Ιδέες χειροτεχνίας

Ανακύκλωση μαστορέματος με παιδιά – 13 δημιουργικές ιδέες για κάθε εποχή

Ανακύκλωση παιδιών τσιγκούνης-δημιουργικές-ιδέες

Μπορείτε να δημιουργήσετε υπέροχα νέα πράγματα από υλικά συσκευασίας, είδη σπιτιού και πολλά άλλα που κατά τα άλλα πετιούνται απρόσεκτα στα σκουπίδια. Όταν κάνουν χειροτεχνίες με ανακύκλωση, τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα απόβλητα μπορούν επίσης να μετατραπούν σε κάτι πολύτιμο νέο με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο. Αυτό δεν είναι μόνο πολύ διασκεδαστικό, αλλά επίσης προκαλεί περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για υλικά που είναι επίσης ιδανικά ως υλικά χειροτεχνίας: παλιά CD, ρολά από χαρτί υγείας, πλαστικές σακούλες, καπάκια κρασιού και στεφάνης, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, χαρτοκιβώτια αυγών, εφημερίδες, χάρτινα πιάτα και λαμπτήρες.

Ανακύκλωση μπερδεμάτων με μπουκάλια κατοικίδιων ζώων

Ανακυκλώστε χειροτεχνίες για παιδιά-πλαστικό-μπουκάλι-μπουκέτο-βάζο

Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν στις μηχανές εναπόθεσης και ανακυκλώνονται. Υπάρχουν όμως μπουκάλια PET χωρίς κατάθεση που είναι ιδανικά για δημιουργική ανακύκλωση. Το υλικό είναι διαφανές ή πολύχρωμο, εύκολο στη χρήση και διαθέσιμο οπουδήποτε. Ένα από τα πράγματα που μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά από πλαστικά μπουκάλια είναι τα όμορφα λουλούδια. Αυτά τα λουλούδια PET δεν μαραίνονται και δίνουν ευχαρίστηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ολόκληρο μπουκέτο, υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και σχήματα λουλουδιών. Ευγενή και κομψά λουλούδια μπορούν να γίνουν από το κάτω μέρος καθώς και από το πάνω μέρος του πλαστικού μπουκαλιού.

Ανακυκλώστε χειροτεχνίες παιδιά-κατοικίδια-μπουκάλια-λουλούδια-σχήματα

Πρώτη παραλλαγή: 

Κόψτε το κάτω μέρος του πλαστικού μπουκαλιού με έναν κόφτη. Η κομμένη άκρη τρέχει ελαφρώς πάνω από τα εξογκώματα. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται τη βοήθειά σας για την τομή. Μετά την κοπή, οι άκρες μπορούν να θερμανθούν με αναπτήρα. Μόλις το λουλούδι έχει διαμορφωθεί, μπορεί να βαφτεί με ακρυλικά ή χρώματα παραθύρων.

Δεύτερη παραλλαγή:

Κόψτε το πλαστικό μπουκάλι στην εσοχή. Κόψτε 5 ή περισσότερες ομοιόμορφα αποκοπές στο λαιμό της φιάλης. Σε πόσες λωρίδες χωρίζεται το μπουκάλι εξαρτάται από το πόσα πέταλα πρέπει να έχει το λουλούδι. Τώρα λυγίστε τα φύλλα από το λαιμό της φιάλης προς τα έξω και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το ψαλίδι για να τα κόψετε στο σχήμα του φύλλου που θέλετε. Εάν θέλετε να κρύψετε το λαιμό της φιάλης συμπεριλαμβανομένου του καπακιού, μπορείτε να κολλήσετε μια μπάλα φελιζόλ στη μέση του λουλουδιού. Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να σπρώξετε ένα ξύλινο ή μεταλλικό ραβδί μέσα από το λαιμό του μπουκαλιού στην μπάλα, έτσι ώστε το λουλούδι να μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα βάζο.

Ανακύκλωση μπερδεμάτων με γυάλινα μπουκάλια

Ανακύκλωση παιδιών τσιγκούνης-γυάλινα μπουκάλια-βάζα-κομμένα λουλούδια

Μεγάλα βάζα μπορούν να κατασκευαστούν από γυάλινα μπουκάλια! Μερικές φορές αρκεί λίγο χρώμα και απλές οδηγίες. Ακριβώς επειδή αυτή η μέθοδος είναι τόσο απλή, σας καλεί να πειραματιστείτε! Η ανάμειξη χρωμάτων είναι η σειρά της ημέρας!

Αρχικά, αφαιρέστε καθαρά τα υπολείμματα ετικέτας και τα υπολείμματα κόλλας από τις γυάλινες φιάλες. Για να γίνει αυτό, τα μπουκάλια απλώς διατηρούνται κάτω από ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Μπορείτε να βοηθήσετε με το ντεμακιγιάζ νυχιών.

