νοικοκυριό

Μπάνιο χωρίς πλαστικό – πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας με έναν βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο

Απλές συμβουλές για περισσότερη βιωσιμότητα – αυτό ψάχνουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν μια φιλική προς το περιβάλλον καθημερινή ζωή και, μεταξύ άλλων, θέλουν να αποφύγουν τη χρήση επιβλαβών πλαστικών ή απορριμμάτων αυτού του τύπου. Αλλά όταν σκεφτείτε πόσο έχει επηρεάσει το υλικό την καθημερινότητά μας, αυτό φαίνεται σχεδόν αδύνατο. Βεβαίως, είναι ένα δύσκολο έργο. Αλλά ακόμα και αν μειώσετε μόνο μια ορισμένη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων, έχετε ήδη κάνει κάτι καλό και είστε μερικά βήματα πιο κοντά σε μια βιώσιμη ζωή. Σας έχουμε ήδη δώσει μερικές συμβουλές για μια κουζίνα χωρίς πλαστικό. Σήμερα μιλάμε για ένα άλλο δωμάτιο που χρησιμοποιείται συχνά στο διαμέρισμά μας, δηλαδή το μπάνιο. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για ένα μπάνιο χωρίς πλαστικό.

Μπάνιο χωρίς πλαστικό με μπαμπού

Μπάνιο χωρίς πλαστικό με μπατονέτες και μπατονέτες

Μια γρήγορη ματιά στα πολλά προϊόντα και αξεσουάρ στο μπάνιο καθιστά σαφές ότι σχεδόν όλα είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Η οδοντόβουρτσα, η βούρτσα μαλλιών, η συσκευασία καλλυντικών, ναι, ακόμη και οι μικρές μπατονέτες το περιέχουν. Πώς υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσετε όλα αυτά με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις; Γνωρίζατε ότι υπάρχουν παραλλαγές από μπαμπού για μια σειρά από αυτά τα καθημερινά προϊόντα; Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα από μπαμπού και ακόμη και να διώξετε τις πλαστικές μπατονέτες από το μπάνιο και αντ ‘αυτού να χρησιμοποιήσετε μπαμπού (ή ακόμα και ανοξείδωτο ατσάλι). Αυτό ισχύει επίσης για τη βούρτσα μαλλιών ή τη χτένα, η οποία μπορεί επίσης να είναι κατασκευασμένη από άλλο ξύλο και θεωρείται πιο ωφέλιμη για τα μαλλιά ούτως ή άλλως, καθώς και για το ξυράφι.

Καλλυντικά χωρίς πλαστικό

Μπάνιο χωρίς πλαστικό με ξυράφι χωρίς πλαστικό και άλλες συμβουλές

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ πλαστικό λόγω των καλλυντικών τους. Φυσικά, οι άνδρες χρησιμοποιούν επίσης καλλυντικά, είτε πρόκειται για κρέμες, αφρό ξυρίσματος ή αφρόλουτρο ή σαμπουάν. Όλα συσκευάζονται ή γεμίζονται σε πλαστικές συσκευασίες και φύλλα. Έτσι, εάν θέλετε να μείνετε χωρίς πλαστικά στο μπάνιο, κάτι πρέπει να αλλάξει συγκεκριμένα εδώ. Αλλά πώς επιτυγχάνετε ένα μπάνιο χωρίς πλαστικό από αυτή την άποψη?

Αποκτήστε μπάνια χωρίς πλαστικό με τα κατάλληλα καλλυντικά

Για ένα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αφρόλουτρο και το σαμπουάν σας με σαπούνι και σαπούνι μαλλιών. Δεν είναι και αυτά συσκευασμένα, μάλλον αναρωτιέστε; Ναι, είναι, αλλά οι χάρτινες συσκευασίες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον χρησιμοποιούνται συχνά για σαπούνια. Με τη σειρά του, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως θεραπείες και μάσκες. Υπάρχουν πολλές και εύκολες συνταγές που φτιάχνετε μόνοι σας στο διαδίκτυο για όλους τους τύπους μαλλιών. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Αντί αφρού ξυρίσματος, τζελ και παρόμοια, το σαπούνι είναι και πάλι κατάλληλο – αυτή τη φορά το σαπούνι ξυρίσματος. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λεγόμενο λάδι ξυρίσματος ή απλό λάδι καρύδας, το οποίο μπορείτε να γεμίσετε σε δοχεία πολλαπλών χρήσεων που έχετε μαζί σας σε ειδικά καταστήματα (μη συσκευασμένα καταστήματα).

