Κατοικώ

Ποια σόμπα είναι κατάλληλη για εσάς; 5 κριτήρια αγοράς με μια ματιά

Τζάκι σόμπα 5 kw ξύλινο σαλόνι ζεστασιά πορτοκαλί πολυθρόνα μοντέρνα

Αναζητάτε τρόπους για να ζεστάνετε το σπίτι σας στιλάτα, οικολογικά και φθηνά; Στη συνέχεια, αξίζει να εξεταστεί η θέρμανση με ξύλο. Ένα τζάκι προσφέρει ζεστή ζεστασιά το χειμώνα και κάνει το σπίτι ζεστό. Υπάρχουν πλέον πολυάριθμοι διαφορετικοί τύποι καυσίμων, όπως σκισμένα κούτσουρα, πέλλετ και μπρικέτες ξύλου, τα οποία είναι σχετικά εύκολα διαθέσιμα. Η τεχνολογία των ξυλόσομπων έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όταν λειτουργούν σωστά, οι σύγχρονες ξυλόσομπες παράγουν θερμότητα με υψηλό βαθμό απόδοσης και χαμηλές εκπομπές CO2. Τα συστήματα στο σαλόνι όχι μόνο φαίνονται κομψά, αλλά προσφέρουν επίσης μια εντυπωσιακή εικόνα φλόγας χάρη στους μεγάλους υαλοπίνακες.

Ωστόσο, για να μπορέσετε να κάνετε τη σωστή απόφαση αγοράς, θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις δικές σας επιθυμίες εκ των προτέρων και να γνωρίζετε ακριβώς ποιο μοντέλο σόμπας θα ικανοποιούσε καλύτερα τις ανάγκες σας. Όταν επιλέγετε μια κατάλληλη σόμπα, υπάρχουν επίσης διάφορες διαθέσιμες διαδικτυακές επιλογές βοήθειας, όπως, για παράδειγμα αυτός ο διαδραστικός σύμβουλος αγοράς σόμπας. Ωστόσο, για να μπορέσετε να ερμηνεύσετε σωστά τα τεχνικά δεδομένα και τις λεπτομέρειες κάθε μοντέλου σόμπας, σας δίνουμε μερικές πολύτιμες πληροφορίες παρακάτω.

Σόμπα καμινάδας χυτοσίδηρος μικρή τσέπη νερό φλόγα εικόνα

Μέγεθος δωματίου και παραγωγή θερμότητας

Η βάση για αποτελεσματική θέρμανση ξύλου είναι ο προσδιορισμός της απαιτούμενης θερμικής ισχύος σε σχέση με το δωμάτιο που θα θερμανθεί. Η ισχύς μετριέται σε κιλοβάτ (kW) και κυμαίνεται μεταξύ 3 kW και 15 kW. Για ακριβέστερους προσδιορισμούς, εκτός από το μέγεθος του δωματίου, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως η μόνωση του σπιτιού, ο αριθμός των παραθύρων, η θέση της σόμπας κ.λπ. Ειδικά σε παλιά κτίρια, εάν δεν υπάρχει επαρκής μόνωση ή μεγάλες επιφάνειες παραθύρων, δεν μπορεί να βλάψει να προσθέσετε περίπου 5 στην υπολογισμένη παραγωγή ξύλου για να προσθέσετε έως και 10 τοις εκατό.

σόμπα-δύναμη-kw-δωμάτιο-μέγεθος-όγκος-προσδιορισμός

Μια πρόχειρη εκτίμηση μοιάζει με αυτό:

Για να επιτύχετε μια άνετη θερμοκρασία δωματίου περίπου 25 μοίρες (με εξωτερική θερμοκρασία 0 μοίρες), χρειάζεστε κατά μέσο όρο 1 kW ισχύος για κάθε 15 m³ όγκου δωματίου.

Βρείτε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου και πολλαπλασιάστε τις τρεις τιμές. Εάν ένα δωμάτιο έχει μήκος 10 m, πλάτος 5 m και ύψος 2,5 m, ο συνολικός όγκος είναι 125 m³.

Με τη μέση μόνωση, αυτή η τιμή διαιρείται με 15. Έτσι χρειάζεστε μια σόμπα με ονομαστική απόδοση θερμότητας 7 ή 8 kW. Όσο πιο φτωχό είναι το δωμάτιο σας μονωμένο, τόσο υψηλότερα πρέπει να είναι τα κιλοβατώρες της σόμπας. Σε παλιά κτίρια, η υπολογισμένη ισχύς θέρμανσης θα ήταν 11 έως 12 kW σε αυτή την περίπτωση. Με καλή μόνωση, επαρκεί η ισχύς θέρμανσης 4 έως 5 kW.

