νοικοκυριό

Τακτοποίηση της γκαρνταρόμπας σας σύμφωνα με τη Marie Kondo: Αυτό το σύστημα θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η Marie Kondo δεν χρειάζεται εισαγωγή, σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για τη διάσημη Ιαπωνίδα και τη μέθοδο καθαρισμού της. Ο γοητευτικός τακτοποιημένος ειδικός έχει διδάξει σε εκατομμύρια ανθρώπους την ιαπωνική τέχνη της τακτοποίησης και της οργάνωσης! Δοκιμάστε τη “Μέθοδο Konmari”, η οποία κάνει θαύματα ακόμη και στις πιο απελπιστικές περιπτώσεις.

Οργανώστε καλά την γκαρνταρόμπα σας με ένα σύστημα

Η ουσία της μεθόδου Konmari είναι ότι κάθε στοιχείο (όχι απαραίτητα ρούχα, οτιδήποτε γενικά) στο σπίτι σας πρέπει να σας φέρνει πραγματική και ειλικρινή απόλαυση. Εάν το αντικείμενο δεν προκαλεί θετικά συναισθήματα και δεν έχει καμία λειτουργική ανάγκη (ας πούμε ότι ένα σετ κατσαβιδιών μπορεί να μην σας κάνει ευτυχισμένους, αλλά χρησιμοποιείται σχεδόν κάθε φορά που κάτι πρέπει να διορθωθεί στο σπίτι), τότε ένα τέτοιο “άχαρο” πράγμα δεν έχει θέση στο σπίτι σας.

Τακτοποίηση της γκαρνταρόμπας σύμφωνα με τη Marie Kondo

Πρέπει να ελέγξετε τα πράγματα για μια τέτοια συναισθηματική αντίδραση (έλεγχος χαράς) με μια συγκεκριμένη σειρά για να εξοικονομήσετε χρόνο και νεύρα. Τα ρούχα είναι πρώτα στη λίστα, έπειτα βιβλία, έγγραφα, διάφορα άλλα πράγματα και τέλος αυτά με τα οποία είστε συναισθηματικά δεμένοι (π.χ. αναμνηστικά, φωτογραφίες κ.λπ.).

Δεν είναι τίποτα που η Marie Kondo πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει την ντουλάπα. Σήκωσε λοιπόν τα μανίκια σου και κάνε το πρώτο βήμα προς την τέλεια τάξη!

Βήμα 1. Αδειάστε όλες τις ντουλάπες και τα σεντόνια!

Αδειάστε όλα τα ντουλάπια και τα ντουλάπια!

Με τη μέθοδο KonMari, πρέπει να βγάλετε και να αναδιατάξετε όλα τα ρούχα που έχετε ταυτόχρονα. Απολύτως τα πάντα – από εσώρουχα έως κάτω μπουφάν. Ελέγξτε κάθε ντουλάπα, κομμό, ράφι και γωνιά του διαμερίσματος και προσπαθήστε να μην ξεχάσετε τίποτα. Συγκεντρώστε όλα τα ρούχα από το σπίτι σε ένα μέρος. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ προσωπική και είναι καλύτερο να το κάνετε μόνοι σας. Η Marie συμβουλεύει επίσης να ξεκινήσει η ταξινόμηση όσο το δυνατόν νωρίτερα για να γίνει αυτή η δουλειά σε μια μέρα.

Βήμα 2. Απαλλαγείτε από όλα τα περιττά πράγματα!

Καθαρισμός της ντουλάπας σύμφωνα με τη Marie Kondo

Σύμφωνα με αυτήν τη μέθοδο, είναι πλέον απαραίτητο να «δοκιμάσουμε» κάθε ρούχο για θετικά συναισθήματα. Πρέπει να παραλάβετε κάθε μέρος και να εξετάσετε αν σας φέρνει χαρά ή όχι. Έτσι καθορίζουμε τι μένει και τι πρέπει να πάει. Μην επικεντρώνεστε σε αυτό που πρέπει να αποχωριστείτε, αλλά εστιάστε σε αυτό που θέλετε να κρατήσετε. Τότε στη γκαρνταρόμπα σας μένουν μόνο πράγματα που δημιουργούν μια αίσθηση χαράς.

Τα ρούχα σας πρέπει να σας φέρνουν χαρά

Φυσικά, η επιλογή ορισμένων ρούχων μπορεί να είναι δύσκολη. Ένα κλασικό παλτό με τάφρο μπορεί να μην είναι πραγματική χαρά να συναναστρέφεσαι με τη βροχή. Σε αυτή την περίπτωση, η Marie συνιστά να αναρωτηθείτε: θα το φορούσα ποτέ ξανά; Αν ναι, μένει. Αν αμφιβάλλετε έστω και για ένα δευτερόλεπτο, σίγουρα πετάξτε αυτό το μέρος.

Η Marie Kondo γράφει ότι σε αυτό το τεστ, οι άνθρωποι συνήθως ξεφορτώνονται το ένα τέταρτο ή και το ένα τρίτο της ντουλάπας τους. Βάλτε όλα τα περιττά ρούχα σε σακούλες (καλάθια, κουτιά) για να τα δώσετε, να τα ανακυκλώσετε ή να τα πετάξετε.

Βήμα 3. Διπλώστε σωστά τα ρούχα και τοποθετήστε τα όρθια

Διπλώνοντας ρούχα και ταξινομώντας τα με σύστημα

Μόλις ταξινομήσετε τα ρούχα σε δύο σωρούς, θα πρέπει να διπλώσετε και να ταξινομήσετε όλα όσα θέλετε να κρατήσετε. Κάθε ρούχο πρέπει να διπλώνεται σε ένα μικρό ορθογώνιο ή να τυλίγεται σε ρολό σούσι. Ο στόχος δεν είναι να αποθηκεύσετε τα διπλωμένα ρούχα σε οριζόντιες στοίβες, αλλά μάλλον σε όρθια θέση. Η Marie Kondo πιστεύει ότι το κρέμασμα σε κρεμάστρες είναι απαραίτητο μόνο για πράγματα που διαφορετικά δεν μπορούν να διπλωθούν σε μια συσκευασία – για παράδειγμα σακάκια, φορέματα, παλτά, φούστες, μέρη κατασκευασμένα από ευαίσθητα υφάσματα.

Διπλώστε σωστά τα ρούχα και τοποθετήστε τα όρθια

Υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο σύστημα: πρώτον, καθιστά εύκολο να βρείτε αυτό που χρειάζεστε επειδή είναι ορατό και δεύτερον, όταν βγάζετε ένα πράγμα έξω, τα υπόλοιπα πράγματα παραμένουν στην αρχική τους θέση. Wonderσως αναρωτηθείτε αν τα ρούχα που αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουν ρυτίδες. Όχι πραγματικά. Όταν διπλώνονται κάθετα, τα υφάσματα τσαλακώνουν πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο.

Διπλώστε μακρυμάνικη μπλούζα και καμιζόλα σύμφωνα με τη Marie Kondo

Με τη βοήθεια των παρακάτω σχεδίων μπορείτε να μάθετε διαφορετικές τεχνικές διπλώματος, πώς να διπλώνετε μπλουζάκια, πουλόβερ, παντελόνια και τα παρόμοια με τη μέθοδο KonMari. Ο στόχος είναι πολύ απλός: το διπλωμένο ορθογώνιο, το οποίο φαίνεται σαν ένα μικρό πακέτο, πρέπει να μπορεί να σταθεί όρθιο. Βάλτε το στο τραπέζι – αν δεν ανατραπεί, η δοκιμή πέρασε. Με αυτόν τον τρόπο η συσκευασία δεν θα διαλυθεί όταν φυλάσσεται σε κουτί ή σε συρταριέρα. Εάν καταρρεύσει, επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης και προσπαθούμε ξανά.

Διπλώστε σωστά εσώρουχα και σουτιέν και ταξινομήστε τα στο κομμό

Επίσης το εσώρουχα δίνεται μεγάλη προσοχή. Τα εσώρουχα και τα σουτιέν πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά. Στην πρακτική της, η Konmari έπρεπε να δει κάλτσες τυλιγμένες σε μπάλα ή καλσόν δεμένες σε κόμπο σε περισσότερες από μία περιπτώσεις και κάθε φορά την κάνει λυπημένη.

Ακούγεται λίγο αστείο, φυσικά, αλλά αυτή η προσέγγιση απεικονίζει τέλεια την ιαπωνική φιλοσοφία για τον κόσμο. Τα ρούχα που φοράτε, ακόμη και μικρά αντικείμενα όπως οι κάλτσες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, έτσι ώστε να εκτιμώνται τα συναισθήματα που σας μεταφέρουν.

