Χαλιά & χαλάκια

Μοντέρνο χαλί από παλιά πάνινα παπούτσια κοσμεί το νέο ναυαρχικό κατάστημα της Adidas στο Παρίσι

Μοντέρνο χαλί διαφορετικές παραλλαγές ριγέ ημικυκλικό ορθογώνιο

Η ταλαντούχα Ολλανδική σχεδιάστρια Simone Post παρουσίασε πρόσφατα την τελευταία της ιδέα ανακύκλωσης. Εκ μέρους της παγκόσμιας εταιρείας Adidas και σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία I: CO, ανακύκλωσε μεταχειρισμένα αθλητικά παπούτσια και τα έκανε ύφασμα. Στο τέλος, δημιουργήθηκε ένα μοντέρνο χαλί που θα κοσμεί πλέον το νέο ναυαρχικό κατάστημα της Adidas στο Παρίσι.

Μοντέρνο χαλί από παλιά αθλητικά παπούτσια: Η ανακύκλωση μεταχειρισμένων αθλητικών παπουτσιών είναι μια μεγάλη πρόκληση

Μοντέρνο χαλί από ανακυκλωμένα υλικά

Τα αθλητικά παπούτσια και τα πάνινα παπούτσια είναι τόσο δημοφιλή αυτές τις μέρες που σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο κατέχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι. Ωστόσο, η διάθεσή τους αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους ερευνητές. Τα παλιά πάνινα παπούτσια είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απορριφθούν επειδή είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά (ύφασμα, πλαστικό, καουτσούκ κ.λπ.). Πρέπει πρώτα να διαχωριστούν ώστε στη συνέχεια να ανακυκλωθούν. Αυτό το απαραίτητο προκαταρκτικό στάδιο καθιστά τη διαδικασία ανακύκλωσης εξαιρετικά δύσκολη.

μοντέρνο χαλί γκρι ριγέ ανοιχτό σκούρο ανακυκλωμένο

Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία I: CO βρήκε μια λύση και εισήγαγε ένα σύστημα αυτόματων διαδικασιών αναγνώρισης πριν από αρκετά χρόνια. Αυτή η τεχνική καινοτομία επέτρεψε τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των διαδικασιών προετοιμασίας. Τα παπούτσια αποσυναρμολογούνται πρώτα στα εξαρτήματά τους σε ένα ειδικό εργοστάσιο ανακύκλωσης. Τα υλικά που λαμβάνονται από αυτό στη συνέχεια επεξεργάζονται σε κόκκους και χωρίζονται σε τρεις ομάδες: υφάσματα, σκληρά πλαστικά και μαλακά πλαστικά.

Το μοντέρνο χαλί από παλιά πάνινα παπούτσια πείθει με μια μινιμαλιστική εμφάνιση

μοντέρνο χαλί παλιά πάνινα παπούτσια ανακύκλωση Adidas

Το πρώτο χαλί που έφτιαξε η Simone Post ήταν γκρι. Ο σχεδιαστής διαπίστωσε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφο και ακόμη και λίγο βαρετό. Μετά από αρκετές προσπάθειες, πέτυχε να παράγει δύο διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι: ανθρακί και γκρι περιστέρι. Από αυτά τα δύο χρώματα δημιούργησε ένα ριγέ χαλί που τραβάει την προσοχή με την συγκρατημένη, μινιμαλιστική του εμφάνιση. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική εξέταση, αποδεικνύεται μια πολύχρωμη ομορφιά: το κοκκώδες λάμπει σε διαφορετικά χρώματα, όπως ροζ, μπλε ή μπεζ. Σίγουρα βρίσκουμε το τελικό αποτέλεσμα συναρπαστικό. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς τα παλιά προϊόντα μπορούν να μετατραπούν σε ενδιαφέροντα νέα υλικά μέσω της ανακύκλωσης.

Μοντέρνο χαλί κοσμεί το Adidas Flagstore

Σύγχρονο χαλί που ανακυκλώνει παλιά πάνινα παπούτσια

μοντέρνες ιδέες ανακύκλωσης χαλιών Adidas

Έργο από τον Studio Simone Post σε συνεργασία με Ι: CO