιδανικές επιλογές για άτομα με αλλεργίες στα καρύδια. Αυτά τα αλεύρια σπόρων είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Ε, χαλκό, θειαμίνη, σελήνιο και φώσφορο και είναι σχετικά χαμηλά σε καθαρούς υδατάνθρακες (λιγότερο από 5 καθαρούς υδατάνθρακες ανά 30 γραμμάρια).

Συμβουλές για ψήσιμο με αλεύρι ηλιόσπορου και κολοκύθας:

 • Αντικαταστήστε το αλεύρι αμυγδάλου με την ίδια ποσότητα αλεύρι ηλιόσπορου ή κολοκύθας. Αυτό είναι δυνατό επειδή έχουν πολύ παρόμοιες ιδιότητες.
 • Το ηλιέλαιο προσδίδει στα αρτοσκευάσματα υγρή υφή. Χρησιμοποιήστε περισσότερο αλεύρι και λιγότερο υγρό. Βρείτε την ιδανική αναλογία προσθέτοντας μικρές ποσότητες σπόρου και υγρού μέχρι να αποκτήσετε τη σωστή συνοχή.

Breadωμί χαμηλών υδατανθράκων με αλεύρι ηλιόσπορου και ψύλλου

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά γεύμα ηλίανθου και γεύμα από σπόρους κολοκύθας? Το αλεύρι από ηλιόσπορο και κολοκύθα είναι πολύ πιο σταθερό από το αλεύρι λιναρόσπορου, έτσι μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι.

Το μειονέκτημα αυτών των εναλλακτικών αλευριού είναι ότι είναι ελαφρώς ακριβότερα και πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν από τα πιο δημοφιλή αλεύρια χαμηλών υδατανθράκων. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας αλεύρια από ηλιόσπορο ή κολοκύθα με επεξεργαστή τροφίμων ή μύλο καφέ.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις αλευριού χαμηλών υδατανθράκων για την κετογονική δίαιτα

ποιο αλεύρι είναι καλύτερο για χαμηλούς υδατάνθρακες

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε άλλες εναλλακτικές λύσεις αλευριού, εδώ είναι μια λίστα με μερικές λιγότερο χρησιμοποιούμενες επιλογές:

Αλεύρι σόγιας. Το αλεύρι σόγιας παρασκευάζεται από αλεσμένη σόγια. Είναι παρόμοιο με το αλεύρι καρύδας στο ότι είναι αρκετά στεγνό και απορροφά εύκολα την υγρασία. Περιέχει επίσης περισσότερη πρωτεΐνη από τα κετό γεύματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Αγοράζοντας βιολογικό αλεύρι σόγιας, μπορείτε να αποφύγετε τη σόγια ΓΤΟ και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Το ρεβίθι είναι ένα αλεύρι φασολιών χαμηλών υδατανθράκων

Άλλα αλεύρια φασολιών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φασολιού που μπορείτε να δοκιμάσετε. Τα αλεύρια ρεβίθι ή φάβα είναι εξαιρετικά για προϊόντα χαμηλών υδατανθράκων. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει 5 συνταγές με αλεύρι ρεβίθι.

Σουσάμι αλεύρι. Το αλεύρι από σουσάμι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Έχει υπέροχη γεύση τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές και είναι ιδιαίτερα καλό για κετό ψωμί. Χρησιμοποιώντας σουσάμι αλεύρι με φλούδες ψυλλίου μπορεί να κάνει τα αγαπημένα σας αρτοσκευάσματα πιο ελαφριά και πιο αφράτα. Όπως το αλεύρι καρύδας, έτσι και το σουσάμι απορροφά πολύ υγρασία.

Άλλα απαραίτητα συστατικά για το ψήσιμο και το μαγείρεμα του κετό

Σκόνη φλοιού Psyllium (λατινικό psyllium που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο χαμηλών υδατανθράκων ως συνδετικό μέσο

Για ένα καλό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το σωστό αλεύρι. Υπάρχουν επίσης αρκετά άλλα συστατικά που αποτελούν ουσιαστικό μέρος πολλών συνταγών χαμηλών υδατανθράκων καθώς προσφέρουν τις ιδιότητες που δεν έχουν τα αλεύρια χαμηλών υδατανθράκων.

Φλοιός ψυλλίου

Η σκόνη φλοιού Psyllium (λατινικά: psyllium) χρησιμοποιείται στην ιατρική ως εντερικό καθαριστικό. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως ως πυκνωτικό που δίνει στα ψωμιά, τα κέικ και τις πίτες μια ωραία υφή που μοιάζει με ψίχουλα. Στην πραγματικότητα, λόγω της δομής και της γεύσης ολικής άλεσης, το ψωμί ψύλλου δύσκολα διακρίνεται από το κανονικό ψωμί σίτου. Οι φλούδες του ψυλλίου πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα με διαφορετικό αλεύρι χαμηλών υδατανθράκων, καθώς είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία.

Μπράουνι πρωτεΐνης με μαύρη σοκολάτα

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος, πρωτεΐνη καζεΐνης ή σκόνη πρωτεΐνης ασπράδι αυγού

Η σκόνη πρωτεΐνης είναι ένα χρήσιμο συστατικό στο ψήσιμο χαμηλών υδατανθράκων επειδή έχει δεσμευτική δράση παρόμοια με τη γλουτένη, μια βασική ιδιότητα που λείπει από αλεύρια χαμηλών υδατανθράκων. Εξαιτίας αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη πρωτεΐνης για να επιτύχετε τη συνοχή που ψάχνετε σε ένα κέικ ή ψωμί.

Κόμμι ξανθάνης

Το κόμμι Ξανθάνης χρησιμοποιείται κυρίως ως παχυντικό και διαρκεί μήνες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πυκνώσετε τα μαγειρευτά, να φτιάξετε παγωτό και να δώσετε στα αρτοσκευάσματα χαμηλών υδατανθράκων τη σωστή συνοχή.

Breadωμί αλεύρι από σουσάμι με δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες