Πρέπει να τοποθετήσετε το γραφείο μπροστά από το παράθυρο; Συμβουλές και ιδέες εσωτερικού σχεδιασμού
Το γραφείο είναι το πιο σημαντικό έπιπλο στη μελέτη. Μαζί με την καρέκλα, το τραπέζι πρέπει να προσφέρει τη βέλτιστη άνεση κατά την εργασία. Η σωστή θέση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Για τις καλύτερες συνθήκες φωτισμού, πολλοί άνθρωποι τοποθετούν τα γραφεία τους μπροστά από το παράθυρο. Ωστόσο, το αν αυτή είναι η βέλτιστη ρύθμιση στη μελέτη παραμένει αμφιλεγόμενο. Στο άρθρο συνοψίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και σας δίνουμε συμβουλές για το πώς να στήσετε σωστά το γραφείο.
Γραφείο μπροστά από το παράθυρο – Είναι ιδανικό?
Κατά την επίπλωση του σπιτιού ή του γραφείου σας, προκύπτει πάντα το ερώτημα πού ακριβώς στο δωμάτιο θα τοποθετηθούν τα ξεχωριστά έπιπλα. Για μεγάλα έπιπλα όπως το κρεβάτι ή ο καναπές, είναι συχνά δυνατό να το τοποθετήσετε μπροστά από το παράθυρο. Τι γίνεται όμως με το γραφείο; Είναι η περιοχή δίπλα στο παράθυρο κατάλληλη για αυτό και αν ναι, τι πρέπει να λάβετε υπόψη για να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση?
Ειδικά όταν υπάρχει ένα παράθυρο στο δωμάτιο, πολλοί επιλέγουν να τοποθετήσουν το γραφείο ακριβώς μπροστά του. Ανεξάρτητα από το αν κοιτάζετε ή γυρίζετε στο παράθυρο, και οι δύο παραλλαγές έχουν μειονεκτήματα. Αυτά τα τυπικά λάθη τοποθέτησης έχουν επίσης επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα και την εστίασή σας.
Εάν το γραφείο είναι τοποθετημένο μπροστά από το παράθυρο έτσι ώστε να μπορεί να κοιτάξει έξω, υπάρχει κίνδυνος περισπασμού. Ειδικά όταν το παράθυρο έχει θέα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, αυτό που συμβαίνει έξω μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συγκέντρωσή σας. Επιπλέον, το να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο είναι κακό για τα μάτια, καθώς το ηλιακό φως που τυχαίνει τα τυφλώνει και τα κουράζει.
Ωστόσο, η τοποθέτηση του γραφείου με την πλάτη στο παράθυρο είναι ακόμη χειρότερη, ειδικά αν εργάζεστε σε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή. Όταν ο ήλιος λάμπει απευθείας στην οθόνη, εμφανίζονται αντανακλάσεις που σας θαμπώνουν και κουράζουν σημαντικά τα μάτια σας. Τελικά, αυτό όχι μόνο οδηγεί σε προβλήματα στα μάτια, αλλά και σε πονοκεφάλους και εξάντληση.
Βρείτε το καλύτερο μέρος για το γραφείο σας
Θα πρέπει να δημιουργήσετε τις βέλτιστες συνθήκες φωτισμού για την περιοχή εργασίας σας. Θα πρέπει να υπάρχει άφθονο φως ημέρας στο γραφείο, αλλά οι εκθαμβωτικές ακτίνες του ήλιου πρέπει να αποφεύγονται. Παρ ‘όλα αυτά, η εγγύτητα στο παράθυρο συνιστάται σίγουρα. Για να μην έρθει το φως από πίσω ή να σας τυφλώσει απευθείας, το γραφείο πρέπει να στηθεί μπροστά από το παράθυρο υπό γωνία 90 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν ενοχλητικές αντανακλάσεις και το φως προέρχεται από το πλάι, το οποίο αναφέρεται ως βέλτιστο.
Το αν το φως πρέπει να προέρχεται από αριστερά ή δεξιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είστε αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες. Το πρώτο πρέπει να κάθεται έτσι ώστε το φως να προέρχεται από τα δεξιά και το δεύτερο – με την πηγή φωτός της ημέρας από τα αριστερά. Το χέρι γραφής δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στην επιφάνεια του γραφείου. Αυτός ο κανόνας ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που γράφουν πολλά με το χέρι, αλλά μπορεί επίσης να είναι επωφελής όταν εργάζεστε σε υπολογιστή.