Μπάνιο χωρίς πλαστικό – μικροπλαστικά σε καλλυντικά

Αποφύγετε τα μικροπλαστικά σε peelings και άλλα καλλυντικά

Αν θέλετε να ζήσετε χωρίς πλαστικά, όχι μόνο η συσκευασία παίζει ρόλο. Πολλά προϊόντα περιέχουν τα λεγόμενα μικροπλαστικά που, όταν εφαρμόζονται από το στόμα ή στο δέρμα, μπορούν να μπουν στο σώμα μας και να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Με τη σειρά του, απελευθερώνεται στο περιβάλλον μέσω των λυμάτων. Επομένως, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην ετικέτα όταν επιλέγετε καλλυντικά προϊόντα. Ακόμα και η οδοντόκρεμα χωρίς πλαστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα scrub που περιέχει φυσικά προϊόντα με αποτέλεσμα απολέπισης, όπως άλατα, άμμο ή καλαμπόκι, αντί για αυτά που είναι κατασκευασμένα με πολυαιθυλένιο. Even ακόμα καλύτερα: φτιάξτε μόνοι σας!

Κάντε το δικό σας peeling σώματος – φυσικά καλλυντικά για απαλό δέρμα

Κάντε μόνοι σας ξεφλούδισμα αλατιού: Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος με θαλασσινό αλάτι

Κάντε μόνοι σας ένα ξεφλούδισμα προσώπου – 6 απλές συνταγές

Μπάνιο χωρίς πλαστικό χάρη στο μη συσκευασμένο κατάστημα

Μπάνιο χωρίς πλαστικό χάρη στο μη συσκευασμένο κατάστημα που γεμίζετε τα δικά σας δοχεία

Και το μη συσκευασμένο κατάστημα είναι μια εξαιρετική λέξη-κλειδί όταν πρόκειται να ζήσετε ένα μπάνιο χωρίς πλαστικό και καθόλου πλαστικό. Πάρτε μαζί σας γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία και γεμίστε τα με το επιθυμητό προϊόν επί τόπου. Απλώς δεν σας αρέσει το σαπούνι και θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αφρόλουτρο και σαμπουάν; Κανένα πρόβλημα, γιατί όλα αυτά προσφέρονται και σε τέτοια καταστήματα. Και αυτά είναι ακόμη διαθέσιμα στο διαδίκτυο – τέλεια όχι μόνο σε περιόδους κορώνας!

Χρησιμοποιήστε δοχεία που μπορούν να ξαναγεμίσουν από γυαλί ή μέταλλο για προϊόντα υγιεινής και φροντίδας

Όταν περιηγείστε σε ένα τέτοιο κατάστημα, θα καταλάβετε πρώτα τι είναι όλα όσα υπάρχουν στο μπάνιο μας από πλαστικό – ελαφρόπετρα, σφουγγάρι πλυσίματος, βούρτσα νυχιών και ακόμη και ράφια για σαπούνια. Τόσα πολλά μικρά πράγματα που ουσιαστικά δεν παρατηρούμε πια. Με τη βοήθεια της επιλογής προϊόντων στο κατάστημα, μπορείτε σταδιακά να επιτύχετε ένα μπάνιο χωρίς πλαστικό.

Μάσκα προσώπου Aloe Vera: Οι καλύτερες συνταγές για λαμπερό και υγιές δέρμα!

Εφαρμογή σαπουνιού μαλλιών: Φτιάξτε μόνοι σας συνταγές και χρήσιμες συμβουλές για λαμπερά και υγιή μαλλιά!