Ανακύκλωση χειροτεχνιών -παιδιά-γυάλινα-μπουκάλια-βάζα-ακρυλικό χρώμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά ακρυλικά χρώματα. Πρέπει να είναι παχιά και να καλύπτουν καλά. Ρίξτε το επιθυμητό χρώμα στη φιάλη για να το χρωματίσετε μέσα. Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα. Τώρα το μπουκάλι περιστρέφεται αργά για να κατανέμει ομοιόμορφα το χρώμα. Τέλος, γυρίστε το μπουκάλι ανάποδα για να στεγνώσει. Μια σχάρα ψησίματος είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για αυτό.

Ανακυκλωτικό μπάσκετ με πλαστικές σακούλες

ανακύκλωση-μαστίγιο-παιδιά-πλαστικές σακούλες-πομπόν-λουλούδια

Έχετε κουραστεί από τόσες πλαστικές σακούλες στο σπίτι; Οι λάτρεις της ανακύκλωσης ήρθαν με τη λαμπρή ιδέα ότι μπορείτε να βελονάκι με πλαστικές σακούλες. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τσάντες αγορών και καλάθια. Αλλά αν θέλετε να κάνετε κάτι δημιουργικό με τα παιδιά, χρησιμοποιήστε αυτές τις πλαστικές σακούλες για να δημιουργήσετε όμορφα λουλούδια πομπό – υπέροχα ως δώρο ή διακόσμηση για γενέθλια!

Παραγωγή νήματος από πλαστικές σακούλες

ανακύκλωση-μαστίγιο-παιδιά-κατασκευή-πλαστικές σακούλες-μπάλες

Πρώτα απ ‘όλα, το νήμα πρέπει να παρασκευάζεται από πλαστικές σακούλες:

Ισιώστε την τσάντα και κόψτε τις λαβές και το κάτω άκρο. Διπλώστε τη σακούλα κατά μήκος δύο φορές και κόψτε σε λωρίδες πλάτους 2 εκατοστών. Κόψτε τους πλαστικούς βρόχους που προκύπτουν μαζί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νήμα.

Τώρα ας συνεχίσουμε με τα πομπόμ. Αποφασίστε πόσο μεγάλα θέλετε να είναι τα πομπόν σας και στη συνέχεια κόψτε ένα κομμάτι χαρτόνι περίπου στο πλάτος που θέλετε. Μπορείτε πάντα να κάνετε τις πομπόλες μικρότερες αν καταλήξουν να γίνουν μεγαλύτερες από τις απαραίτητες. Συνιστώμενες διαστάσεις για το χαρτόνι: 15 cm, 10 cm και 5 cm.

Τυλίξτε το νήμα γύρω από το χαρτόνι περίπου 20 φορές συνδυάζοντας διαφορετικά χρώματα της επιλογής σας. Ξεβιδώστε το νήμα από το χαρτόνι και δέστε ένα κορδόνι στη μέση. Για τα μικρότερα πομ-πομ, θα πρέπει να το κάνετε αυτό εκ των προτέρων. Μπορείτε επίσης να βάλετε πρώτα το σπάγκο στο χαρτόνι και στη συνέχεια να τυλίξετε το νήμα γύρω του. Κόψτε τους βρόχους με ψαλίδι και κόψτε λίγο τις άκρες έτσι ώστε το πομπό να φαίνεται ωραίο και στρογγυλό. πλήρης!

Χειροτεχνία με ρολά τουαλέτας για καρναβάλι – μανσέτες υπερήρωων

ανακύκλωση-τσίμπημα-παιδικά-τουαλέτα-ρολό-καρναβάλι-υπερήρωες-κοστούμια

Τα όμορφα πράγματα μπορούν να φτιαχτούν από ρολά τουαλέτας. Ζώα όπως κουκουβάγιες και λαγουδάκια του Πάσχα είναι πολύ δημοφιλή. Ποιος όμως θα πίστευε ότι μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα αξεσουάρ από αυτό; Αυτά τα βραχιόλια υπερήρωα, για παράδειγμα, εγγυώνται στους μικρούς πολύ διασκέδαση!

Κόψτε το ρολό τουαλέτας. Κόψτε τα δύο ρολά από χαρτόνι στη μακριά πλευρά με το ψαλίδι. Εάν είναι απαραίτητο, συντομεύστε το μήκος του ρολού έτσι ώστε να εφαρμόζει σφιχτά στο χέρι του παιδιού. Στρογγυλοποιήστε τις γωνίες με το ψαλίδι. Και τώρα έρχεται το διασκεδαστικό κομμάτι! Οι ρόλοι είναι ζωγραφισμένοι και κατάλληλα διακοσμημένοι. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικά χρώματα, αυτοκόλλητες μεμβράνες, λάμψη και στρας. Αφήστε τα παιδιά να πειραματιστούν!

