Διακόσμηση & γιορτές

Βάλτε το ρετρό look με σύγχρονο τρόπο – Φέρτε στιλ στο σπίτι σας

Retro look -σχεδιάστε κλασικό-τρελό-ανδρικό-καναπέ-ταπετσαρία-χρώμα

Καμία άλλη εποχή δεν είναι τόσο διαφορετική και διαμόρφωσε τον τρόπο ζωής μας τόσο έντονα όσο η εποχή του μέσου αιώνα. Αυτό χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δεκαετία του ’50, του ’60 έως του ’70. Και ο σύγχρονος σχεδιασμός επίπλων και οι τρέχουσες τάσεις ζωής γενικά αναφέρονται στα σχήματα και τα χρώματα των επίπλων που είναι χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Ορισμένα σχέδια θεωρούνται ακόμη κλασικά και με αυτό μπορείτε να πάρετε το Ρετρό εμφάνιση φέρνω στο σπίτι.

Αναδρομική εμφάνιση – μεταξύ παλιού και νέου

Retro look -σχεδιάστε κλασικό-σαλόνι-επένδυση τοίχου-ανοιχτόχρωμο ξύλο

Τα νέα έπιπλα και τα αξεσουάρ σπιτιού εμπνευσμένα από το παρελθόν βιώνουν μια αναβίωση και είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Απλά σχήματα, μορφοποιημένο ξύλο και υφάσματα με γραφικά μοτίβα – μια ρετρό εμφάνιση είναι αδιαμφισβήτητα μέρος του σύγχρονου στυλ επίπλωσης, αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα «ρετρό»?

Τι σημαίνει ρετρό εμφάνιση?

Ρετρό εμφάνιση -σχεδιασμός κλασικός-σχεδιασμός τοίχου-επένδυση τοίχων-ξύλο

Η λέξη «ρετρό» προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «πίσω», «πίσω» και χρησιμοποιείται συχνότερα στον κόσμο της μόδας και του σπιτιού. Εφαρμόζεται στο σημερινό πλαίσιο, ο όρος σημαίνει – παραδόσεις και χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Επί του παρόντος, η ρετρό εμφάνιση δεν αντιγράφεται κυριολεκτικά στην επίπλωση, αλλά συνδυάζεται με διαφορετικά κομμάτια, όπως κλασικά και μοντέρνα, casual.

Έξυπνη, κομψή ρετρό εμφάνιση  

Retro look -σχεδιάστε κλασικό-σαλόνι-ταπετσαρία-arco-φωτιστικό

Από το 2007 (στη Γερμανία – 2009) έως το 2015 προβάλλονταν η αμερικανική σειρά ταινιών «Mad Men», η οποία προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή στη συγκεκριμένη εποχή του μέσου αιώνα. Το ρετρό στυλ επιστρέφει και αυτό δεν αφορά μόνο τον εσωτερικό σχεδιασμό. Οι βιομηχανίες μόδας και επίπλων προσπαθούν να μεταδώσουν μια πινελιά του παρελθόντος.

Αναδρομική εμφάνιση – συνδυάστε αντί για αντιγραφή

Ρετρό εμφάνιση -σχεδιάστε κλασικό-σαλόνι-καναπέ-ανοιχτό σχέδιο

Το στυλ και ο σχεδιασμός δεν πρέπει να αντιγράφονται τυφλά. Ταινίες και λαμπερές εικόνες από περιοδικά είναι σε ζήτηση, αλλά δίνουν μόνο μια ιδέα και την ώθηση να το πραγματοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να προσαρμοστεί στις ατομικές ανάγκες και στο δικό του τρόπο ζωής.

Αναδρομική εμφάνιση – αυτό που είναι χαρακτηριστικό εδώ?

Ρετρό εμφάνιση -σχεδιάστε κλασικό-σαλόνι-καλούπι ξύλο-έπιπλα-μπεζ

Το στυλ του μέσου αιώνα εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στους ηλικιωμένους, αλλά και στους νεότερους που τους αρέσει να διακοσμούνται κομψά και έξυπνα. Αυτό που ήταν μοντέρνο τότε είναι και τώρα. Προσδιορίζει ενδιαφέροντες συνδυασμούς χρωμάτων για το εσωτερικό του εξήντα.

Ρετρό στυλ ερμηνευμένο με μοντέρνο τρόπο – ανοιχτή ξύλινη κουζίνα και τόνους σε τιρκουάζ

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-τιρκουάζ-ξύλο-κουζίνα-μοντέρνο

Μπορεί να είναι λίγο περίεργα, αλλά χωρίς υπερβολή. Οι τοίχοι σε απαλές μπεζ αποχρώσεις – χρώμα άμμου, επίσης ντυμένοι ή επενδεδυμένοι με ξύλο, εξασφαλίζουν οπτική ισορροπία ή υπογραμμίζουν το κυρίαρχο χρώμα.