Φτιάξτε μόνοι σας αποσμητικό – ιδέες και απλές συνταγές με θεραπείες στο σπίτι

Μπάνιο χωρίς πλαστικό χωρίς χημικά καθαριστικά

Μπάνιο χωρίς πλαστικό με φυσικά απορρυπαντικά χωρίς πλαστικά δοχεία

Όποιος πιστεύει ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από όλα τα μικρόβια στο μπάνιο με τη βοήθεια επιθετικών καθαριστικών, τα οποία είναι γεμάτα επιβλαβείς χημικές ουσίες, βλάπτουν το περιβάλλον και είναι επίσης γεμάτα πλαστικό, κάνει λάθος. Ακόμη και προϊόντα από τη φύση, όπως το ξύδι ή το κιτρικό οξύ, είναι πραγματικά πανταχού παρόντα όσον αφορά τον καθαρισμό του μπάνιου και είναι ιδανικά για μπάνιο χωρίς πλαστικό. Έτσι, μπορείτε να συνδυάσετε σόδα και κιτρικό οξύ για να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας, ενώ ένα διάλυμα ξιδιού απολυμαίνεται και είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της ενοχλητικής ζυγαριάς ασβέστη (αυτά τα προϊόντα φυσικά αγοράζονται επίσης καλύτερα σε μαζικό κατάστημα).

Καθαρισμός της τουαλέτας – σπιτικές θεραπείες και έξυπνα κόλπα για καλύτερη υγιεινή στην τουαλέτα

Καθαρισμός της πόρτας του ντους – αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε!

Καθαρισμός αρμών κεραμιδιών – συμβουλές, κόλπα και οικιακές θεραπείες για καθαρούς αρμούς

Χρησιμοποιήστε χαρτί υγείας χωρίς πλαστικό

Χρησιμοποιήστε ή αποφύγετε εντελώς μπαμπού χαρτί υγείας

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το πλαστικό στο μπάνιο δημιουργείται κυρίως από τη συσκευασία. Φυσικά, αυτό ισχύει και για χαρτί υγείας. Επιπλέον, πολλά δέντρα κόβονται για παραγωγή, συνήθως σε μακρινές χώρες της Νότιας Αμερικής. Η μεταφορά εδώ και η περίπλοκη διαδικασία παραγωγής με τη σειρά τους οδηγούν σε υψηλές εκπομπές CO2 και κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, το χαρτί υγείας δεν είναι από πολλές απόψεις παρά βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Ενώ μπορείτε να αντικαταστήσετε το χαρτί κουζίνας με επαναχρησιμοποιήσιμο μπαμπού ή ένα απλό πανί στην κουζίνα, το χαρτί υγείας είναι κάθε άλλο παρά κατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση. Πώς μπορείτε να αποκτήσετε ένα βιώσιμο και χωρίς πλαστικό μπάνιο σε σχέση με αυτό?

Μπαμπού χαρτί υγείας χωρίς αλουμινόχαρτο καθώς η συσκευασία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον

Και εδώ, το μπαμπού είναι η λύση. Αν και έχει επίσης μεταφερθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπτύσσεται γρήγορα, δεν πεθαίνει μετά την κοπή του και είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και άλλους χημικούς παράγοντες. Για να λύσετε επίσης το πρόβλημα της πλαστικής συσκευασίας, είναι καλύτερο να το πάρετε ξανά από ένα μη συσκευασμένο κατάστημα κοντά σας ή μέσω διαδικτύου. Ένα προϊόν που ισχύει για όλα αυτά είναι αυτό της μάρκας Smooth Panda – χάρη στην έλλειψη πλαστικής συσκευασίας, παίρνετε ακριβώς το σωστό προϊόν για μπάνιο χωρίς πλαστικό.

