αρχιτεκτονική

Διαδραστική μάθηση μέσω της σύγχρονης σχολικής αρχιτεκτονικής – 15 παραδείγματα

Διαδραστική μάθηση -σύγχρονη-σχολική-αρχιτεκτονική-παραδείγματα

Ο όρος «διαδραστική μάθηση» αναφέρεται στην απόκτηση κοινωνικών, φυσικών και ψυχικών γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, όπως η αμοιβαία αντίληψη και συμπεριφορά ο ένας προς τον άλλον. Η διαδραστικότητα προέρχεται από ανθρώπους και προωθείται με διαφορετικές μεθόδους, για παράδειγμα: συζητήσεις, εργασία συνεργατών και ομάδων, ψηφιακή τεχνολογία (το λεγόμενο e-learning), περιβάλλον μάθησης και άλλα. Το διαδραστικό τοπίο μάθησης έχει άμεση επιρροή στη μαθησιακή διαδικασία, παρακινεί τα παιδιά να μάθουν και τους παρέχει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις. Προκειμένου να γίνουν τα μαθήματα πιο αποτελεσματικά και έτσι να αυξηθεί η διάθεση των παιδιών να μάθουν, αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με τη σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική. Παρουσιάζουμε 15 εξαιρετικά αρχιτεκτονικά έργα.

Διαδραστική μάθηση στο nrestad Gymnasium, Κοπεγχάγη, Δανία

Διαδραστική μάθηση -σύγχρονο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Δανία-μαθησιακό-περιβάλλον

Το 3XN σχεδίασε το κτίριο Ørestad Gymnasium στην Κοπεγχάγη με σκοπό να προωθήσει τη διαδραστική μάθηση και να δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα κατά την οποία οι μαθητές θα μπορούν να μελετούν το σχολικό υλικό μαζί σε ομάδες. Η σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική έχει σχεδιαστεί για να είναι ανοιχτή και πολύ παιχνιδιάρικη. Υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους οι μαθητές μπορούν να συναντηθούν και να συζητήσουν.

Σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική: Ecopolis Plaza στη Μαδρίτη, Ισπανία

Διαδραστική μάθηση -σύγχρονο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Μαδρίτη-Ισπανία

Το 2010, το Ecosistema Urbano σχεδίασε ένα ενεργειακά αποδοτικό σχολικό κτίριο στη βιομηχανική περιοχή της Μαδρίτης, Ισπανία. Λειτουργεί ως ένα ολόκληρο οικοσύστημα και εξάγει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού που χρειάζονται σε καθημερινή βάση. Ο στόχος του έργου είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά με περιβαλλοντικά συνειδητό τρόπο και με φροντίδα για τη φύση. Με αυτόν τον τρόπο, μετά από χρόνια, γίνονται υπεύθυνοι ενήλικες που προστατεύουν και φροντίζουν τη φύση.

Διαδραστική μάθηση στο νηπιαγωγείο Hakusui, Chiba, Ιαπωνία

Διαδραστική μάθηση -σύγχρονο-σχολείο-αρχιτεκτονική-ιαπωνία

Κατά το σχεδιασμό αυτού του νηπιαγωγείου, οι αρχιτέκτονες στο Yamazaki Kentaro Design Workshop έλαβαν υπόψη τα πιο σημαντικά καθήκοντα των μικρών παιδιών: να παίξουν, να χαλαρώσουν και, κυρίως, να διασκεδάσουν. Το αποτέλεσμα ήταν μια ευρύχωρη παιδική χαρά με διαφορετικούς χώρους όπου τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο μαζί και στο παιχνίδι.

Σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική: σχολείο Vittra Telefonplan στη Στοκχόλμη, Σουηδία

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Σουηδία

Το νέο σχολείο Vittra στη Στοκχόλμη δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Δεν υπάρχουν στέρεοι τοίχοι, μόνο διαχωριστικά δωματίων που χωρίζουν τα ευρύχωρα δωμάτια σε χώρους όπου τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα σε ένα παιχνιδιάρικο περιβάλλον μάθησης. Αυτό προωθεί τη διαδικασία μάθησης και δημιουργεί μια νέα κουλτούρα μάθησης. Αντί για συμβατικά έπιπλα σχολείου όπως γραφεία, καρέκλες και σχολικά θρανία, η Rosan Bosch Ltd. Στούντιο σχεδιασμού για κάθε περιοχή έναν ξεχωριστό εξοπλισμό που προωθεί τη διαδραστική μάθηση.

