Μαύρη πέτρα ως μινιμαλιστική επένδυση τοίχων για ένα σύγχρονο μουσείο στην Ταϊβάν
Η μαύρη πέτρα φαίνεται ευγενής, κομψή και μοντέρνα ταυτόχρονα και είναι πολύ δημοφιλής όχι μόνο για μινιμαλιστικά ή πολυτελή ιδιωτικά σπίτια. Χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά δημόσια κτίρια και δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα που είναι ιδιαίτερα αρμονική με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το σύγχρονο Εθνικό Μουσείο Προϊστορικού Πολιτισμού στην Ταϊβάν. Αλλά η μαύρη πέτρα δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο που εντυπωσιάζει σε αυτό το κτίριο. Ελάτε μαζί μας σε μια εικονική περιήγηση στο μουσείο και εκπλαγείτε από την ευφάνταστη αρχιτεκτονική.
Μαύρη πέτρα στο μουσείο στο επιστημονικό πάρκο
Το κτήριο του μουσείου βρίσκεται στο νότιο επιστημονικό πάρκο – ένα μέρος που κατοικείται από διάφορους προϊστορικούς πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το προϊστορικό μουσείο χτίστηκε για να στεγάσει όχι μόνο όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του πάρκου, αλλά και να τα εκθέσει στους ενδιαφερόμενους. Οι πολλοί θησαυροί προέρχονται από διαφορετικές εποχές, με τα παλαιότερα ευρήματα να είναι περίπου 5000 ετών. Και σαν τα ευρήματα να μην ήταν αρκετά εντυπωσιακά, οι επισκέπτες περιποιούνται επίσης τη μοναδική αρχιτεκτονική, για την οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε πολυτελής μαύρη πέτρα. Η χωρική κατανομή των ευρημάτων είναι επίσης ενδιαφέρουσα: Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, πηγαίνετε όλο και πιο κάτω, τα αρχαιολογικά ευρήματα γερνούν όσο προχωράτε.
Μαύρη πέτρα και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία
Προκειμένου να συνδεθεί η ιστορία με τη σύγχρονη εποχή μας, δεν επιλέχθηκε μόνο μια σύγχρονη αρχιτεκτονική με ελκυστικό σχεδιασμό. Μια άλλη πρόοδος της ανθρωπότητας συμπεριλήφθηκε λίγο πολύ στην κατασκευή. Αυτό που εννοείται είναι η κοντινή σιδηροδρομική γραμμή του τρένου ταχείας κυκλοφορίας, στην οποία τρένο περνάει γρήγορα κάθε λίγα λεπτά με εντυπωσιακή ταχύτητα. Για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν αυτό το θέαμα, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο έχει ενσωματωθεί στο μουσείο, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε μαύρη πέτρα. Είναι μια τζαμαρία περιοχή εισόδου από την οποία μπορεί να παρατηρηθεί το τρένο εξπρές για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τη διαδρομή. Και ενώ περιμένετε το τρένο, μπορείτε επίσης να απολαύσετε τη θέα στο πάρκο.
Στη συνέχεια, ξεκινά το ταξίδι στο παρελθόν, δίνοντας στους επισκέπτες μια εικόνα για τη ζωή των προηγούμενων πολιτισμών που κάποτε ζούσαν σε αυτό ακριβώς το μέρος. Μαύρες πέτρινες και γκρι επιφάνειες και στοιχεία διακοσμούν τους εσωτερικούς χώρους, τους διαδρόμους και τις αίθουσες και, σε συνδυασμό με τα τεράστια μπροστινά παράθυρα και τα τζάμια, φαίνονται ιδιαίτερα μινιμαλιστικά και σύγχρονα.
Όπως και πολλά άλλα στοιχεία, η γεωμετρία του κτιρίου δεν επιλέχθηκε τυχαία. Το μουσείο χαρακτηρίζεται από δύο άξονες. Το ένα βλέπει προς τα βόρεια. Οι τάφοι εκείνης της εποχής έδειχναν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό καθιστά αυτόν τον άξονα σύμβολο του παρελθόντος. Ο άλλος άξονας, με τη σειρά του, ο οποίος βρίσκεται σε γωνία 19 μοιρών με τον άλλο, ενώνεται με το σημερινό δίκτυο της πόλης και αποτελεί αναφορά στο παρόν.
Ενώ η μαύρη πέτρα κυριαρχεί στο εσωτερικό και χρησιμοποιείται μερικώς γυαλιστερή μαύρη πέτρα και εν μέρει ματ φινίρισμα, η εξωτερική πρόσοψη έχει σκούρο γκρι τόνο, ο οποίος δημιουργείται με τη βοήθεια βασάλτη. Δημιουργείται ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, ειδικά τη νύχτα, όταν το ασθενές φως φιλτράρεται μέσα του και δημιουργεί αντίθεση με την τραχιά υφή της πέτρας.
Σχεδιασμένο από KRIS YAO ARTECH.