νοικοκυριό

Συσκευασία υπό κενό: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αεροστεγείς συσκευασίες τροφίμων και τα παρόμοια

Η συσκευασία κενού αυξάνεται σε δημοτικότητα και για καλό λόγο. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους; Παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, αλλά είναι επίσης χρήσιμο για την αποθήκευση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων. Τι σημαίνει συσκευασμένο σε κενό αέρος, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου, ποια στεγανοποιητική σκούπα πρέπει να αγοράσετε για το σπίτι σας – όλα αυτά τα αποκαλύπτουμε στον οδηγό μας.

 1. Τι είναι η συσκευασία κενού?
 2. Τι μπορεί να συσκευαστεί σε σακούλες κενού?
 3. Πώς συσκευάζεται το κενό τροφίμων?
 4. Πώς συσκευάζονται τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα με ηλεκτρική σκούπα?
 5. Συσκευασία κενού – πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
 6. Είναι υγιείς οι συσκευασίες κενού?
 7. Ποια στεγανοποιητική σκούπα σπιτιού πρέπει να επιλέξω;?

Τι είναι η συσκευασία κενού?

διάρκεια ζωής στο κρέας συσκευασίας κενού

Όπως γνωρίζουμε, το οξυγόνο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αλλοίωση των τροφίμων, τις αλλαγές στη γεύση, τον σχηματισμό μούχλας, την αφυδάτωση, την ταγγεία και την οξείδωση των βιταμινών. Μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου στη αεροστεγή συσκευασία, το προϊόν παραμένει φρέσκο ​​και διατηρεί το ευχάριστο άρωμα, την υφή και τη θρεπτική του αξία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η συσκευασία κενού (VP) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους συντήρησης των τροφίμων. Σε αυτή τη μέθοδο, το προϊόν τοποθετείται σε αεροστεγή συσκευασία μεμβράνης, στη συνέχεια η εσωτερική πίεση μειώνεται μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου και αυξάνοντας την ποσότητα του CO2 και τέλος σφραγίζεται ερμητικά.

Τα δοχεία για συσκευασίες κενού έρχονται σε πολλά διαφορετικά σχήματα – μπορεί να είναι ειδικές σακούλες, σάκοι και φύλλα, αλλά και βάζα και κουτάκια από γυαλί, πλαστικό ή ανοξείδωτο ατσάλι. Η συσκευασία πρέπει να είναι ανθεκτική σε φθορές, στεγανή, αντι-συμπύκνωση και όχι πολύ διαπερατή σε διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και υδρατμούς. Για την αποθήκευση τροφίμων, τα πιο συνηθισμένα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι φύλλα σελοφάν / πολυαιθυλενίου, έλασμα PET / PE, έλασμα PA / PE και φιλμ PET και PA με τη μορφή μανικιών.

Τι μπορεί να συσκευαστεί σε σακούλες κενού?

συσκευασία κενού για ρούχα

Οι συσκευασίες κενού χρησιμοποιούνται κυρίως – αλλά όχι αποκλειστικά – για τη διατήρηση των τροφίμων. Μπορείτε να αποθηκεύσετε σχεδόν όλα τα προϊόντα με αυτόν τον τρόπο, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι καθένα από αυτά έχει διαφορετική διάρκεια ζωής. Μπορείτε να αποθηκεύσετε ωμό κρέας και λουκάνικο, ωμό και καπνιστό ψάρι, τυρί, δημητριακά, φρούτα, επεξεργασμένα λαχανικά, έτοιμα γεύματα, σούπες και σάλτσες, αρτοσκευάσματα και είδη ζαχαροπλαστικής, ακόμη και … κρασί. Η συσκευασία κενού είναι επίσης καλή για την αποθήκευση κλινοσκεπασμάτων και ρούχων. Ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος τους και να αξιοποιηθεί καλύτερα ο χώρος στο ντουλάπι, αλλά προστατεύει επίσης τα υλικά από τη σκόνη, την υγρασία και τα ακάρεα.

Πώς συσκευάζεται το κενό τροφίμων?