Φιλικό προς το περιβάλλον και με αγάπη για τη φύση: Νηπιαγωγείο Γεωργίας στο Ντονγκ Νάι, Βιετνάμ

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Βιετνάμ

Αυτό το παιχνιδιάρικο κτίριο με πράσινη στέγη είναι στην πραγματικότητα ένα νηπιαγωγείο που χτίστηκε για τα παιδιά το 2016 από υπαλλήλους ενός εργοστασίου υποδημάτων στο Βιετνάμ. Οι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia σχεδίασαν την πράσινη περιοχή ως παιδική χαρά και λαχανόκηπο ταυτόχρονα. Παρόλο που τα 18 παιδικά δωμάτια είναι εν μέρει υπόγεια, είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να πέφτει όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

Σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική και διαδραστική μάθηση: Pies Descalzos School, Cartagena, Colombia 

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Κολομβία

Το γραφείο του Κολομβιανού αρχιτέκτονα Giancarlo Mazzanti εργάστηκε για το σχεδιασμό του σχολικού κτηρίου σε μια προβληματική περιοχή στην Κολομβία το 2014. Η σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική εξελίσσεται σε διαφορετικά επίπεδα, συνεχίζοντας οπτικά τον λόφο στον οποίο χτίστηκε. Το σχολείο αποτελείται από τρεις εξαγωνικές δομές που περικλείουν μια εσωτερική αυλή και έτσι συνδέουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η γεωμετρική δομή πλέγματος δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για ένα προστατευμένο μέρος και χρησιμεύει ως συνδετικό στοιχείο μεταξύ των πολλών δωματίων για παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

Οικογενειακό κουτί στο Πεκίνο, Κίνα

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Κίνα-νηπιαγωγείο

Το “Family Box” είναι ένα νηπιαγωγείο στο Πεκίνο που η SAKO Architects σχεδίασε το 2013 για να είναι πολύ παιχνιδιάρικο και πραγματικά συναρπαστικό για τα παιδιά. Υπάρχουν αρκετές μονάδες σε σχήμα κώνου σε έκταση 4.150 τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες φιλοξενούνται διαφορετικοί χώροι και δωμάτια όπως η κουζίνα, η παιδική χαρά, η αίθουσα μουσικής, η πισίνα και άλλα. Κάθε μονάδα έχει σχεδιαστεί σε διαφορετικό χρώμα για προσανατολισμό.

Σχολή Frederiksbjerg στο Aarhus, Δανία

διαδραστική-μάθηση-σύγχρονο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Δανία

Η σχολή Frederiksbjerg, που σχεδιάστηκε από τους Henning Larsen Architects + GPP Architects το 2013, εκτείνεται σε 150.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι το πρώτο σχολείο με το νέο σχολικό σύστημα στη Δανία που προωθεί τη διαδραστική μάθηση. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον 45 λεπτά άσκησης την ημέρα. Όλος ο εξοπλισμός για ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες κάθε είδους είναι διαθέσιμος στους μαθητές του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μεγαλώνουν σωματικά ενεργά, υγιή και αναπτύσσουν στενές κοινωνικές σχέσεις.

Κοινοτικό δημοτικό σχολείο για κορίτσια στο Kenema, Σιέρα Λεόνε, Δυτική Αφρική

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Σιέρα-Λεόνε

Μετά την επιδημία του Έμπολα και τους αιματηρούς εμφύλιους πολέμους, η Σιέρα Λεόνε είναι μια πολιτεία υπό ανακατασκευή όπου τα σχολεία δίνουν στα νέα κορίτσια ελπίδα και ευκαιρία για μια νέα ζωή. Οι αρχιτέκτονες Orkidstudio ξεκίνησαν το έργο για αυτό το σχολείο το 2009, αλλά λόγω πολιτικών και άλλων συνθηκών μόνο το 2014 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η κατασκευή όλων των τάξεων και της στέγης. Εδώ τα νεαρά κορίτσια αποκτούν βασικές γνώσεις και μαθαίνουν γενικές επιστήμες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