Ρετρό εμφάνιση με σκανδιναβική αίσθηση – επιθυμία για χρώμα

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-αυγό-πολυθρόνα-arne-jacobsen-design-1958

Τα τυπωμένα έπιπλα καθισμάτων σε όμορφα ζεστά χρώματα είναι χαρακτηριστικά – πορτοκαλί, μουστάρδα κίτρινο, κάρυ, κόκκινο ή σιωπηλή βενζίνη. Τα έπιπλα του μέσου αιώνα χαρακτηρίζονται από σαφείς μορφές, εν μέρει μεταφερόμενες από το σκανδιναβικό στιλ. Τα λεπτά πόδια μεταφέρουν ένα ελαφρύ βάρος και έτσι μια φιλιγκράν εμφάνιση.

Ρετρό εμφάνιση της δεκαετίας του ’50 – λειτουργική και βιώσιμη

ρετρό-εμφάνιση-σχεδιασμός-κλασικά-50s-έπιπλα-λειτουργικά-απλά

Με πολλούς τρόπους, η δεκαετία του 50 ήταν μια εποχή ανατροπών, η μεταπολεμική περίοδος που διαμόρφωσε όχι μόνο τον πληθυσμό και την πολιτική, αλλά και τον σχεδιασμό. Σε αυτόν τον επίπονο χρόνο, δόθηκε μεγάλη σημασία στη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα από κάθε άποψη.

Λειτουργικά ξύλινα και επικαλυμμένα έπιπλα στο σαλόνι

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-σαλόνι-γκρι-ταπετσαρία-λειτουργικά-έπιπλα

Εκείνη την εποχή, ο μέσος Ευρωπαίος, αλλά και Αμερικανός πολίτης, δεν είχε μεγάλο πλούτο που θα μπορούσε να δαπανηθεί για νέα έπιπλα. Γιατί ο διαχρονικός σχεδιασμός και η ανθεκτικότητα ήρθαν πρώτα στον σχεδιασμό επίπλων; Τα πρώτα εργονομικά έπιπλα μαζικής παραγωγής εμφανίστηκαν ακριβώς εκείνη την εποχή.

Παρουσίαση ρετρό επίπλων με σύγχρονο τρόπο

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικά-λευκό-μαύρο-τοίχο-χρώμα-τουλίπα-τραπέζι

Τα έπιπλα της δεκαετίας του ’50 είναι εργονομικά και πολύ στιβαρά χτισμένα. Ούτε ένα chic look δεν έλειψε. Τα άνετα μαξιλάρια γεμάτα με αφρό εξασφαλίζουν βέλτιστη άνεση στο σώμα.

Ρετρό εμφάνιση και γραφική τέχνη

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασική-ταπετσαρία-λουλουδάτο μοτίβο-πράσινα-φύλλα

Η ποπ αρτ και το πορτοκαλί συγκαταλέγονται στα στιλ στοιχεία της εποχής. Σε διαφημιστικά γραφικά σε εμφάνιση Warhol, αφίσες και φωτογραφίες σε επιπλέον μέγεθος που κοσμούν τους τοίχους σε ρετρό στυλ, λάμπουν στα κύρια χρώματα, πολύ χαρακτηριστικά της Pop Art. Αυτό το χρωματικό σχέδιο σύντομα θα χρησιμοποιηθεί και για το σχεδιασμό επίπλων.

Ρετρό εμφάνιση με σχεδιαστικά κλασικά – Καρέκλα Pantone ως καρέκλα τραπεζαρίας

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-παντονέ-καρέκλα-λευκό-τραπεζαρία

Τα φωτεινά χρώματα και τα αφηρημένα σχήματα φέρνουν νέα ελπίδα και κομψότητα στο στυλ ζωής της μεταπολεμικής περιόδου. Τα έπιπλα σχεδιασμού που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως από τους θρυλικούς Eames που αγόρασαν τα πρώτα έπιπλα από ξύλο, τον Arne Jacobsen και άλλους, είναι ακόμα συναρπαστικοί σήμερα.

Ρετρό εμφάνιση της δεκαετίας του ’60 – χρώμα, μοτίβο και σχήμα ξύλου

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-60s-χρώμα-πορτοκαλί-πλαστικό-ξύλο

Το άψογα επεξεργασμένο ξύλο ως φυσικό υλικό είναι χαρακτηριστικό της ζωής σε ρετρό στυλ. Μπουφές με σαφή ορθογώνια σχήματα από σκούρο μασίφ ξύλο είναι ακόμα τυπικοί της δεκαετίας του 1960 και έχουν κομψές πινελιές στο σαλόνι.

