Κτίριο με χαλκό – το αρχικό αρχιτεκτονικό κόσμημα αγγίζει νέους ορίζοντες
Ο χαλκός υπήρχε από την ανακάλυψή του το 8700 π.Χ. Ένα από τα πιο κοινά μέταλλα στην ανθρώπινη ιστορία. Όταν οι άνθρωποι χτίζουν με χαλκό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό με διάφορους τρόπους – από κλιμακοστάσια και προσόψεις έως αγάλματα μέχρι περίτεχνη και περίπλοκη αρχιτεκτονική. Μία από τις πρώτες αρχιτεκτονικές εφαρμογές ήταν στην αρχαία Αίγυπτο για τις τεράστιες πόρτες του ναού Amun Re στο Καρνάκ το 300 π.Χ..
Πώς μπορείτε να χτίσετε με χαλκό αυτές τις μέρες
Το ελαφρύ μέταλλο είναι ευέλικτο και κυμαίνεται από επένδυση πρόσοψης έως οροφές, εσωτερικές εφαρμογές και λύσεις υψηλής τεχνολογίας. Το υλικό είναι βιώσιμο στη φυσική του μορφή και είναι 100% ανακυκλωμένο. Όσο περισσότερο επικεντρώνεται η κατάσταση της αρχιτεκτονικής στη βιωσιμότητα, τόσο περισσότερο χάλκινο κτίριο γίνεται το ιδανικό πρότυπο για τα σύγχρονα σύγχρονα κτίρια. Παρακάτω έχουμε επιλέξει κάποια έργα από διαφορετικές πόλεις στα οποία οι αρχιτέκτονες χτίζουν με τον ευπροσάρμοστο χαλκό.
Χάλκινη πρόσοψη για την αθλητική αίθουσα St Martin Villach
Το κτίριο εντυπωσιάζει με την χάλκινη πρόσοψή του από διπλωμένα διάτρητα φύλλα, που καλύπτει την αίθουσα σαν ημιδιαφανές πέπλο. Σε κάθε όροφο, τα φύλλα χαλκού αντισταθμίζονται από ένα διπλωμένο στοιχείο που κατασκευάζει το μπροστινό μέρος οριζόντια. Η πρόσοψη διακόπτεται από γυάλινα μέτωπα στον επάνω όροφο στη βορειοανατολική πλευρά και στο ισόγειο στη νοτιοανατολική πλευρά. Εκτός από τους πολυάριθμους φεγγίτες, ο πρώτος εξασφαλίζει μια ομοιόμορφη και χωρίς λάμψη εμφάνιση του φωτός της ημέρας, ενώ ο δεύτερος κοιτάζει την αθλητική αίθουσα από την αυλή του σχολείου.
Ένα μονοπάτι επίσης καλυμμένο με πύργους από χαλκό από φύλλο πάνω από την κύρια είσοδο και το γυάλινο μπροστινό μέρος. Το φουαγιέ με άμεση θέα προς την αθλητική αίθουσα φιλοξενεί επίσης μπουφέ, εγκαταστάσεις υγιεινής, δωμάτιο φροντιστή και πρόσβαση στις κερκίδες με 220 θέσεις. Οι σκάλες και ένας ανελκυστήρας οδηγούν στα αποδυτήρια στο υπόγειο με άμεση πρόσβαση στο χολ. Η αίθουσα γυμναστικής βρίσκεται πάνω από το φουαγιέ και προσφέρει θέα στην αθλητική αίθουσα και τις εξωτερικές εγκαταστάσεις. Το υπόγειο και οι τρεις πλευρές του κτιρίου είναι κυρίως από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο νοτιοανατολικός τοίχος έχει σχεδιαστεί ως ξύλινη κατασκευή πλαισίου, ενώ η οροφή αποτελείται από προκατασκευασμένα, μονωμένα ξύλινα στοιχεία.
Σε αντίθεση με την πρόσοψη σε χρώμα χαλκού σε μαύρο φόντο, τα ανοιχτά χρώματα κυριαρχούν στο εσωτερικό. Το πάτωμα και οι τοίχοι του γυμναστηρίου είναι επίσης επενδυμένα με βελανιδιά, ενώ όλες οι άλλες επιφάνειες είναι κρεμώδες λευκό. Αυτό λοιπόν δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό, ολόκληρη η τεχνολογία εξαερισμού είναι επίσης ενσωματωμένη στους τοίχους. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας τροφοδοσίας εισέρχεται χωρίς αέρα και αθόρυβα μέσω διατρήσεων στον τοίχο με μεγάλο φορτίο μέσω του βορειοανατολικού τοίχου της αθλητικής αίθουσας. Ο χρησιμοποιημένος αέρας έτσι αποβάλλεται μέσω καναλιών στο νοτιοδυτικό τοίχο.
Φτιάξτε μονάδα φροντίδας παιδιών και ξενώνα νέων με χαλκό
Τα δομικά υλικά για ολόκληρο το κτίριο εξασφαλίζουν μια ομοιογενή επένδυση πρόσοψης. Το νέο κτίριο βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού (Low Cost Housing). Το κτίριο είναι επενδεδυμένο με τούβλα μεγάλης διάρκειας και εύκολο στη συντήρηση. Αυτά τοποθετήθηκαν με τετράγωνο άκρο λείανσης και είναι χειροποίητα. Αυτή η ημι-βιομηχανική μέθοδος παραγωγής δίνει στο τούβλο στους ανθρακί τόνους του άπειρες αποχρώσεις.