120 Division School στο Shanxi, Κίνα

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Κίνα

Η επιμήκης δομή αυτού του σχολικού κτηρίου συμπληρώνει τέλεια το τοπίο με εκτεταμένα βουνά. Η μοντέρνα σχολική αρχιτεκτονική με ζιγκ -ζαγκ σχεδιάστηκε από την ομάδα σχεδιασμού της WAU και μετέτρεψε τη στέγη σε μια δημοφιλή παιδική χαρά για τους μαθητές. Βεράντες, εσωτερικοί κήποι και αυλές ανάμεσα στα σχολικά κτίρια καλούν τα παιδιά να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους έξω και να παίξουν ενεργά. Όπως και η αρχιτεκτονική, έτσι και οι εσωτερικοί χώροι είναι ευρύχωροι, πλημμυρισμένοι από φως και πολύ φωτεινοί.

Δημοτικό σχολείο Xiashan στο Anji, Zhejiang, Κίνα

διαδραστικό-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Κίνα-μάθηση-τοπίο

Πρόσφατα, το Δημοτικό Σχολείο Xiashan χτίστηκε για να αντικαταστήσει τα προσωρινά σχολικά κτίρια σε αυτήν την περιοχή μετεγκατάστασης. Η κίνηση στην περιοχή είναι έντονη και πολλές κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται, γι ‘αυτό και οι αρχιτέκτονες έχουν ευθυγραμμίσει τα σχολικά κτίρια σε μια εσωτερική αυλή, όπου τα παιδιά μπορούν να τρέξουν και να παίξουν με ασφάλεια και ανενόχλητα. Η σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική θα πρέπει να εμπνέει και να παρακινεί τα παιδιά να αναπτυχθούν περαιτέρω. * από το STI Studio + Architectural Design & Ερευνητικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Zhejiang

Δημοτικό σχολείο Lakeland στο Auburn, WA, ΗΠΑ

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-ΗΠΑ

Αυτή η αρχιτεκτονική του σχολείου διαφέρει από τη συμβατική στις ΗΠΑ μόνο στο χρωματικό σχέδιο του κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες του DLR Group χρησιμοποίησαν το χρώμα για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στο μαθησιακό περιβάλλον και το κάνει να φαίνεται πιο φιλικό. Τα δωμάτια είναι επίσης σχεδιασμένα σε χαρούμενους τόνους και είναι πολύ ευέλικτα, έτσι ώστε αρκετοί μαθητές να μπορούν να κάνουν ένα μάθημα μαζί εάν απαιτείται.

Γυμνάσιο Liyuan στο Wuxi, Κίνα

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Κίνα-καινοτόμος

Το Γυμνάσιο Liyuan αποτελείται από συνολικά έξι δομές που χωρίζονται από τον ποταμό. Αυτή η σύγχρονη σχολική αρχιτεκτονική επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον τοπίο. Η κυματιστή δομή και ο οργανικός σχεδιασμός θυμίζουν έντονα το νερό που ρέει γύρω από το κτίριο. * Από τους Minax Architects

Δημοτικό σχολείο επέκτασης MOPI στο Itanhangá, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

διαδραστική μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-Βραζιλία

Το MOPI Extension Elementary School βρίσκεται σε μια πολύ φιλική προς τη φύση περιοχή. Εδώ οι αρχιτέκτονες στο Mareines + Patalano Arquitetura άντλησαν την έμπνευσή τους για το έργο. Η πρόσοψη αποτελείται από ημιδιαφανές γυαλί και ξύλο και επιτρέπει ευχάριστες συνθήκες φωτισμού στις τάξεις του κτιρίου.

Δημοτικό σχολείο Παναγία του Southern Cross στο Taylors Hill, Αυστραλία

διαδραστική-μάθηση-μοντέρνο-σχολείο-αρχιτεκτονική-αυστραλία

Ο σχεδιασμός του σχολείου από τους Baldasso Cortese Architects χρονολογείται από το 2007 και υλοποιήθηκε σε 5 στάδια το 2014. Το σχολείο μπορεί να φιλοξενήσει 450 μαθητές χωρισμένους σε 3 ηλικιακές ομάδες. Η διαδραστική μάθηση και τα κίνητρα δεν προωθούνται μόνο από το μαθησιακό περιβάλλον, αλλά και από πολλές ομαδικές εργασίες με μαθητές διαφορετικών ηλικιών και φυσικά από ψηφιακά μέσα.