αρχιτεκτονική

7 ελκυστικά έργα για μοντέρνο σχεδιασμό σάουνας

mamutus-milan-atelier-forte

Στη Φινλανδία η σάουνα είναι έκφραση σωματικής υγείας. Είναι ένα πολιτιστικό έθιμο που οι φίλοι και η οικογένεια μοιράζονται μαζί. Είναι ένα μέρος όπου καθαρίζεσαι, όχι μόνο ιδρώνεις. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε 7 ελκυστικά έργα για μοντέρνο σχέδιο σάουνας.

1. πλωτός μοντέρνος σχεδιασμός σάουνας “Kaluga”

μοντέρνο-σάουνα-σχέδιο-kaluga-κολύμπι

Για το «Φεστιβάλ αντικειμένων τοπίου» στη Ρωσία το 2008, η φινλανδική εταιρεία Rintala Eggertsson Architects σχεδίασε ένα πλωτό σπίτι για ακραίες συνθήκες με άλλους διεθνείς αρχιτέκτονες. Η αρχιτεκτονική εταιρεία Rintala Eggertsson Architects ονόμασε αυτό το έργο «Kaluga – Floating Sauna». Με την ολοκλήρωση, τα σπίτια επιπλέουν κατά μήκος του ποταμού Ugra, από το Juhnovo στο χωριό Nikola-Lenivets, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως μόνιμα εκθέματα και ξενώνες για τους επισκέπτες.

κολύμβηση-σάουνα-Rintala-Eggertsson

Τοποθεσία: Juhnovo, Τσεχία

Ένα έργο από: Rintala Eggertsson Architects

2. Φινλανδικός μοντέρνος σχεδιασμός σάουνας δίπλα στη λίμνη

μοντέρνοι-σάουνα-σχεδιασμός-αλά-αρχιτέκτονες

Η Φινλανδία έχει μια σημαντική, διαχρονική παράδοση στις σάουνες δίπλα στη λίμνη. Σε αυτή την περίπτωση, η σάουνα χτίστηκε σε μια μοντερνιστική βίλα της δεκαετίας του 1950. Η παλέτα υλικών και η αρχιτεκτονική είναι και τα δύο μοντέρνα, αλλά η εμπειρία στη σάουνα είναι αρχαία. Μεταξύ των συνεδριών μπορείτε να βουτήξετε στη λίμνη ή να ξαπλώσετε στο χιόνι. Η βεράντα είναι μεγάλη για να χαλαρώσετε και να πιείτε μπύρα στα διαλείμματα. Η διαφάνεια του καμβά μετατρέπει τη σάουνα σε ένα λαμπερό φως στις σκοτεινές νύχτες και αφήνει το άμεσο ηλιακό φως να περάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η βεράντα είναι προσανατολισμένη προς τον βραδινό ήλιο. Ο πίσω τοίχος προστατεύει από τα μάτια των γειτόνων και πλαισιώνει τη θέα της λίμνης.

μοντέρνο-σάουνα-σχεδιασμός-am-see

Τοποθεσία: Φινλανδία

Ένα έργο από: ALA Architects ltd

3. Cadyville – μοντέρνος σχεδιασμός σάουνας

Σύγχρονο σχέδιο σάουνας Cadyville

Η σάουνα Cadyville σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά μήκος του ποταμού Saranac κοντά στη Νέα Υόρκη. Είναι μια συμπαγής κατασκευή, καλυμμένη με καθρέφτες. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο και ο τοίχος του βράχου σχηματίζει έναν εσωτερικό τοίχο της σάουνας. Ο ποταμός βρίσκεται είκοσι μέτρα κάτω από τη σάουνα.