Χειροτεχνία με χαρτοκιβώτιο αυγών

ανακύκλωση-τσιγκούνη-παιδιά-αυγό-χαρτοκιβώτιο-σκαθάρι

Τα ζώα από χαρτόκουτα δεν μπορούν να γίνουν μόνο για το Πάσχα. Ένα ή περισσότερα κουτιά αυγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μεγάλες πασχαλίτσες, αράχνες, κάμπιες, μέλισσες και πολλά, πολλά άλλα. Το να ανακατεύετε αυτά τα έργα ανακύκλωσης κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι και είναι επίσης υπέροχο για μικρότερα παιδιά! Βάλτε τα καθαριστικά σωλήνων, τα γκουγκλά μάτια και τα ακρυλικά χρώματα έτοιμα για βαφή και τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν με αυτά!

ανακύκλωση-χαρτοκιβώτιο-παιδιά-χαρτοκιβώτιο-αυγά-φλιτζάνια

Αυτή η ιδέα είναι επίσης τέλεια για το Πάσχα – φτιάχνοντας τις κότες του Πάσχα ως φλιτζάνια αυγών! Κόψτε ένα εσοχή από ένα κουτί αυγών. Αφήστε το παιδί σας να βάψει το κοτόπουλο με ένα πινέλο και βάψτε. Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει για λίγο. Κόψτε το ράμφος σε σχήμα διαμαντιού από κίτρινο κατασκευαστικό χαρτί, λυγίστε το στη μέση και στη συνέχεια κολλήστε το στο μπροστινό μέρος. Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι για να κάνετε μια μικρή τομή στο πάνω μέρος του κουτιού αυγών και τοποθετήστε τη χτένα. Η χτένα μπορεί να είναι κατασκευασμένη από χαρτί ή κόκκινο καθαριστικό σωλήνων. Η πασχαλίτσα μπορεί να κοντραριστεί με τον ίδιο τρόπο.

Ανακύκλωση μπερδεμάτων με χαρτί εφημερίδων

ανακύκλωση-τσίμπημα-παιδιά-εφημερίδες-χαρτί mache-τεχνολογία

Το χαρτί mache είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική που απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά λειτουργεί καλά ως δημιουργική δραστηριότητα για παιδιά. Παλιά κόμικς, χαρτί περιτυλίγματος, περιοδικά ή εφημερίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν υπέροχα έργα τέχνης από χαρτί που μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν έναν πρακτικό σκοπό. Όπως αυτό το χάρτινο μπωλ μάσε! Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που μπορούν να κανονίσουν τα παιδιά σας σε αυτό. Ένα γυάλινο μπολ ή ένα μπαλόνι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχείο διαμόρφωσης. Λαδώστε το αντικείμενο με λίγο μαγειρικό λάδι, ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα μετά.

ανακύκλωση-τσιγκούνη-παιδιά-χαρτί εφημερίδων-Πάσχα-φωλιά πουλιών

Χάρτινα πιάτα ως υλικό χειροτεχνίας

ανακύκλωση-τσίμπημα-παιδιά-αποκριές-χαρτί-πιάτα-ύφανση-ιστούς αράχνης

Αυτό είναι ένα απλό έργο χειροτεχνίας για παιδιά ηλικίας 2 έως 9 ετών που μπορείτε να κάνετε μαζί για το Halloween. Κόψτε έναν κύκλο στο κέντρο της πλάκας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο πρότυπο για αυτό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το ψαλίδι για να τρυπήσετε στο κέντρο του κύκλου και να το κόψετε. Τρυπήστε 12-14 οπές με ομοιόμορφη απόσταση γύρω από τον εσωτερικό κύκλο.

Για να φτιάξετε τον ιστό της αράχνης, κολλήστε το άκρο ενός μακριού νήματος στο πίσω μέρος της πλάκας και δέστε το άλλο άκρο σε μια καρφίτσα. Αυτό βοηθά τα νήπια να ράβουν. Βάλτε τα παιδιά να διασταυρώσουν το νήμα από τη μία πλευρά στην άλλη για να δημιουργήσουν τον ιστό αράχνης. Όταν τελειώσουν, κολλήστε το άκρο του νήματος πίσω στο πίσω μέρος της πλάκας. Στη συνέχεια, μια αράχνη είναι στερεωμένη στον ιστό της αράχνης.