Μόνωση Όγκος δωματίου m³ Επιθυμητή θερμοκρασία 25 ° / εξωτερική θερμοκρασία 0 °
Κακή ή καθόλου μόνωση (παλιά κτίρια) 10 ³ Ονομαστική ισχύς εξόδου σε kW
Μέση μόνωση (κτίριο από το 1975) 15 ³ Ονομαστική ισχύς εξόδου σε kW
Καλή μόνωση (νέα κτίρια) 25 ÷ Ονομαστική ισχύς εξόδου σε kW

Χρόνος καυσίμου και καύσης

Τα καύσιμα που έχουν εγκριθεί από τον κατασκευαστή της σόμπας αναφέρονται συνήθως στην περιγραφή του προϊόντος. Σε γενικές γραμμές, το μη επεξεργασμένο ξύλο, οι μπρικέτες ξύλου και τα βοηθήματα φωτισμού επιτρέπονται στη Γερμανία. Οι μπρικέτες από λιγνίτη επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο εάν η σόμπα έχει δοκιμαστεί για χρήση με καύσιμα άνθρακα. Δεν επιτρέπεται η βαφή, η επικάλυψη ή η επεξεργασία με συντηρητικά ξύλου για ξυλόσομπες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την κατάλληλη ποιότητα καυσόξυλων και μπρικετών διαβάστε σε αυτό το φυλλάδιο από το TFZ.

Κατ ‘αρχήν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλους τους τύπους ξύλου για θέρμανση. Ωστόσο, διαφορετικοί τύποι ξύλου έχουν διαφορετικές θερμιδικές τιμές. Όσο βαρύτερος είναι ο τύπος ξύλου, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμογόνος δύναμη του ξύλου. Εάν θερμαίνεστε με ελαφρύ ξύλο, θα πρέπει να προσθέτετε καυσόξυλα συχνότερα. Με την ευκαιρία, μπορείτε να αγοράσετε μικτούς τύπους ελαφρού και βαρύ ξύλου. Το ελαφρύ ξύλο φωτίζεται εύκολα και το σκληρό ξύλο χρησιμοποιείται για μακροχρόνια θέρμανση.

Εάν η σόμπα πρέπει να καεί για περισσότερες από 10 ώρες ή όλη τη νύχτα με μία πλήρωση καυσίμου, δώστε προσοχή στην ονομασία “συνεχής πυρκαγιά”. Εκτός από κούτσουρα και ξύλινες μπρικέτες, οι σόμπες μακράς καύσης λειτουργούν κυρίως με κάρβουνο και μπορούν να θερμάνουν ανεξάρτητα ένα δωμάτιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τζάκι ένθετο μοντέρνο γυάλινο σαλόνι καφέ κρέμα

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει καλύτερη απόδοση

Η αποδοτικότητα δείχνει πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η σόμπα όταν είναι πλήρως λειτουργική. Ένας υψηλός βαθμός απόδοσης μιλά για οικονομικά αποδοτική και οικολογικά λογική θέρμανση. Επειδή χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο καύσιμο.

Ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος παλιές σόμπες μέχρι το τέλος του 2017 μετασκευάζεται με ειδικό φίλτρο ή κλείνει. Αυτό απειλεί τους φούρνους για γενιές, διότι στο μέλλον προγραμματίζονται αυστηρότερες απαιτήσεις για αποδοτικότητα και εκπομπές ρύπων. Η οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό συνιστά ελάχιστη απόδοση άνω του 80% από το 2022.

Σόμπα, τσέπη νερού, κούτσουρα, λιγνίτες μπρικέτες

Υλικό επένδυσης για τη σόμπα

Οι σύγχρονες σόμπες είναι κυρίως κατασκευασμένες από χάλυβα ή χυτοσίδηρο. Ωστόσο, μια επένδυση μπορεί να βελτιώσει την αποθήκευση θερμότητας και επομένως την ενεργειακή απόδοση της σόμπας. Έτσι το δωμάτιο μένει ζεστό περισσότερο. Τα διαφορετικά πάνελ έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η σαπουνόπετρα και άλλες φυσικές πέτρες, για παράδειγμα, χαρακτηρίζονται από υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Απορροφούν πολύ θερμότητα γρήγορα, αλλά την απελευθερώνουν ξανά το ίδιο γρήγορα. Τα κεραμικά πλακίδια και ο ψαμμίτης έχουν χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θερμανθούν πλήρως, αλλά εκπέμπουν ενέργεια για αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επένδυση σόμπας από φυσική πέτρα με κεραμίδια βάθρου

Γνωρίζουμε ότι η επιλογή της σωστής σόμπας για το σπίτι σας δεν είναι εύκολη υπόθεση – αλλά ελπίζουμε ότι ο οδηγός μας σας έχει βοηθήσει πολύ. Όσο καλύτερα ενημερώνεστε ως πελάτης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος δυσάρεστων και ενδεχομένως ακριβών εκπλήξεων.

Τζάκι χειμωνιάτικο ξύλο ζεστή ατμόσφαιρα διαβάστε ένα βιβλίο