Εναλλακτικές λύσεις χωρίς σκουπίδια

Ντους τουαλέτας ως εναλλακτική λύση σε πολλά σκουπίδια από χαρτί υγείας

Παρ ‘όλα αυτά, το χαρτί καταλήγει ξανά στην αποχέτευση και αν θέλετε να το αποφύγετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ντεμοντέ πανί. Αυτά μπορούν να συλλεχθούν σε ένα κουβά και στη συνέχεια πρέπει να ξεπλυθούν και να πλυθούν στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο σε πολλούς στην αρχή, αλλά στο τέλος είναι πολύ πιο υγιεινό και καθαρότερο από το χαρτί υγείας. Άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι το λεγόμενο ντους (ή το κανονικό ντους), το οποίο είναι επίσης διαδεδομένο στην Ασία, ή ο μπιντέ.

Μπάνιο χωρίς πλαστικό – πού να βάλεις τα σκουπίδια?

Μπάνιο χωρίς πλαστικό παρά τις σακούλες σκουπιδιών με βιολογικές σακούλες απορριμμάτων από άμυλο καλαμποκιού

Τα προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού μπορούν να γεμιστούν σε δοχεία επαναχρησιμοποιήσιμα ή χωρίς πλαστικό, μέχρι στιγμής καλά. Τι γίνεται όμως με τα σκουπίδια που προκύπτουν, θέλοντας-μη. Εξάλλου, η συνηθισμένη σακούλα σκουπιδιών είναι επίσης κατασκευασμένη από πλαστικό. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σακούλες σκουπιδιών χωρίς πλαστικό, οι σακούλες από βιο-πλαστικό είναι η λύση. Όπως αυτή τη στιγμή; Πλαστικό, αλλά βιολογικό; Πώς λειτουργεί αυτό; Πρόκειται για 100% βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών από άμυλο καλαμποκιού, οι οποίες δεν είναι λιγότερο ανθεκτικές από τις συμβατικές από φύλλο αλουμινόχαρτου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε χωρίς πλαστικά, σκεφτείτε αυτήν την πρακτική εναλλακτική λύση για να δημιουργήσετε ένα μπάνιο χωρίς πλαστικό.

Μπάνιο χωρίς πλαστικό – αντίο συσκευασμένα βαμβακερά μαξιλάρια!

Επαναχρησιμοποιήσιμα και πλενόμενα μαξιλάρια καθαρισμού για αφαίρεση μακιγιάζ και πλύσιμο

Και ενώ είμαστε στο θέμα των απορριμμάτων: Κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες για να γεμίσουν γρήγορα και αξιόπιστα τον κάδο απορριμμάτων στο μπάνιο είναι, μεταξύ άλλων, τα βαμβακερά τακάκια. Λοιπόν, δεν είναι κατασκευασμένα από πλαστικό (εκτός από τη συσκευασία), αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να είναι όλα αυτά τα σκουπίδια; Για ένα βιώσιμο και χωρίς πλαστικό μπάνιο, προτείνουμε επαναχρησιμοποιήσιμα μαξιλάρια καλλυντικών. Αυτά αποτελούνται από υφασμάτινο ύφασμα, το οποίο είναι φτιαγμένο από μπαμπού, βαμβάκι, αλλά και από πολυεστέρα.

Βελονάκι καθαρισμού μόνοι σας και επαναχρησιμοποιήστε τα αντί για βαμβακερά

Κατ ‘αρχήν, είναι μικρά πανιά που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο κανονικά. Or τι θα λέγατε για εσάς απλά τα βελονάκια μακιγιάζ; Υπάρχουν απλοί οδηγοί στο διαδίκτυο που μπορούν να κάνουν ακόμη και οι αρχάριοι. Θα θέλαμε επίσης να αναφέρουμε το παλιό καλό πανί. Γιατί με τη βοήθειά του μπορείτε να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά από το πρόσωπο και το λαιμό σας χωρίς να συλλέξετε περιττά απορρίμματα στον κάδο. Και δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να αγοράζετε νέα και συσκευασμένα προϊόντα από αυτό, τα πανιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε το πλαστικό στο μπάνιο. Ως εναλλακτική λύση στα ταμπόν και τις πετσέτες υγιεινής, τα λεγόμενα κύπελλα εμμηνόρροιας ανεβαίνουν ξανά.