κενό συσκευασμένο τι είναι αυτό

Τα τρόφιμα που θέλετε να σκουπίσετε πρέπει να είναι φρέσκα, καθαρά, διατηρημένα με απλή ψύξη και όσο το δυνατόν πιο στεγνά. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτήν τη μέθοδο αποθήκευσης. Το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται και να σκουπίζονται καλά πριν από τη συσκευασία. Βάλτε σούπες και σάλτσες σε ξεχωριστή σακούλα κατάψυξης και τοποθετήστε τις όρθιες στην κατάψυξη. Όταν τα υγρά καταψυχθούν, βάλτε τα σε μια σακούλα κενού και σφραγίστε το.

Η πιο δημοφιλής είναι η συσκευασία κενού σε φύλλο αλουμινίου ή πλαστικές σακούλες. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεστε σφραγιστικό κενού (συσκευή συσκευασίας) που μπορεί να αφαιρέσει τον αέρα. Εάν χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο, μετρήστε ένα κομμάτι του ρολού και συγκολλήστε το ένα άκρο μαζί. Τοποθετήστε το προϊόν στη μέση και την άλλη πλευρά του φύλλου στο στεγανωτικό κενού, το οποίο απορροφά το οξυγόνο και σφραγίζει τη συσκευασία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμες σακούλες σκούπας, οι οποίες έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη. Μερικά από αυτά είναι εξοπλισμένα με ειδικούς ιμάντες για την απορρόφηση της περίσσειας υγρού, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη συσκευασία κρέατος. Αξίζει να φτάσετε σε αλουμινόχαρτο και σακούλες που μπορούν να τοποθετηθούν στο φούρνο μικροκυμάτων ή να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα sous vide, στο οποίο τα προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε ερμητική συσκευασία μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η τεχνική, δημοφιλής στους Γάλλους σεφ, εκτιμάται για το άρωμα, τη γεύση και τη ζουμερότητα του φαγητού που παρασκευάζεται.

Δοχεία για τρόφιμα με συσκευασία κενού

Ειδικά βάζα, δοχεία και γλάστρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για συσκευασία υπό κενό, η οποία είναι μια πιο οικολογική λύση από τη μεμβράνη μιας χρήσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση μαλακών φρούτων (π.χ. φράουλες), μικτού μαρούλι, κόκκων καφέ και αποξηραμένου τσαγιού, καθώς και για μαρινάρισμα κρέατος. Μετά τη σφράγιση του δοχείου, ο αέρας πρέπει να αναρροφάται χρησιμοποιώντας μια αντλία χειρός ή έναν εύκαμπτο σωλήνα που συνοδεύει τη στεγανοποιητική σκούπα σας. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κρασιού. Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί, το κρασί αντιδρά με το οξυγόνο στον αέρα και χάνει γρήγορα τη γεύση και τη μυρωδιά του, ακόμη και αν κλείσετε το μπουκάλι με φελλό αντικατάστασης. Με το λάστιχο μπορείτε να απορροφήσετε τον αέρα από το παλιό μπουκάλι και να κλείσετε ξανά το κρασί σφιχτά – μέχρι να το φάτε ξανά.

Πώς συσκευάζονται τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα με ηλεκτρική σκούπα?

Συσκευασία κενού με παπλώματα και κλινοσκεπάσματα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσάντες επαναχρησιμοποιήσιμες από σκληρό και ανθεκτικό πλαστικό για τη συσκευασία ρούχων και κλινοσκεπασμάτων. Μερικά από αυτά έρχονται με κρεμάστρες για να μπορείτε να τα κρεμάσετε στην ντουλάπα. Τα αντικείμενα που τοποθετείτε στη σακούλα σκούπας πρέπει να είναι στεγνά και καθαρά, διπλωμένα προσεκτικά και στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Προσέξτε να μην γεμίσετε υπερβολικά την τσάντα ή μην βάλετε τα πράγματα στραβά. Αφού βάλετε τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα στην τσάντα, κλείστε το με το φερμουάρ και βάλτε το σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας στην ειδική βαλβίδα. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για να απορροφήσετε τον αέρα μέσα και, στη συνέχεια, κλείστε τη βαλβίδα. Ο όγκος της σακούλας με το περιεχόμενο μειώνεται έως και 25 τοις εκατό.

