τραπεζαρία

Πορσελάνινα σκεύη – παραδοσιακό και κομψό δώρο

Αγοράστε πιάτα πορσελάνης μοτίβο μπλε ρίγες θαλάσσιο στυλ

Γενικά, σχεδόν κάθε νοικοκυριό έχει πολλές παραλλαγές πιάτων. Υπάρχουν εκείνα που χρησιμοποιούνται καθημερινά και άλλα που προορίζονται για εορταστικές περιστάσεις. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι επί του παρόντος, για παράδειγμα Φλιτζάνια, κούπες και μπουκάλια in trend, τα οποία εξατομικεύονται με προσωπικές φωτογραφίες ή ειδικές ετικέτες. Αλλά ένας από τους πιο παραδοσιακούς τύπους πιατικών είναι πιθανώς η πορσελάνη, η οποία μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό. Ένας λόγος για τη θριαμβευτική πρόοδο της πορσελάνης στον Μεσαίωνα είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής της. Σήμερα τα σερβίτσια από πορσελάνη έχουν γίνει προσιτά για όλους, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Στο παρελθόν, η πορσελάνη ονομαζόταν “λευκός χρυσός” και τον 17ο αιώνα η πορσελάνη ήταν στην πραγματικότητα τόσο πολύτιμη όσο ο χρυσός.

Το όνομα πορσελάνη πηγαίνει πίσω σε ένα σαλιγκάρι στη θάλασσα, το σαλιγκάρι cowrie, που στα ιταλικά σημαίνει “porcellana” (dt. “Piggy”). Για πολύ καιρό υπήρχε μια φήμη στην Ευρώπη ότι η κινεζική πορσελάνη ήταν φτιαγμένη από το κέλυφος αυτού του σαλιγκαριού.

 Ακόμα κι αν η αποκλειστικότητα είχε χαθεί, η εικόνα των επιτραπέζιων σκευών από πορσελάνη έχει διατηρηθεί. Ακόμα και σήμερα, σε εορταστικές εκδηλώσεις όπως τα Χριστούγεννα, στους ανθρώπους αρέσει να οργανώνουν την καλύτερη Κίνα στο τραπέζι.

 Επιτραπέζια σκεύη από πορσελάνη – η Κίνα ως αφετηρία

Τα πιάτα πορσελάνης αγοράζουν σετ λευκού χρώματος

Η ιστορία της πορσελάνης ξεκινά στην κινεζική αυτοκρατορία κάπου στον 7ο αιώνα μ.Χ. Μεγάλες ποσότητες λευκής πέτρας έδωσαν στους εφευρέτες την ιδέα να φτιάξουν πορσελάνη. Ωστόσο, χρειάστηκαν επτά αιώνες για να γίνουν γνωστά τα σερβίτσια από πορσελάνη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Βενετός εξερευνητής Μάρκο Πόλο ξεκίνησε εκτεταμένα ταξίδια στην Κίνα γύρω στο έτος 1300 μ.Χ. Το έφερε μαζί του από ένα από τα ερευνητικά του ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων πιάτων και επιτραπέζιων σκευών. Το λεπτό και λαμπερό υλικό φιλιγκράνης ενθουσίασε ιδιαίτερα τις πριγκίπισσες, τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες στο δικαστήριο. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια για να μάθετε πώς κατασκευάζονταν πορσελάνινα σκεύη. Ωστόσο, οι Κινέζοι δεν ήθελαν να μοιραστούν το μυστικό τους.

Τον 14ο αιώνα, επί δυναστείας Μινγκ, σύμφωνα με το FAZ μια νέα ενίσχυση ποιότητας, επειδή το λούστρο, η διακόσμηση και η ζωγραφική έχουν εκλεπτυσθεί ξανά. Ευφάνταστα μοτίβα όπως δράκοι, ψάρια και φυτά κοσμούσαν τώρα πιάτα στην Κίνα. Το μπλε κοβαλτίου (εισαγόμενο από το σημερινό Ιράκ) είχε γίνει το νέο χρώμα της πορσελάνινης ζωγραφικής και χαρακτηρίζει τα κομμάτια αυτής της εποχής. Ακόμα και σήμερα, τα κομμάτια πορσελάνης Ming, ειδικά τα βάζα, έχουν υψηλή συλλεκτική αξία.