Σύμφωνα με το δόγμα Feng Shui, η θέση του γραφείου απέναντι από την πόρτα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Επομένως, δεν πρέπει να κάθεστε με την πλάτη στην πόρτα, αλλά να το έχετε στη θέα. Διαφορετικά μπορεί να προκύψει ένα αίσθημα ασυνείδητης ανησυχίας και νευρικότητας. Εάν, από την άλλη πλευρά, έχετε ένα μάτι στην πόρτα, αισθάνεστε πιο ήρεμοι στη δουλειά. Το καλύτερο μέρος για το γραφείο σύμφωνα με το Φενγκ Σούι είναι απέναντι από την πόρτα, στραμμένο προς αυτήν. Έτσι μπορείτε να δείτε ολόκληρο το δωμάτιο και να έχετε την αίσθηση ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο.
Τα οφέλη της σωστής τοποθέτησης
Εάν τοποθετήσετε σωστά το γραφείο σας στο δωμάτιο, έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη τη διαδικασία εργασίας. Οι καλές συνθήκες φωτισμού στο χώρο εργασίας δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και είναι εύκολα για τα μάτια. Σύμφωνα με μελέτες, είναι ακόμη πιο σημαντικά για την άνεση από την καρέκλα γραφείου.
Είτε εργάζεστε στο γραφείο είτε στο σπίτι, θα έχετε πολύ περισσότερα κίνητρα και παραγωγικότητα όταν αισθάνεστε άνετα στο χώρο εργασίας. Χάρη στην τοποθέτηση του γραφείου με θέα στο δωμάτιο, υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι περισπασμοί και η εργάσιμη μέρα διευκολύνεται.
Παραδείγματα επίπλωσης με ένα γραφείο μπροστά από το παράθυρο
Εάν έχετε μια άδεια γωνία ανάμεσα στα παράθυρα του σαλονιού, είναι το ιδανικό μέρος για το γραφείο σας. Για αυτό θα πρέπει να εξετάσετε ένα κατάλληλο μοντέλο γωνίας που ταιριάζει απόλυτα στον διαθέσιμο χώρο. Τα γραφεία με ρυθμιζόμενο ύψος είναι μια εξαιρετική λύση για όσους δεν θέλουν να κάθονται στην καρέκλα όλη μέρα.
Η εύρεση χώρου για ένα γραφείο σε ένα μικρό διαμέρισμα είναι συχνά μια μεγάλη πρόκληση. Έτσι, εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, μπορείτε να τοποθετήσετε το γραφείο μπροστά από ένα παράθυρο. Εάν υπάρχει ένας τοίχος μεταξύ των παραθύρων, όπως στο παραπάνω παράδειγμα, τότε θα πρέπει να ευθυγραμμίσετε το κέντρο του γραφείου με αυτό. Το φως δεν έρχεται ακριβώς πίσω από την οθόνη, αλλά από αριστερά και δεξιά.
Εάν οι συνθήκες στο δωμάτιο επιτρέπουν την τοποθέτηση του γραφείου μόνο μπροστά από το παράθυρο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους περισπασμούς από το εξωτερικό και την αντανάκλαση του φωτός εάν λάβετε υπόψη σας καλή προστασία φωτός για τα παράθυρα. Οι περσίδες και τα ρολά, για παράδειγμα, προστατεύουν από το άμεσο ηλιακό φως χωρίς να σκουραίνουν εντελώς το δωμάτιο.
Περαιτέρω απαιτήσεις για το γραφείο
Είτε τοποθετείτε το γραφείο μπροστά από ένα παράθυρο είτε κάπου αλλού στο δωμάτιο, υπάρχουν μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα έπιπλο. Το γραφείο τοποθετείται συνήθως στο σαλόνι και επομένως πρέπει να ταιριάζει με την επίπλωση. Ο σχεδιασμός, το χρώμα και το υλικό πρέπει να είναι σωστά και να εξασφαλίζουν μια αρμονική συνολική εμφάνιση στο εσωτερικό.
Το μέγεθος του τραπεζιού εξαρτάται επίσης από το δωμάτιο όπου είναι τοποθετημένο, αλλά και από τις δικές σας ανάγκες. Εάν χρειάζεστε μόνο λίγο χώρο για να εργαστείτε, δεν πρέπει να επιλέξετε υπερμεγέθη γραφεία που καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο δωμάτιο. Και αντίστροφα – εάν χρειάζεστε περισσότερο χώρο για γραφειοκρατία και άλλα αντικείμενα, τότε μην επιλέξετε ένα γραφείο που είναι πολύ μικρό. Τελικά, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα στο χώρο εργασίας.