Συσκευασία κενού – πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

συσκευασμένα τρόφιμα σε κενό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Τα πλεονεκτήματα της συσκευασίας κενού:

 • Παρατεταμένη διάρκεια ζωής, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αλλοίωσης και απόρριψης τροφίμων, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος των αποφάσεων των καταναλωτών στην εποχή των μηδενικών τάσεων αποβλήτων.
 • Διατίθενται επίσης συσκευασίες κενού υγιεινός, καθώς εμποδίζουν τις διαρροές υγρών και τη μυρωδιά των τροφίμων. Επιπλέον, τα προϊόντα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου συντηρητικά, τα οποία μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας.
 • Για τις εταιρείες που επεξεργάζονται και πωλούν τρόφιμα, η συσκευασία κενού σημαίνει επίσης καλή παρουσίαση του προϊόντος, μειωμένο κόστος παραγωγής και αποθήκευσης και ευκολότερη διανομή.

μηχανή συσκευασίας κενού για τρόφιμα

Τα μειονεκτήματα της συσκευασίας κενού:

 • Υψηλό κόστος – Τόσο τα στεγανωτικά κενού όσο και η απαραίτητη συσκευασία είναι αρκετά ακριβά. Εάν σχεδιάζετε να αγοράσετε μια στεγανοποιητική σκούπα για δική σας χρήση, δεν χρειάζεται να επιβαρύνετε το πορτοφόλι σας, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε τη σχέση τιμής-απόδοσης. Η φθηνότερη συσκευή σφράγισης μπορεί να αγοραστεί για περίπου 22 ευρώ, αλλά οι πιο λειτουργικές είναι μεταξύ 70 και 300 ευρώ. Πρέπει ακόμη και να πληρώσετε αρκετές χιλιάδες ευρώ για επαγγελματικούς στεγανοποιητές σκούπας θαλάμου.
 • Παρόλο που μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και να μειώσετε τα απορρίμματα τροφίμων με συσκευασία κενού αφενός, η συσκευασία φιλμ δημιουργεί αφετέρου μεγάλες ποσότητες δύσκολο να ανακυκλωθεί πλαστική ύλη.

Είναι υγιείς οι συσκευασίες κενού?

διάρκεια ζωής συσκευασίας τροφίμων υπό κενό

Ενώ η συσκευασία κενού βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να αποθηκεύονται στη σωστή θερμοκρασία, υγρασία και pH, και για το σωστό χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι επικίνδυνοι αναερόβιοι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τροφική δηλητηρίαση μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα. Πόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τρόφιμα συσκευασμένα σε κενό; Κάθε προϊόν έχει διαφορετικό χρόνο αποθήκευσης, αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι μπορεί να είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερος χάρη στο κενό!

Ποια μηχανή συσκευασίας κενού να επιλέξετε για το σπίτι?

τσάντα ή ρολό σφραγιστικού κενού

Μια συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για συσκευασίες υπό κενό είναι το Controlled Atmosphere Packaging (CAP), στο οποίο ρυθμίζεται η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου, αζώτου και υδρατμών μέσα στη συσκευασία. Το Modified Atmosphere Packaging (MAP), από την άλλη πλευρά, διατηρεί τα τρόφιμα αντικαθιστώντας τον αέρα μέσα στο δοχείο με ειδικό μείγμα αερίου ή αερίου με προστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι μέθοδοι CAP και MAP απαιτούν περισσότερο επαγγελματικό εξοπλισμό και χρησιμοποιούνται κυρίως σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων. Ένα απλό σφραγιστικό κενού είναι το καλύτερο για προσωπική χρήση.

Σφραγιστικό κενού θαλάμου για συσκευασία τροφίμων

Όσον αφορά τα μηχανήματα συσκευασίας κενού, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε στεγανοποιητικά κενού θαλάμου και στεγανοποιητικά σκουπιδιών ράβδου, ακόμα γνωστά ως στεγανωτικά φιλμ ράβδου. Τα στεγανοποιητικά θαλάμου διαθέτουν έναν ειδικό θάλαμο στον οποίο εξάγεται ο αέρας και η μεμβράνη σφραγίζεται. Τα πλεονεκτήματα αυτών των συσκευών είναι η ταχύτητά τους, η επαναληψιμότητα της εργασίας, η ρύθμιση της πίεσης, η δυνατότητα πλήρωσης με αέριο και επίσης η δυνατότητα χρήσης φθηνότερων σακουλών από λεία μεμβράνη. Τα μειονεκτήματα; Πρώτα απ ‘όλα, το σημαντικό μέγεθος της συσκευής και το υψηλό κόστος. Για τους λόγους αυτούς, οι συσκευασίες συσκευασίας κενού χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες. Για ιδιωτική χρήση, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα συμπαγές σφραγιστικό κενού – φθηνότερο, μικρότερο και πιο εύχρηστο. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου μηχανής κενού περιλαμβάνουν χαμηλότερη απόδοση και την ανάγκη χρήσης σακουλών και φιλμ με δομή που είναι πιο ακριβά από την απλή συσκευασία. Όταν επιλέγετε μια μηχανή σφράγισης μεμβράνης, πρέπει να δώσετε προσοχή σε μερικά στοιχεία που θα επηρεάσουν την ευκολία χρήσης του.