Απλά έπιπλα από καλούπι ξύλου – καρέκλες Arne Jacobsen

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικά-Arne-Jacobsen-ξύλο σε σχήμα τικ

Σε αντίθεση με τα κυρτά σχήματα που ήταν δημοφιλή στη δεκαετία του ’50, τα οποία συμπληρώθηκαν με βελούδινο, πλαστικό και αφρό σε στυλ Pop Art, η τάση για ίσια σχήματα φαίνεται στη δεκαετία του ’60, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επίπλωσής μας μέχρι σήμερα.

Ρετρό εμφάνιση της δεκαετίας του ’70 – ετερόκλητα μοτίβα

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-70s-χρώμα-ταπετσαρία-μοτίβο

Ως σύνθημα της δεκαετίας του 1970, μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει «κρίσιμο». Ο πληθυσμός αναπροσανατολίζεται, εμφανίζονται νέοι τρόποι ζωής και ζωής. Ο σχεδιασμός και η βιομηχανία βασίζονται στη νεανική κουλτούρα, η οποία εσκεμμένα ξεχωρίζει από τους προγόνους της. Εταιρείες όπως η Ikea, που προσφέρουν λειτουργικά και οικονομικά έπιπλα, κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα.

Επιπλώστε το διαμέρισμα σε μια κομψή ρετρό εμφάνιση

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-μαύρο-άσπρο-δέρμα-καναπέ-φωτιστικό

Άγριοι συνδυασμοί χρωμάτων και μοτίβα ταπετσαρίας και ταπετσαρίας χαρακτηρίζουν τους εσωτερικούς χώρους της δεκαετίας του ’70 και αναπτύσσουν περαιτέρω τα ευφάνταστα σχέδια της δεκαετίας του ’60. Στο τέλος της περιόδου, ο λειτουργισμός υποχωρεί, η μαζική παραγωγή απορρίπτεται εν μέρει και μοναδικά κομμάτια που φαίνονται παιχνιδιάρικα και ειρωνικά είναι το επίκεντρο της δουλειάς των σχεδιαστών.

Οι ρετρό εμφανίσεις και οι εκδόσεις είναι δημοφιλείς σήμερα

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-ξύλο-σκούρο-σπίτι-γραφείο-μελέτη

Ο ρετρό σχεδιασμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα είναι κυρίως εισαγωγή από τις ΗΠΑ και τη Σκανδιναβία. Εκτός από φυσικά υλικά, οι νέες διαδικασίες παραγωγής και η εφεύρεση νέων πλαστικών και αφρών αντικατοπτρίζουν την επιρροή της τέχνης και του σχεδιασμού. Τα παρακάτω είναι αληθινά λατρευτικά αντικείμενα και σύμβολα διαχρονικού σχεδιασμού: Καρέκλα Panton, πολυθρόνα Blow, σακούλα φασολιών Sacco, λάμπα τόξου Arco, καθρέφτης Adnet και πολλά άλλα.

Τα κλασικά σχέδια μπορούν εύκολα να προστεθούν σε οποιαδήποτε ατμόσφαιρα – καθρέφτης στρογγυλού τοίχου «Adnet»

ρετρό-εμφάνιση-σχέδιο-κλασικό-adnet-καθρέφτης-μπάνιο-μπετόν-μινιμαλιστικό

Η ανανεωμένη παραγωγή κλασικών σχεδίων μιλά για την αναβίωση της ρετρό εμφάνισης. Τα έπιπλα παράγονται σύμφωνα με τα πρωτότυπα, πρωτότυπα σχέδια και με σύγχρονες μεθόδους. Σε μια άλλη παραλλαγή, ο αρχικός σχεδιασμός χρησιμοποιείται για να εμπνεύσει τους σύγχρονους σχεδιαστές και δημιουργείται ένα νέο έπιπλο που θυμίζει τον προκάτοχό του.

Ζήστε απλά και κομψά με κλασικά σχέδια – ο πολυθρόνος LC4 της Le Corbusier

ρετρό-εμφάνιση-σχεδιασμός-κλασικά-la-chaise-daybed-le-corbosier

Κλασικά κομψό και ταυτόχρονα με ξεχωριστή αίσθηση, κάθε συνδυασμός απλών σχημάτων και φωτεινών χρωμάτων εμφανίζεται, θυμίζοντας ταυτόχρονα την περιζήτητη ρετρό εμφάνιση. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν μπορούν ακόμα να βρεθούν στις σοφίτες συγγενών και γνωστών, πολύτιμα κομμάτια από την εποχή της γιαγιάς. Διαφορετικά, μεγάλοι θησαυροί μπορούν να βρεθούν στο Ebay. Πηγαίνετε τώρα σε ένα κυνήγι θησαυρού και διασκεδάστε δημιουργώντας!