Διακόσμηση & γιορτές

Ακρυλικά Έπιπλα – μια αναδρομή στον διαφανή σχεδιασμό επίπλων

Ακρυλικά έπιπλα -διαφανής-σχεδιασμός-μοντέρνο-εξοχικό στυλ-κουζίνα-τραπεζαρία

Το γυαλί φαίνεται κομψό, μπορεί να σκουπιστεί γρήγορα με ένα υγρό πανί, αλλά δυστυχώς είναι σχετικά εύθραυστο. Είναι οι άκρες που συνήθως είναι κατεστραμμένες, που δίνουν στο έπιπλο μια όμορφη γραμμή. Τα άχρωμα μοιάζουν πολύ Ακρυλικά έπιπλα και είναι εξαιρετικά στιβαρά ταυτόχρονα. Σε μια σύντομη αναδρομή, θα μάθετε περισσότερα για αυτά και πόσο πολύπλευρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ακρυλικά έπιπλα – Χόλιγουντ glam της δεκαετίας του ’80

Ακρυλικά έπιπλα -διαφανές-σχέδιο-πλεξιγκλάς-τραπέζι-κομψό-κομψό

Τα πρώτα ακρυλικά έπιπλα εμφανίστηκαν στη δεκαετία του ’30 κατά τη διάρκεια της εξέλιξης από τον εξαιρετικό σχεδιασμό μέσω της εφεύρεσης νέων υλικών. Μετά την κρίση πετρελαίου, έγιναν πολύ δημοφιλείς και συχνά συνδέονταν με το τυπικό στυλ του Χόλιγουντ «glam». Ακόμα και τότε, όπως συμβαίνει σήμερα, τα έπιπλα που μοιάζουν με γυαλί έμοιαζαν εξαιρετικά κομψά και υπερβολικά. Στην αρχή, το ακρυλικό χρησιμοποιήθηκε μόνο ως επίστρωση, βερνίκι, χρώμα ή κόλλα στη βιομηχανία επίπλων, στη συνέχεια ήρθε η ιδέα της κατασκευής επίπλων εξ ολοκλήρου από πλαστικό.

Ακρυλικά έπιπλα στην αρχή – με το DuPont

Ακρυλικά έπιπλα-διαφανή-σχεδιασμός-ιστορία-αναδρομικά-dupont

Το πλαστικό για την παραγωγή επίπλων πρέπει να παράγει ορισμένες ιδιότητες που ήταν απαραίτητες για τη λειτουργία ενός επίπλου. Το Plexiglas, το Perspex και το Lucite ξεχώρισαν ως τέτοια, αν και ήταν σχετικά υλικά από διαφορετικές μάρκες. Πρώτα αυτά έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 από τους DuPont (Lucite) και Rohm & Αναπτύχθηκε το Haas (πλεξιγκλάς). Το 1937, τα πρώτα προϊόντα από αυτό το εντυπωσιακό υλικό, όπως κοσμήματα, τσάντες και άλλα αξεσουάρ, εμφανίστηκαν στο Merkt.

Τα αγαπημένα ακρυλικά έπιπλα της Helena Rubinstein

Ακρυλικά έπιπλα -διαφανές-σχέδιο-helena-rubinstein-υπνοδωμάτιο

Τα πρώτα έπιπλα διαμερίσματος κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από Lucite παραγγέλθηκαν από την επιχειρηματία Helena Rubinstein για το διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη. Με εξαίρεση μερικά κομμάτια, τα έπιπλα αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από το εντυπωσιακό υλικό και χαρακτηρίζονταν από κάτι περισσότερο από αίγλη. Η συλλογή επίπλων σχεδιάστηκε ειδικά για τον απαιτητικό πελάτη Ladislas Medgyes, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα ένας διάσημος σκηνογράφος εκείνη την εποχή.

Ακρυλικά έπιπλα στο υπνοδωμάτιο της Helena Rubinstein

Ακρυλικά έπιπλα -διαφανές-σχέδιο-helena-rubinstein-κρεβάτι-υπνοδωμάτιο

Η αισθητική του σχεδιασμού του υπερβολικού διαμερίσματος ήταν σχεδόν υπερβολικά υπερρεαλιστική λόγω του διαφανούς αποτελέσματος των επίπλων και των καμπύλων σχημάτων του. Η λεπτομερής εκτέλεση ενθουσίασε τον θεατή και τράβηξε την προσοχή του. Με ένα εξωπραγματικά ελαφρύ αποτέλεσμα, τα ακρυλικά έπιπλα δημιούργησαν μια εντελώς νέα αίσθηση ζωής. Τα έπιπλα σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την Helen Rubinstein και από τον κατασκευαστή επίπλων Roman & Η Haas παράγει.

Ακρυλικά έπιπλα στο σπίτι της Helena Rubinstein

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-helena-rubinstein-καρέκλα-τραπέζι μακιγιάζ

Η Helena Rubinstein είναι Αμερικανίδα πρωτοπόρος στη βιομηχανία καλλυντικών, αρχικά γεννημένη στην Πολωνία, η οποία ήταν γνωστή για το πάθος της για τη σύγχρονη τέχνη και τον υπερβολικό σχεδιασμό. Με τα χρόνια, προώθησε νέους καλλιτέχνες και επιστήμονες και ίδρυσε ιδρύματα που υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα τις γυναίκες ερευνητές.