«Διπλώνοντας σωστά τα ρούχα σας, εκφράζετε την αγάπη, τη φροντίδα και την ευγνωμοσύνη σας», γράφει η Μαρί, και είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε.

Διπλώστε το φούτερ με παντελόνι και σορτς με κουκούλα σωστά

Τώρα μπορείτε να οργανώσετε τα ρούχα σας σε συρτάρια ή κουτιά σαφώς και σε κοντινή απόσταση. Μπορείτε και οι δύο να αγοράσετε χρήσιμα βοηθήματα περιποίησης και να αυτοσχεδιάσετε με οικιακά αντικείμενα όπως πλαστικά διαχωριστικά, κουτιά παπουτσιών ή χαρτιού, πλαστικά καλάθια κλπ. Η ουσία του τακτοποιήματος της ντουλάπας είναι να αγαπάτε τα πράγματα που σας ανήκουν και να προσπαθείτε να βρείτε τα δικά σας τους ξεχωριστούς. Το να αποφασίσεις πού να κρατήσεις κάτι σημαίνει να του δώσεις ένα σπίτι. 

ταξινομήστε εσώρουχα ντουλάπας σύμφωνα με το marie kondo

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το ύψος ενός ορθογωνίου ή ενός ρολού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος του τοιχώματος του συρταριού ή του κουτιού που προορίζεται για τα ρούχα.

Βήμα 4. Κρεμάστε σωστά τα ρούχα

τακτοποίηση ντουλάπα marie kondo

Τα ρούχα από χοντρά υλικά όπως μπουφάν, κοστούμια και παλτά πρέπει να φυλάσσονται σε κρεμάστρα, όπως και αντικείμενα που είναι δύσκολο να διπλωθούν σε συσκευασία, όπως ανδρικά πουκάμισα ή μπλούζες σιφόν.

Ο κύριος κανόνας είναι: να κρεμάσετε ρούχα της ίδιας κατηγορίας δίπλα – παλτά με παλτό, κοστούμια με κοστούμια, μπλέιζερ με σακάκια κ.λπ..

Παραγγελία ρούχων από αριστερά προς τα δεξιά

Η Marie Kondo προσφέρει επίσης ένα ασυνήθιστο κόλπο: τακτοποιήστε τα ρούχα στην γκαρνταρόμπα έτσι ώστε να δείτε τη γραμμή που σχηματίζει τα άκρα τους ως ανεβαίνοντας από αριστερά προς τα δεξιά αντιλαμβάνομαι. Η Marie γράφει ότι τα ρούχα που ταξινομούνται με αυτόν τον τρόπο γεμίζουν το σπίτι σας με θετική ενέργεια και αποπνέουν ένα εξαιρετικό αίσθημα ελαφρότητας και άνεσης.

Επομένως, μακρύτερα κομμάτια από βαρύτερα υφάσματα ή σε σκούρα χρώματα πρέπει να κρεμαστούν στην αριστερή πλευρά. Καθώς στρέφετε το βλέμμα σας προς τα δεξιά, τα ρούχα πρέπει να γίνονται πιο κοντά, τα υφάσματα πιο λεπτά και τα χρώματα πιο ανοιχτά.

Όπως γράφει η ίδια η Μαρία, πολλοί αμφιβάλλουν ότι η προσοχή σε αυτά τα μικρά πράγματα μπορεί να αλλάξει κάτι, αλλά προτείνει τουλάχιστον να πειστεί για τη μαγεία της μεθόδου της.

Αποθηκεύστε τη ζώνη σε ρολά όρθια

Για Γραβάτες, ζώνες, κασκόλ προσαρμόστε μια ειδική κρεμάστρα ή βάλτε τα σε ένα συρτάρι σε ρολά.

Ένας τρόπος για να αποθηκεύσετε τους δεσμούς σας είναι να τους κλείσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική κρεμάστρα γραβάτας, μια κανονική κρεμάστρα παλτό ή ένα στήριγμα στο εσωτερικό της πόρτας της ντουλάπας σας. Μια άλλη επιλογή είναι να τα τυλίξετε και να τα τοποθετήσετε με το πρόσωπο σε ένα συρτάρι.