Tinker ανακύκλωσης με CD

ανακύκλωση-τσιγκούνη-παιδιά-cds-garden-windspiel

Παλιά CD μπορούν πλέον να βρεθούν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένα από πολύτιμο υλικό πολυανθρακικό, δεν πρέπει να καταλήγουν στα υπολείμματα απορριμμάτων. Μπορείτε ακόμα να κάνετε πολλά με παλιά CD, για παράδειγμα φτιάχνοντας ένα ωραίο φλιτζάνι ή ένα μικρό ρολόι. Αν έχετε κήπο, κρεμάστε ένα ωραίο λαγωνικό στα δέντρα. Ως απωθητικό πουλιών ή απλά ως στολίδι δέντρων, τα CD κουνιούνται στον άνεμο και εκπέμπουν αντανακλάσεις.

Ιστιοφόρα που τσιμπάνε με φελλούς κρασιού και ξυλάκια παγωτού

ανακύκλωση-τσίμπημα-παιδιά-κρασί-φελλοί-καλοκαίρι-ιστιοφόρα

Είναι πάντα συναρπαστικό για τα παιδιά να διαπιστώνουν ότι οι φελλοί κρασιού μπορούν να επιπλέουν. Περιέχουν αέρα και ως εκ τούτου είναι ιδανικά για την κατασκευή πτερυγίων και ιστιοφόρων. Ένα υπέροχο παιχνίδι για παιδιά το καλοκαίρι ή για την μπανιέρα!

Κολλήστε τους φελλούς μαζί με το παιδί σας χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι θερμής κόλλας. Όταν όλοι οι φελλοί κρατιούνται καλά, κολλήστε μια οδοντογλυφίδα στο μεσαίο φελλό ως κατάρτι. Τρίγωνα από χαρτί ή ένα μεγάλο πράσινο φύλλο από τον κήπο μπορούν να χρησιμεύσουν ως πανιά. Δύο μπαστούνια παγωτού κολλημένα παράλληλα παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Διακόσμηση χριστουγεννιάτικου δέντρου από λάμπες

ανακύκλωση-τσίμπημα-παιδικά-λαμπάκια-χριστουγεννιάτικα-χριστουγεννιάτικα στολίδια

Είτε ως διακόσμηση, βάζο λουλουδιών, terrarium ή κηροπήγιο – οι παλιοί λαμπτήρες έχουν εκπληκτική ποσότητα δυναμικού! Αντικαθιστούν επίσης με επιτυχία τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μπάλες. Αυτή τη φορά τοποθετούνται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αντί για τα επικίνδυνα απορρίμματα! Το μόνο που χρειάζεστε είναι χρώμα, κορδόνι και λίγη λάμψη. Υπάρχουν όμως πολλά χριστουγεννιάτικα μοτίβα που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας. Όπως και αυτοί οι χαριτωμένοι τάρανδοι, για παράδειγμα.

Δέστε ένα κομμάτι κορδόνι γύρω από τη βάση λαμπτήρα. Αυτό είναι επίσης πρακτικό όταν ζωγραφίζετε: κλείστε τον λαμπτήρα, βάψτε τον με καφέ ακρυλικό χρώμα και αφήστε τον να στεγνώσει κρέμοντας στον αέρα. Μόλις το βασικό χρώμα στεγνώσει εντελώς, κολλήστε ένα πομπό μπροστά ως μύτη και δύο γκουγκλά μάτια από πάνω. Τα κέρατα είναι λυγισμένα από το καθαριστικό σωλήνων και κολλημένα με ζεστή κόλλα.

Μαγνήτες από καπάκια μπουκαλιών

ανακύκλωση-τσίμπημα-παιδικά-χριστουγεννιάτικα καπάκια-μπουκάλια-μοτίβα

Οι χρησιμοποιημένοι φελλοί στεφάνης που βρίσκονται παντού μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν εύκολα σε κάτι χρήσιμο, για παράδειγμα μαγνήτες από φελλό στεφάνης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό που θέλετε για να αρωματίσετε το κοκ κορώνας. Χαρτί, χαρτοπετσέτες, ύφασμα ή φωτογραφίες είναι τέλεια!

Απλώς βάλτε το υλικό μπροστά σας στο τραπέζι και εντοπίστε την περιφέρεια του καπακιού με ένα μολύβι. Τώρα κόψτε τους κύκλους που έχετε σχεδιάσει. Κολλήστε τον κύκλο στο καπάκι του μπουκαλιού με κόλλα. Τέλος, συνδέστε μια μαγνητική πλάκα στο πίσω μέρος. Και τελείωσε!

Διασκεδάστε με την ανακύκλωση με τα παιδιά σας!