υπνοδωμάτιο

Πώς να κάνετε τα μικρά δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα – 7 συμβουλές για την κρεβατοκάμαρα

μικρό-υπνοδωμάτιο-κάνει-φαίνεται-μεγαλύτερο-τοίχο-καθρέφτη-παράθυρα-φωτεινά χρώματα

Εμείς οι Γερμανοί είμαστε ενοικιαστές. Αν συγκρίνετε το ποσοστό του πληθυσμού μας που ζει στο δικό του διαμέρισμα ή σπίτι με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αυτό γίνεται ιδιαίτερα σαφές. Με μόλις 52%, είμαστε εδώ στην τελευταία θέση. Για σύγκριση: με τη Ρουμανία, την πρώτη θέση, είναι 96%! Το να ζεις για ενοικίαση στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον σχετικά μικρό χώρο. Επειδή πολύ λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι τόσο ευρύχωρα που μπορείτε να έχετε αρκετά μεγάλα δωμάτια. Συχνά κανένα άλλο έπιπλο δεν χωράει στο υπνοδωμάτιο εκτός από μια ντουλάπα και ένα κρεβάτι. Το αποτέλεσμα: το δωμάτιο φαίνεται πολύ μικρό και στενό. Ωστόσο, αυτό το γεγονός μπορεί εύκολα να αλλάξει αν ακολουθήσετε μερικές συμβουλές και κόλπα κατά το σχεδιασμό και την επίπλωση του υπνοδωματίου – ή οποιουδήποτε άλλου μικρού δωματίου. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι αυτά.

Βασιστείτε σε έντονα χρώματα!

μικρό υπνοδωμάτιο-κρέμα-τοίχο-μπογιά-χαλί

Ένας βασικός κανόνας του εσωτερικού σχεδιασμού είναι: η φωτεινότητα δημιουργεί μέγεθος. Θα πρέπει να προχωρήσετε ανάλογα σε ένα αρκετά στενό χώρο. Βάψτε εκτενώς τους τοίχους και την οροφή σε ανοιχτόχρωμους τόνους, όπως λευκά ή παστέλ χρώματα. Αποφύγετε τη χρήση σχεδίων καθώς εμποδίζουν το μάτι να ηρεμήσει. Εάν υπερβολικά πολλές εμφανίσεις επηρεάζουν τον θεατή, το δωμάτιο φαίνεται επίσης υπερφορτωμένο και επομένως πολύ περιορισμένο.

Αν βάψετε το ταβάνι σε διαφορετικό χρώμα από τους τοίχους, μπορείτε να μεγεθύνετε οπτικά το δωμάτιο ακόμη περισσότερο με ένα απλό κόλπο. Μην εφαρμόζετε το χρώμα του τοίχου στην κορυφή, αλλά αφήστε μια λωρίδα πλάτους 10-20 cm ελεύθερη στην κορυφή. Βάψτε το στο ίδιο χρώμα με το ταβάνι. Με αυτόν τον τρόπο, το δωμάτιο φαίνεται υψηλότερο και επομένως επίσης μεγαλύτερο.

Κρατήστε το τακτοποιημένο!

μικρό υπνοδωμάτιο-λευκό-γκρι-σειρά

Ένα τακτοποιημένο και καθαρό διαμέρισμα είναι θέμα φυσικά για τη συντριπτική πλειοψηφία. Γνωρίζατε όμως ότι η παραγγελία μπορεί επίσης να επηρεάσει το μάτι όταν πρόκειται για το μέγεθος του δωματίου; Τα πράγματα που βρίσκονται απρόσεκτα γίνονται αντιληπτά πολύ πιο έντονα σε ένα μικρό δωμάτιο παρά σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο. Έτσι, αν υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα γύρω, το δωμάτιο φαίνεται πολύ μικρότερο από ό, τι είναι ήδη. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσετε αρκετό χώρο αποθήκευσης και να τακτοποιείτε πάντα βιβλία, περιοδικά ή άλλα πράγματα. Μετά από όλα, αυτό όχι μόνο κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, αλλά αισθάνεστε επίσης αισθητά πιο άνετα.

Αφήστε λίγο αέρα!

Ένα μικρό δωμάτιο συχνά φαίνεται πολύ περιορισμένο όχι μόνο ως προς την περιοχή του, αλλά και ως προς το ύψος. Για να διορθώσετε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μάλλον χαμηλά μοντέλα για την επίπλωση επίπλων καθώς και ράφια και ντουλάπια. Για ένα μικρό δωμάτιο, για παράδειγμα, ένα πλαίσιο με στρώμα είναι πολύ καλύτερη επιλογή από ένα εκτεταμένο πλαίσιο κρεβατιού. Θα πρέπει επίσης να κλείσετε φωτογραφίες ή καθρέφτες με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος από πάνω. Όλα αυτά τα μέτρα διασφαλίζουν ότι το υπνοδωμάτιό σας φαίνεται ψηλότερο και μεγαλύτερο.