 Πορσελάνινα σκεύη – Meissen ως ο πρώτος κατασκευαστής στην Ευρώπη

Βρείτε διαδικτυακές ιδέες σετ από πορσελάνη σερβίτσια

Πολλοί Ευρωπαίοι εφευρέτες, οι οποίοι ανατέθηκαν από τις διάφορες βασιλικές οικογένειες να μάθουν πώς κατασκευάζεται η πορσελάνη, έπρεπε αρχικά να παραδεχτούν την ήττα τους, μέχρι που κάποιος Φρίντριχ Μπότγκερ πέτυχε την ανακάλυψη το 1709 και πέτυχε την παραγωγή των πρώτων πορσελάνινων σκευών εκτός Κίνας. Ο Φρίντριχ Μπότγκερ εργαζόταν στην αυλή του Βασιλιά των Σαξόνων Αυγούστου ο Ισχυρός και είχε αρχικά αναλάβει την παραγωγή χρυσού. Μια δουλειά που δεν μπορούσε να κάνει. Σε συνεργασία με τον Γερμανό φυσιοδίφη Walther von Tschirnhaus, έπρεπε να ερευνήσει την παραγωγή πορσελάνης και οι δύο κατέκτησαν με επιτυχία αυτό το έργο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο von Tschirnhaus λέγεται ότι είναι ο πραγματικός εφευρέτης της ευρωπαϊκής πορσελάνης, επειδή ο μύθος λέει ότι είχε αφιερωθεί στην έρευνα πορσελάνης πολλά χρόνια πριν και έφερε μαζί του μια τεράστια ποσότητα προηγούμενων γνώσεων στον τομέα. Ο Von Tschirnhaus πέθανε το 1708, ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη πλήρης πορσελάνη στην Ευρώπη.

Πιάτα, βάζα, ειδώλια και κύπελλα εξακολουθούν να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο πορσελάνης Meissen στο Meissen.

Η εταιρεία από τη Σαξονία ήταν επίσης ο πρώτος κατασκευαστής που παρήγαγε πορσελάνη στην Ευρώπη.

Ο ονομαστικός εφευρέτης της πορσελάνης, Böttger, διορίστηκε μοναδικός επικεφαλής έρευνας και κατασκευής στο Meissen. Άρχισε να παράγει πορσελάνη σε μεγάλη κλίμακα το 1710.

Η πορσελάνη κατασκευάζεται στην Ευρώπη

Βρείτε σετ σερβίτσια από πορσελάνη για να αγοράσετε online

Η ευρωπαική ευγένεια έψαχνε πυρετωδώς για κοιτάσματα καολίνης, τα οποία στα κινέζικα ονομάζονταν «γκάουλινγκ». Άλλωστε, ο καολίνη ήταν το κύριο συστατικό της πορσελάνης. Όταν βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες καταθέσεων στην Ευρώπη, ξεκίνησε η επαγγελματική παραγωγή. Τα εργοστάσια πορσελάνης ιδρύθηκαν στη Βιέννη το 1718, στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου το 1745 και το 1746 ιδρύθηκε η δική τους κατασκευή στο αρχοντικό Fürstenberg στο Weser. Την ίδια χρονιά, η μονάδα παραγωγής του Nymphenburg στο Μόναχο προσχώρησε μαζί τους. Τόσο οι κατασκευαστές όσο και η συνταγή για πορσελάνη ήρθαν στην Πρωσία κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου (1756-1763). Το 1763 ιδρύθηκε το “Royal Prussian Porcelain Manufactory” στο Βερολίνο.

 Πορσελάνινα σκεύη – ένα παραδοσιακό, κομψό δώρο για ειδικές περιστάσεις Σετ πορσελάνης σετ γυάλινα δοχεία λευκού χρώματος

Η πορσελάνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως επιτραπέζιο σκεύος. Ειδικότερα στην αριστοκρατική αυλή, αντικατέστησε τη χρήση χρυσού και ασημένιου επιτραπέζιου σκεύους για καφέ και κακάο. Στην Πρωσία, η αριστοκρατία χρησιμοποιούσε πορσελάνη για επιδόρπια, επειδή η γλυκύτητα των φρούτων των επιδορπίων είχε πάντα επίθεση στο χρυσό και το ασημένιο τραπέζι. Η πορσελάνη άλλαξε την κουλτούρα του φαγητού και έγινε επίσης ένα πολύτιμο δώρο στους διπλωμάτες. Ο Πρώσος βασιλιάς είχε ολόκληρα σετ επιτραπέζιων σκευών για ξένα δικαστήρια.