Cadyville-sauna-Dan-Hisel

Γυάλινο δάσος σάουνας Cadyville

Τοποθεσία: Saranac, ΗΠΑ

Ένα έργο από: Αρχιτέκτονας Dan Hisel

4η. Σύγχρονος σχεδιασμός σάουνας στο δάσος

μοντέρνο-σάουνα-σχέδιο-δάσος

Το έργο βρίσκεται στο Ranco στην περιοχή της λίμνης – Χιλή, πάνω από ένα σκοτεινό βράχο από γρανίτη στην ακτή, περιτριγυρισμένο από το δασικό τοπίο. Το έργο αποτελείται από σάουνα με σκεπαστή βεράντα και αποδυτήριο, καθένα από τα οποία αναζητά διαφορετική θέα από το βράχο προς τη λίμνη. Τα τρία από αυτά συνδέονται με βορειο-νότιο προσανατολισμό.

μοντέρνο-σάουνα-σχέδιο-Χιλή-πανόραμα

μοντέρνο σχέδιο σάουνας

δάσος-μοντέρνα-σάουνα-σχέδιο-ξύλο-αρχιτεκτονική

Τοποθεσία: Lago Ranco, Χιλή

Ένα έργο από: Πανόραμα

5. Χούγκιν & Muninn σάουνα

huginn-muninn-modern-sauna-design

Το Atelier FORTE παρουσιάζει μοντέρνο σχέδιο σάουνας πριν – Χούγκιν & Muninn. Η σάουνα, που είναι κατασκευασμένη από ξύλο ερυθρελάτης, προσφέρει χώρο για δύο άτομα. Όπως και στη σκανδιναβική παράδοση, τροφοδοτείται από ξυλόσομπα. Οι φιγούρες στους τοίχους πλαισιώνουν τα ηλιοβασιλέματα στο λόφο της Πιατσέντσα και ένα ζεστό φως πλημμυρίζει το μικρό δωμάτιο. Huginn και Muninn σημαίνει «σκέψη» και «μνήμη». Αυτά είναι τα ονόματα των δύο κορακιών του Όντιν. Κάθε μέρα τους στέλνει να πετούν σε όλο τον κόσμο, επιστρέφουν και του λένε όλα όσα είδαν και άκουσαν. Υπάρχει μια αναλογία με τη σάουνα ως στιγμή σκέψης και χαλάρωσης στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας.

huginn-muninn-atelier-forte-Piacenza-Ιταλία

huginn-muninn-sauna-architecture

Τοποθεσία: Piacenza, Ιταλία

Ένα έργο από: Atelier Forte

6. Σάουνα Mammuthus Belli

Μοντέρνος σχεδιασμός σάουνας Mammuthus Belli

Η ξύλινη δομή Mammuthus Belli έχει ύψος 9 μέτρα. Το κεφάλι και οι χαυλιόδοντες είναι γεμάτοι ατσάλι. Κάθε δόντι αλόγου έχει μήκος 6 μέτρα. Στο εσωτερικό υπάρχει μια παραδοσιακή σουηδική σάουνα για τέσσερα άτομα. Αυτό το έργο πραγματοποιήθηκε το 2011 για την Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου.

mamutus-ξύλο-δομή-σάουνα-desing

Τοποθεσία: Μιλάνο, Ιταλία

Ένα έργο από: Atelier Forte

7. Πλωτή σάουνα στη Νορβηγία

πλωτή-σάουνα-Νορβηγία-Marco-Casagrande

Αυτή η πλωτή σάουνα σχεδιάστηκε από το φινλανδικό γραφείο Casagrande & Ο Rintala σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Τέχνης του Vastland. Όλο το χωριό μπορεί να δει τη σάουνα στο Hardangerfjord και λάμπει σαν φανάρι τα βράδια. Μπαίνετε στη σάουνα κολυμπώντας ή κωπηλατώντας μια βάρκα. Οι τοίχοι είναι ημιδιαφανείς. Μοντέρνος σχεδιασμός σάουνας, Εδώ φαίνεται ένας ευτυχισμένος γάμος Φινλανδικών και Νορβηγικών πολιτισμών.

κολύμβηση-σάουνα-Marco-Casagrande

Τοποθεσία: Rosendal, Νορβηγία

Ένα έργο του: Marco Casagrande