Οι κύριες παράμετροι των στεγανωτικών ράβδων:

Μηχανή στεγανοποίησης ταινίας τι να προσέξετε κατά την αγορά

Μήκος ζώνης ιδρώτα – αυτό καθορίζει το μέγιστο μέγεθος του φαγητού. Το μήκος της ζώνης ιδρώτα αντιστοιχεί στο μέγιστο πλάτος της θήκης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Οι πιο συνηθισμένοι σφραγιστές κενού έχουν μήκος ράβδου περίπου 30 cm.

εξουσία – η ταχύτητα του μηχανήματος εξαρτάται από αυτό. Αυτή η παράμετρος αξίζει να δοθεί προσοχή, ειδικά εάν πρόκειται για μια μεγάλη μηχανή σφράγισης – όσο μεγαλύτερη είναι η συσκευασία, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεφουσκώσετε.

Μέγιστη εφικτή πίεση – όσο υψηλότερο είναι το κενό, τόσο καλύτερες είναι οι συνθήκες αποθήκευσης τροφίμων.

Χωρητικότητα αντλίας – όσο μεγαλύτερη είναι η έξοδος της αντλίας, τόσο πιο γρήγορα αναρροφάται ο αέρας από τη συσκευασία.

Πάχος φύλλου / σακούλας – κάθε μηχανή συγκόλλησης έχει σχεδιαστεί για διαφορετικό πάχος της συσκευασίας που μπορεί να σφραγιστεί με αυτήν. Θυμηθείτε ότι όσο πιο παχιά είναι τα σακουλάκια, τόσο καλύτερη είναι η αντοχή και η αντοχή τους στις περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Αριθμός συγκολλήσεων – όσο περισσότερες συγκολλήσεις κάνει η συσκευή, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διαρροών. Ορισμένα μηχανήματα εκτελούν διπλή ή και τριπλή σφράγιση, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν συσκευάζετε υγρά προϊόντα, π.χ. Β. Το κρέας, είναι σημαντικό.

στεγανωτικό κενού συμβατό με δοχείο κενού

Χαρακτηριστικά και αξεσουάρ:

Χειροκίνητη λειτουργία / αυτόματη λειτουργία – επιτρέπει τη ρύθμιση του εξαγόμενου αέρα έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος σύνθλιψης μαλακών και ζουμερών προϊόντων.

Ένδειξη πίεσης

Λειτουργία σφράγισης για σακούλες σε ρολά

Διανομέας αλουμινόχαρτου

Ενσωματωμένος κόφτης

Συμβατότητα αξεσουάρ, όπως με δοχείο κενού ή με πώμα κρασιού για να κλείνει το μπουκάλι κρασί υπό κενό

Λειτουργία ξηρού / υγρού

Σολομό κενού συσκευασμένο σε δομημένες σακούλες

Μαλακές και δυσάρεστες φράουλες, μαρούλι μαραμένο, σάπιο ζαμπόν, μουχλιασμένα λαχανικά. Είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζετε. Αλλά είναι ακόμα χειρότερο όταν πολλά τρόφιμα καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων γιατί δεν προλάβατε να το φάτε πριν χάσει τη φρεσκάδα του. Σε μια εποχή που το κίνημα «Λιγότερα απόβλητα» κερδίζει δημοτικότητα, δεν αξίζει μόνο να ψωνίζετε λιγότερο, αλλά και να δίνετε προσοχή στη σωστή αποθήκευση των τροφίμων. Η συσκευασία κενού μπορεί να είναι μια εξαιρετική θεραπεία για τα απορρίμματα τροφίμων.