Κρεμάστε κασκόλ σε κρεμάστρες

Τραβήξτε τα μακριά Τσάντες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο bag-in-bag. Η Marie Kondo συνιστά να αποθηκεύετε τις τσάντες η μία μέσα στην άλλη αφού τις χωρίσετε ανάλογα με το σκοπό και το υλικό. Οι υφασμάτινες σακούλες μπορούν επίσης να διπλωθούν σε ορθογώνιο και να τοποθετηθούν όρθιες σε κουτί.

Μια ντουλάπα που δημιουργεί χαρά!

Η μέθοδος Konmari φέρνει χαρά στα ρούχα

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μερικές συμβουλές από τη Marie Kondo για την αποθήκευση ρούχων στην ντουλάπα και το ντουλάπι:

– Όταν ξαναβάζετε τα ρούχα στην ντουλάπα, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με τα αντικείμενα που θα κρεμαστούν σε κρεμάστρες. Εάν δεν ταιριάζουν, μερικά από αυτά μπορούν να διπλωθούν.

– Το επάνω ράφι είναι ιδανικό για την αποθήκευση εποχιακών και σπάνιων αντικειμένων όπως χριστουγεννιάτικα στολίδια, τσάντες, καπέλα και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.

– Εάν περισσότερα από ένα άτομα χρησιμοποιούν το ντουλάπι, πρέπει να του εκχωρήσετε έναν ξεχωριστό χώρο.

– Τα διαφανή κουτιά αποθήκευσης είναι επίσης πολύ πρακτικά για χρήση σε ράφια.

Ταξινόμηση ρούχων στο συρτάρι ανά χρώμα

– Βάλτε τα πιο ελαφριά αντικείμενα στο επάνω συρτάρι της ντουλάπας ή της γκαρνταρόμπας και τα πιο βαριά στο κάτω συρτάρι. Έτσι οι κορυφές αποθηκεύονται στα πάνω συρτάρια, τα παντελόνια και οι φούστες στα κάτω συρτάρια. Ομοίως, ελαφριά υλικά όπως το βαμβάκι πρέπει να αποθηκεύονται στα πάνω συρτάρια και παχιά, πυκνά υλικά όπως το μαλλί πρέπει να αποθηκεύονται στα κάτω συρτάρια. Εάν εφαρμόσετε αυτήν την αρχή, θα έχετε μια «αύξουσα» σειρά συρταριών η οποία, μαζί με την αρχή του κρεμάσματος των ρούχων από αριστερά προς τα δεξιά «ανερχόμενα», δημιουργεί ένα ιδανικό σύστημα αποθήκευσης που αποπνέει χαρά.

– Ταξινομήστε τα ρούχα κατά χρώμα, ώστε να μπορείτε να δείτε τι υπάρχει με μια ματιά, ενώ παρακολουθείτε τις τάσεις των χρωμάτων της ντουλάπας σας. Τα σκοτεινά μέρη πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω μέρος του συρταριού και τα φωτεινά μέρη στο μπροστινό μέρος.

– Ο κύριος κανόνας είναι 90% πληρότητα. Τα συρτάρια και τα κουτιά πρέπει να φαίνονται γεμάτα, αλλά όχι γεμάτα.

Αποθηκεύστε τις κάλτσες Marie Kondo σε ρολά

Όταν τακτοποιείτε την ντουλάπα σας, έχετε κατά νου τα ιαπωνικά κουτιά μεσημεριανού γεύματος. Το μεσημεριανό κουτί είναι ένα παραδοσιακό μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας και κανένας άλλος πολιτισμός στον κόσμο δεν παίρνει αυτό το φαγητό τόσο σοβαρά όσο οι Ιάπωνες. Η εμφάνιση του bento είναι πολύ σημαντική και τα πολύχρωμα προϊόντα είναι υπέροχα τοποθετημένα σε μικρά διαμερίσματα. Κάθε χρόνο οι άνθρωποι επινοούν αμέτρητες συνταγές για δείπνο μπεντό και η Ιαπωνία διοργανώνει εθνικό διαγωνισμό μπεντό. Το Bento ενσαρκώνει τη μοναδική ιαπωνική αισθητική του αποθηκευτικού χώρου. Οι βασικές έννοιες είναι ο διαχωρισμός χρωμάτων, η ομορφιά της παρουσίασης και η συμπαγής. Το δίπλωμα ρούχων σε κουτί ή συρτάρι ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τη συσκευασία ενός μπεντό κουτιού.

Διπλώνοντας ρούχα με τη μέθοδο Konmari