Χωρίς πλαστικό για απορρυπαντικά

Χρησιμοποιήστε βιώσιμα απορρυπαντικά από φυσικά συστατικά

Σε πολλά σπίτια, το πλυντήριο είναι στο μπάνιο και ως εκ τούτου είναι μέρος των πραγμάτων που πρέπει να προσέξετε αν θέλετε ένα μπάνιο χωρίς πλαστικό. Αυτό αναφέρεται κυρίως σε απορρυπαντικά και μαλακτικά υφασμάτων. Δώστε έμφαση στα φυσικά συστατικά και αγοράστε εμφιαλωμένο απορρυπαντικό ρούχων για να διατηρήσετε ένα μπάνιο χωρίς πλαστικά και από αυτή την άποψη. Για υγρό απορρυπαντικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο είναι 100% ανακυκλώσιμο ακόμη και αν απορριφθεί ξανά. Γυάλινα μπουκάλια ή μπουκάλια από μέταλλο είναι ακόμα καλύτερα.

Μπάνιο χωρίς πλαστικό με τα κατάλληλα παιχνίδια μπάνιου

Μπάνιο χωρίς πλαστικό με παιχνίδια μπάνιου από φυσικό καουτσούκ ή ξύλο

Ειλικρινά, θα είχατε σκεφτεί τα παιχνίδια μπάνιου των παιδιών σας ενώ μεταμορφώνατε το μπάνιο σας σε ζώνη χωρίς πλαστικά; Σίγουρα θα το είχατε παρατηρήσει κάποια στιγμή, αλλά το παιχνίδι μπάνιου δεν θα ήταν πραγματικά ψηλά στη λίστα, έτσι δεν είναι; Αλλά δεν μπορείτε να απαγορεύσετε στο παιδί να διασκεδάζει ενώ κάνει μπάνιο μόνο και μόνο επειδή θέλετε να ζείτε χωρίς πλαστικό στο μπάνιο! Δεν χρειάζεται, γιατί υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που ικανοποιούν την επιθυμία σας να σχεδιάσετε ένα μπάνιο χωρίς πλαστικά. Φυσικό καουτσούκ και ξύλο είναι τα ονόματα των υλικών από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Γιατί δεν κάνετε κάποια έρευνα στο Διαδίκτυο; Θα βρείτε μια τεράστια επιλογή μόνο στο Amazon.

Μπάνιο χωρίς πλαστικό δεν είναι απολύτως δυνατό

Ένα μπάνιο χωρίς πλαστικό δεν είναι εκατό τοις εκατό δυνατό, όπως συμβαίνει με την κουρτίνα του ντους

Παρόλο που κάνετε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μπάνιο με τις παραλλαγές που αναφέρονται, θα εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα από πλαστικό σε αυτό το δωμάτιο που απλά δεν μπορούν να αντικατασταθούν και ως εκ τούτου δεν επιτρέπουν ένα 100% μπάνιο χωρίς πλαστικό. Αυτό περιλαμβάνει μερικά προϊόντα styling μαλλιών, αλλά και την κουρτίνα ντους. Ωστόσο, μπορείτε να το κάνετε χωρίς το τελευταίο εάν κάνετε ντους ενώ κάθεστε στην μπανιέρα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε καθόλου κουρτίνα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε προϊόντα χαμηλής ρύπανσης και χαμηλής περιεκτικότητας σε PVC.

Μηδενικά απόβλητα και κανένα πλαστικό είναι επίσης δυνατό στο μπάνιο

Εάν είναι απαραίτητο, μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε πλαστική συσκευασία για τη μόνιμη αποθήκευση των προϊόντων περιποίησης και υγιεινής σας. Το γεγονός ότι θα χρησιμοποιείτε αυτήν τη συσκευασία ξανά και ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επίσης ένας βιώσιμος τρόπος ζωής. Τουλάχιστον, μην πετάτε κάθε κάδο στα σκουπίδια μόλις είναι άδειος. Να έχετε πάντα κατά νου ότι ακόμη και η πιο μικρή αλλαγή από την πλευρά σας είναι επωφελής για ένα βιώσιμο, μηδενικό απόβλητο και μπάνιο χωρίς πλαστικό.