Δάπεδα & πλακάκια

Οι ρομποτικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές δημιουργούν μοντέρνα δάπεδα από τεραζάκι σε πολλά μοτίβα

Terrazzo δάπεδο κόκκινο λευκό σύγχρονη καινοτομία printerD εκτυπωτής

Μια ολλανδική εταιρεία ανέπτυξε μια τεχνολογία για την παραγωγή δαπέδων από τεραζάκι χρησιμοποιώντας τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Εβδομάδας Σχεδιασμού 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Αϊντχόφεν από 21-29 Οκτωβρίου 2017, η ομάδα Aectual παρουσίασε το τρισδιάστατο τυπωμένο δάπεδο. Η ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων είναι εντυπωσιακή.

Ρομπότ τρισδιάστατο δάπεδο με γεωμετρικό σχέδιο

Ο κατασκευαστής Aectual χρησιμοποιεί τεράστιους ρομποτικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές για να δημιουργήσει το πλαίσιο για τα βιώσιμα καλύμματα δαπέδου, τα οποία στη συνέχεια γεμίζουν με μια μάζα συνδετικών μέσων και χαλικιών. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα δάπεδα μπορούν να προσαρμοστούν σε δωμάτια οποιουδήποτε σχήματος και μεγέθους και να γίνουν σε όλα τα είδη σχεδίων – από παραδοσιακά σχέδια έως μεμονωμένα μοτίβα.

Terrazzo δάπεδο ανθρακί γκρι λευκή κλίμακα μοτίβο

«Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσετε δάπεδα από τερατζού σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες και να δημιουργήσετε ένα μοναδικό σχέδιο, για παράδειγμα στο λόμπι ενός ξενοδοχείου ή για μια μάρκα λιανικής», δήλωσε ο Hans Vermeulen, Διευθύνων Σύμβουλος της Aectual. “Αυτό δίνει στους σχεδιαστές πλήρη ελευθερία σχεδίασης.”

Terrazzo δάπεδο γκρι λευκό μοντέρνο γεωμετρικό μοτίβο

Ο Vermeulen και οι συνιδρυτές του, Hedwig Heinsman και Martine de Wit, είναι περισσότερο γνωστοί ως συνεργάτες των DUS Architects – της αρχιτεκτονικής εταιρείας που εργάζεται στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εκτυπωμένου καναλιού στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ. Η τριάδα ίδρυσε την Aectual ως εμπορική spin-off εταιρεία που ειδικεύεται σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα προϊόντα κτιρίου.

Σε συνεργασία με το γραφείο μηχανικής Arup, δημιούργησαν τον πρώτο τους όροφο με τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης στο πολυκατάστημα “Loft” στο Τόκιο πέρυσι. Αυτή τη στιγμή εργάζονται σε ένα κάλυμμα δαπέδου 600 τετραγωνικών μέτρων για το αεροδρόμιο Shiphol του Άμστερνταμ.

μοντέρνα δάπεδα από τεράτσο κατασκευασμένα από ρομπότ

Η διαδικασία συνίσταται στην εκτύπωση του επιθυμητού μοτίβου χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ με έξι βαθμούς ελευθερίας – δηλαδή, μπορεί να κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω, πάνω και κάτω και αριστερά και δεξιά περιστρέφοντας μεταξύ των αξόνων Χ, Υ και Ζ. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση είναι ένα βιοπλαστικό κατασκευασμένο από φυτά που είναι πλήρως ανακυκλώσιμο.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής δαπέδου Terrazzo έκανε μοτίβο κύματος

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτύπωσης, το πλαίσιο μεταφέρεται στον τελικό του προορισμό. Το πλαίσιο, το οποίο έχει πάχος μόνο λίγα εκατοστά, στη συνέχεια γεμίζει με ένα τεράτσο από ανακυκλωμένο γρανίτη ή μαρμάρινα τεμάχια και ένα συνδετικό υλικό με βάση τη βιολογική βάση. Αφού το μείγμα έχει σκληρύνει, το δάπεδο από τεραζό γυαλίζεται.

Μοτίβο Terrazzo κλίμακας λευκό γκρι

Σύμφωνα με την Aectual, τα δάπεδα tarrazzo είναι υψηλής ποιότητας και ανθεκτικά στη φθορά. Χάρη στη χρήση ανακυκλωμένων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, τα δάπεδα θα πρέπει επίσης να παράγουν λίγα ή καθόλου απόβλητα.

“Τα υλικά μας είναι βιολογικά ή ανακυκλωμένα και η διαδικασία παραγωγής μας είναι χωρίς απόβλητα και καθαρή”, αναφέρει ο ιστότοπος της εταιρείας. “Οι λύσεις δαπέδου μας προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία στις εταιρείες να επιδείξουν την ευθύνη τους για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.”

Μοντέρνο ασπρόμαυρο πάγκο από δάπεδο Terrazzo δίπλα στο παράθυρο

Δάπεδα Terrazzo με μοντέρνο ασπρόμαυρο μοτίβο

Φυτά εσωτερικού χώρου με γεωμετρικό σχέδιο Terrazzo

Terrazzo δάπεδο μοντέρνο μαύρο γκρι λευκό

Terrazzo δάπεδο γκρι μοντέρνο καινοτόμο στιβαρό

Terrazzo δάπεδο μοντέρνο μαύρο λευκό γεωμετρικό σχέδιο

Terrazzo δάπεδο λευκές κόκκινες αποχρώσεις γεωμετρικών γραμμών

Terrazzo δάπεδο κόκκινο γκρι μοντέρνο γεωμετρικό μοτίβο

Μοντέρνα σκαλοπάτια από δάπεδο Terrazzo

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή: Aectual.com