Βελτιστοποιήστε τον φωτισμό!

υπνοδωμάτιο-φωτισμός-χωνευτά-led-ράφια

Ένας μόνο λαμπτήρας οροφής είναι αρκετός για να φωτίσει πλήρως ένα μικρό δωμάτιο, αλλά δεν επιτυγχάνει κανένα άλλο αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει σίγουρα να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι οι ειδικά τοποθετημένες πηγές φωτός έχουν επίσης αντίκτυπο στο αντιληπτό μέγεθος ενός δωματίου. Μην εγκαταστήσετε απλώς έναν κεντρικό λαμπτήρα, αλλά χρησιμοποιήστε πολλές μικρές πηγές φωτός, όπως ένα κομοδίνο ή μια λωρίδα LED στο ντουλάπι. Αυτό χωρίζει οπτικά το δωμάτιο σε αρκετές μικρές περιοχές, γεγονός που το κάνει αυτόματα να φαίνεται μεγαλύτερο.

Χρησιμοποιήστε καθρέφτες!

μικρό-υπνοδωμάτιο-ανοιχτό-γκρι-τιρκουάζ-μέντα-καθρέφτης

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ένας μεγάλος καθρέφτης τοίχου κάνει το υπνοδωμάτιό σας να φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερο. Από τη μια πλευρά, η εικόνα καθρέφτη δημιουργεί την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου βάθους. Από την άλλη πλευρά, η φωτεινότητα που γεμίζει το δωμάτιο συμβάλλει επίσης σε αυτή την αίσθηση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό όταν το ανακλώμενο φως με τη σειρά του χτυπά μια απλή, φωτεινή επιφάνεια. Αν κλείσετε τον καθρέφτη ανάλογα, ακόμη και το μικρότερο δωμάτιο θα φαίνεται φιλόξενο και ευρύχωρο.

Καθαρίστε τα παράθυρα!

μικρό υπνοδωμάτιο-ρομαντικό-μοβ-λευκό-κουρτίνες

Όχι μόνο μια εικόνα καθρέφτη δίνει στο μάτι την αίσθηση του χώρου, αλλά φυσικά και τα παράθυρα. Το φως πρέπει να εισέρχεται στο δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα. Ωστόσο, συνήθως δεν είναι δυνατό να γίνει χωρίς κουρτίνες εντελώς στο υπνοδωμάτιο, καθώς προστατεύουν από ανεπιθύμητες εμφανίσεις. Κρατήστε το ανοιχτό όλη την ημέρα και απλώς σημειώστε τα ακόλουθα όταν το κλείνετε: Μην τοποθετείτε τη ράβδο κουρτινών ακριβώς πάνω από το παράθυρο, αλλά αφήστε λίγο χώρο ενδιάμεσα. Εάν οι κουρτίνες παραμεριστούν, πρέπει να καλύψουν ένα μικρό μέρος του παραθύρου αριστερά και δεξιά. Έτσι δεν έχουν ένα σαφώς ορατό άκρο, το οποίο υποδηλώνει μεγαλύτερο πλάτος στο μάτι. Ακολουθήστε τα υπόλοιπα έπιπλα κατά την επιλογή του υλικού. Οι μονόχρωμες κουρτίνες στο πάτωμα δημιουργούν οπτικά το μεγαλύτερο αποτέλεσμα μεγέθυνσης. Μπορείτε να βρείτε μοντέλα υψηλής ποιότητας από γνωστές μάρκες, μεταξύ άλλων σε αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Προσέξτε σε ένα στυλ!

μικρό-υπνοδωμάτιο-schabby-chic-πούδρα-ροζ-βαφή τοίχου

Αν θέλετε να διακοσμήσετε το σπίτι σας με μοντέρνο τρόπο, έχετε μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών στυλ. Το country style, το shabby chic και το industrial είναι μόνο τρία παραδείγματα που είναι πολύ δημοφιλή αυτή τη στιγμή. Μερικά από αυτά τα στυλ μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, αλλά σε μικρά δωμάτια θα πρέπει να επιλέξετε ένα. Αν ανακατευτείτε εδώ, το δωμάτιο υπερφορτώνεται γρήγορα και το μάτι δεν έχει σημεία ανάπαυσης. Αυτό κάνει το δωμάτιο να φαίνεται ακόμη μικρότερο από ό, τι είναι ήδη και θέλετε να επιτύχετε ακριβώς το αντίθετο.

Εικόνα 1: shutterstock.com 487734568 © JR-stock

Εικόνες 2 και 5: pixabay.com CC0 ErikaWittlieb

Εικόνα 3: pixabay.com CC0 sferrario1968

Εικόνα 4: pixabay.com CC0 keresi72

Εικόνα 6: pixabay.com CC0 miyoun

Εικόνα 7: pixabay.com CC0 Pexels