Πορσελάνινα επιτραπέζια σκεύη στη Γερμανία – Porzellanzentrum Nordbayern

Ιστορία πορσελάνης επιτραπέζια σκεύη μπλε μοτίβο λουλούδια

Τον 19ο αιώνα ένα κέντρο πορσελάνης αναπτύχθηκε μέσα και γύρω από την πόλη Selb στη Βόρεια Βαυαρία με την ίδρυση πολυάριθμων εργοστασίων, η οποία οφείλεται κυρίως στα μεγάλα κοιτάσματα καολίνη στη βόρεια περιοχή της Βαυαρίας. Αυτές οι εταιρείες στο Fichtelgebirge ανέπτυξαν επίσης τα πρώτα μηχανήματα για την παραγωγή πορσελάνης. Η εταιρεία του Magnus Hutschenreuther έγινε ένα από τα πιο διάσημα εργοστάσια πορσελάνης στην περιοχή. Στην περιοχή μεταξύ Selb και Weiden, το 90 τοις εκατό της γερμανικής πορσελάνης παράγεται κατά καιρούς. Hutschenreuther, Rosenthal και Villeroy και Boch εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την ποιότητα της γερμανικής πορσελάνης σήμερα.

 Η πορσελάνη αποτελείται από τρία μόνο συστατικά

Πορσελάνη πιατικά μοτίβο πλάκα σχέδιο με κλασικό τρόπο

Κατ ‘αρχήν, η πορσελάνη αποτελείται μόνο από τρία βασικά συστατικά: ο καολίνης, ο χαλαζίας και ο αστράγαλος πρέπει να αναμιχθούν με νερό στο σωστό μείγμα για να παρασκευαστεί πορσελάνη. Ο χαλαζίας και ο αστράγαλος είναι ορυκτά, ο καολίνη είναι ένας βράχος με λευκά χρώματα. Τα τρία συστατικά αλέθονται σε λεπτή σκόνη και αναμειγνύονται. Οι αναλογίες του μείγματος των επιμέρους συστατικών καθορίζουν τον τελικό βαθμό σκληρότητας της πορσελάνης. Η πορσελάνη μπορεί να διαμορφωθεί προσθέτοντας νερό. Για να τελειώσει πρέπει να καεί σε δύο περάσματα.

 Στις μέρες μας τα πιάτα πορσελάνης παρασκευάζονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Αγοράστε σετ σερβίτσιο από πορσελάνη 12 τεμάχια online

Η διαδικασία πυροδότησης είναι στην πραγματικότητα το πιο περίπλοκο πράγμα σχετικά με την παραγωγή πορσελάνης και χρειάστηκε πολύς χρόνος για τους Böttger και von Tschirnhaus να αναπτύξουν τη σωστή διαδικασία. Η πρώτη διαδικασία πυροδότησης διαρκεί έως και 20 ώρες, οπότε πρέπει να επιτευχθεί θερμοκρασία 1000 βαθμών Κελσίου. Το νερό στο εσωτερικό εξατμίζεται λόγω της θερμότητας. Μετά την πρώτη διαδικασία πυροδότησης, η πορσελάνη γυαλίζεται και τα αντικείμενα βυθίζονται σε ένα γαλακτώδες λευκό υγρό, το οποίο αποτελείται επίσης από καολίνη, χαλαζία και αστράγαλο. Μόνο η περιεκτικότητα σε νερό διατηρείται πολύ υψηλότερη, γεγονός που καθιστά το λούστρο πιο ρευστό. Τα πορσελάνινα αντικείμενα απορροφούν το νερό από το λούστρο και έτσι αποκτούν αργότερα τη χαρακτηριστική τους λάμψη. Σε μια δεύτερη φάση πυροδότησης έως και 30 ώρες στους 1400 βαθμούς Κελσίου, πραγματοποιείται η τελική παραγωγή και ωρίμανση. Η πορσελάνη συρρικνώνεται πολύ.