Ακρυλικά έπιπλα σχεδιαστών – Charles Hollis Jones

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-Charles-Hollis-Jones

Ο Charles Hollis Jones είναι πρωτοπόρος στην εργασία με ακρυλικό γυαλί για την παραγωγή επίπλων και σχεδίασε αρκετά κομμάτια μεταξύ 1960-1970. Έχει συνεργαστεί με διασημότητες από την Αμερική και σχεδίασε εξαιρετικά έπιπλα για αυτούς σύμφωνα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Έτσι ανατέθηκε η διάσημη «Καρέκλα Wisteria» για γραφεία από τον συγγραφέα Tenessee Wililams. Αποδέχτηκε την πρόκληση του σχεδιασμού επίπλων που μπορείτε να κοιτάξετε και με αυτή τη βασική ιδέα επιπλώθηκε 13 σπίτια με τον μοντερνιστή αρχιτέκτονα John Lauther.

Ακρυλικά έπιπλα σε στυλ Χόλιγουντ

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-πρόβολο-καρέκλα-γυάλινο-τραπέζι-μαύρο και άσπρο

Σε συνδυασμό με ελαφριά ταπετσαρία, χαλιά και υφάσματα σπιτιού, τα ιδιαίτερα φωτεινά έπιπλα από πλεξιγκλάς συμπληρώνονται τώρα. Παρόμοια με το γυαλί, το πλαστικό φαίνεται επίσης εξαιρετικά ελκυστικό σε συνδυασμό με μέταλλο ή άλλες ανακλαστικές επιφάνειες, όπως καθρέφτες. Συνδετικά στοιχεία, αγκύλες ή καθαρά εποικοδομητικά μέρη εξυπηρετούν διακοσμητικό σκοπό, μάλλον ως τόνους.

Μεσα του αιώνα Ακρυλικά έπιπλα για μοντέρνο στυλ ζωής

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-μεσαίωνα-τραπεζαρία-λευκό-πολυέλαιος

Τα έπιπλα από πλεξιγκλάς εμφανίστηκαν στη δεκαετία του ’60 – ’70 και ως εκ τούτου έφεραν το πνεύμα του μεσαίωνα μαζί του. Χάρη στη διαφανή αίσθησή τους, μπορούν να ενσωματωθούν υπέροχα στο σύγχρονο περιβάλλον σήμερα και επίσης να εναρμονιστούν με τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Σχεδόν κάθε σχεδιαστής έχει πειραματιστεί με αυτό και μερικοί έχουν δουλέψει με το υλικό εφ ‘όρου ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν: Karl Springer, Vladimir Kagan, Charles Hollis Jones, Gaetano Sciolari και άλλους.

Ακρυλικά έπιπλα παράλληλα με κλασικά σχέδια όπως το Tulip table by Eames

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-μοντέρνο-λευκό-τουλίπα-τραπέζι

Στη δεκαετία του ’80, το glam του Χόλιγουντ με το κιτς χάρισμα του έχασε την “καλή” φήμη του διαφανούς υλικού. Είναι ένα καλό σημείο για να αποδείξετε ότι ακόμη και αν το «λιγότερο είναι περισσότερο», μπορεί να υπάρξουν στιγμές που γίνεται πάρα πολύ.

Ακρυλικά έπιπλα – Ghost Chair

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-Eeames-τουλίπα-τραπέζι-φάντασμα-καρέκλα

Από αυτή την άποψη, αξίζει να επενδύσετε σε ένα ή δύο κομμάτια ακρυλικών επίπλων που θα τραβήξουν τα βλέμματα και θα ζωντανέψουν το εσωτερικό. Μια καρέκλα, ένα μικρό τραπεζάκι, ένα σκαμπό ή ένας πολυέλαιος με διαφανές αποτέλεσμα είναι μια υπέροχη προφορά στο δωμάτιο και δημιουργεί μια παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα.

Τα ακρυλικά έπιπλα ταιριάζουν σε κάθε στυλ ζωής

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-τραπεζαρία-ξύλο-μασίφ-vintage

Perhapsσως το πιο διάσημο έπιπλο από ακρυλικό σχεδιαστή είναι το κρυστάλλινο Ghost Chair με τα μπράτσα του Philippe Strack. Ο σχεδιαστής σχεδίασε μια ολόκληρη σειρά επίπλων καθισμάτων για το Kartell το 2002, το οποίο είναι ακόμα πολύ δημοφιλές σήμερα. Λόγω της οπτικής διαφάνειας, η καρέκλα μοιάζει σαν να εξαφανίζεται στο δωμάτιο. Επομένως, ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον διαβίωσης ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα έπιπλα.

Καρέκλες από πλεξιγκλάς γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι στο Επεριοχή 

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-ξύλο-μοντέρνο-κομψό-σαλόνι

Στις επόμενες εικόνες, η καρέκλα παρουσιάζεται πολύ διαφορετικά κάτω από έπιπλα σε παραδοσιακό, μοντέρνο ή πιο στιλ σοφίτας. Αυτά αποδεικνύουν μόνο πόσο πολύπλευρο το υλικό και ένα έπιπλο από αυτό μπορούν να συμπεριληφθούν στο διαμέρισμα.

Βάλτε ακρυλικές γυάλινες καρέκλες στο προσκήνιο

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-μοντέρνο-τραπεζαρία-μαύρο-κρεμαστό φωτιστικό

Διαφανείς καρέκλες από πλεξιγκλάς και μοκέτα με μοτίβα από κάτω

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-μοντέρνο-τραπεζαρία-μαύρο-άσπρο

Ακρυλικά έπιπλα σε συνδυασμό με τεράστια σε μοντέρνους εσωτερικούς χώρους

ακρυλικό-έπιπλο-διαφανές-σχέδιο-αόρατο-καρέκλα-γκρι