Για να τονιστεί η υψηλή ποιότητα του υλικού, οι δύο καισούρες είναι επενδυμένες με χαλκό. Η ποιότητα φωτεινότητας και αντανάκλασης του υλικού έρχεται σε αντίθεση με τη βελούδινη υφή του σκούρου τούβλου. Οι στρογγυλεμένες γωνίες του κτιρίου είναι επίσης επενδυμένες με τούβλα. Μετακινώντας σταδιακά πίσω τους ορόφους 7, 8 και 9 από τη βάση, δημιουργούνται μερικές μικρές βεράντες από βαμμένο αλουμίνιο. Η πυκνότητα του κτιρίου επέτρεψε ως επί το πλείστον παράθυρα 2 × 2 μέτρων για κάθε στούντιο.
Υπάρχουν επίσης δύο ανεμογεννήτριες στην οροφή. Παρέχουν ημερήσια φροντίδα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον ξενώνα με ηλεκτρικό ρεύμα τη νύχτα. Αυτή η επιλογή ενεργειακού εφοδιασμού, η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα σε αστικό περιβάλλον, δικαιολογείται ιδιαίτερα εδώ. Το κτίριο βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση και βρίσκεται σε διάδρομο. Τα ηλιακά πάνελ στην οροφή καλύπτουν το 30% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.
Χτίστε προσόψεις σχολείων με χαλκό
Η καφετέρια, η κουζίνα και το βεστιάριο για τη φροντίδα των παιδιών του σχολείου βρίσκονται στο ισόγειο του πρώτου κτιρίου. Στον πρώτο όροφο υπάρχει χώρος ανάγνωσης και παιχνιδιού. Ο χώρος ύπνου με σκεπαστή βεράντα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Το δεύτερο κτίριο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο “le nid”. Οι δύο χώροι για τα παιδιά βρίσκονται πάνω από την καφετέρια, την κουζίνα, το βεστιάριο και το γραφείο του συντονιστή. Καθένα από αυτά καταλαμβάνει έναν όροφο και οργανώνεται με παρόμοιο τρόπο. Ένας θερμαινόμενος υπόγειος διάδρομος επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση μεταξύ των δύο κτιρίων.
Τα κτίρια εκτείνονται σε 3 ορόφους Οι χώροι της καφετέριας στο ισόγειο συνδέονται απευθείας με τους εξωτερικούς χώρους. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι απαλλαγμένο από ενδιάμεσες κατασκευές για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο. Αυτή η αρχή ενισχύεται από την ενσωμάτωση των χώρων αποθήκευσης στους τοίχους της πρόσοψης.
Για το λόγο αυτό, οι κύριοι χώροι διατρέχουν ολόκληρο το κτίριο και παρέχουν άπλετο φως και ποικίλες σχέσεις με τον εξωτερικό χώρο. Η παιχνιδιάρικη διάταξη των παραθύρων προσφέρει διάφορες επιλογές για την προσαρμογή των δωματίων και δίνει στις χάλκινες προσόψεις περισσότερο δυναμισμό. Η θέση των παραθύρων επιτρέπει επίσης τη μετατροπή τους σε ωφέλιμες διακοπές για παιδιά.
Πολιτιστικό κέντρο στη Μπαστιά, Γαλλία
Η ίδρυση του πολιτιστικού κέντρου ήταν ο κύριος στόχος της αστικής ανανέωσης. Ένα μέρος για όλους, όπου οι κάτοικοι των πόλεων μπορούν να βελτιώσουν τις ανταλλαγές μέσω κοινωνικών και πολιτιστικών πρακτικών. Το κτίριο είναι ανοιχτό για όλους τους κατοίκους της Μπαστιά. Ο ρόλος σας επιτρέπει στην κοινότητα να ανοιχτεί στον έξω κόσμο. Στόχος του έργου ήταν η δημιουργία ενός καινοτόμου και δημιουργικού χώρου αντιθέσεων, σκιών και φώτων. Οι αίθουσες διαλέξεων είναι φωτεινές, ενώ η αίθουσα διαλέξεων παραμένει σκοτεινή και ηχηρή. Η απάντηση σε αυτό το αίτημα είναι κυριολεκτική και ριζοσπαστική.
Το πολιτιστικό κέντρο δείχνει τον αντίκτυπο στην αναζωογόνηση της γειτονιάς. Η βιβλιοθήκη πολυμέσων ανοίγει προς τον ουρανό και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Αυτό έχει σχεδιαστεί ως ανοιχτός χώρος υπέρ της ευρυχωρίας και του φωτός με ανοιχτό δάπεδο. Αυτό προσφέρει ιδιαίτερη ευελιξία. Τα αναγνωστήρια εκτείνονται επίσης στο πέρασμα προς τα έξω, όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να διαβάσει από αυτό προστατευμένος. Όλα τα δωμάτια εντυπωσιάζουν με την ευάερη αρχιτεκτονική, τη φωτεινότητα και τη φωτεινότητα που συνδέονται με το περιβάλλον. Όλος ο όγκος φαίνεται να επιπλέει πάνω από τα δέντρα και παρακολουθεί τη γειτονιά. Προσφέρει επίσης μια ιδιαίτερη θέα στον ορίζοντα, την πόλη και τη θάλασσα.
Χτίζοντας σύγχρονη πρόσοψη για δικαστικό μέγαρο από χαλκό
Αυτό το έργο προέκυψε από έναν ανοιχτό διαγωνισμό που κέρδισαν οι αρχιτέκτονες Christian Kronaus και Erhard An-He Kinzelbach σε συνεργασία με τους Vasko + Partner Engineers. Το δικαστικό κτήριο στο St. Pölten (Κάτω Αυστρία) ζήτησε παράταση για το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο, το περιφερειακό δικαστήριο και την εισαγγελία. Για το λόγο αυτό, η διάσημη πλατεία μπροστά από το ιστορικό δικαστήριο έπρεπε να επανασχεδιαστεί με νέο υπόγειο χώρο στάθμευσης. Σε αστική κλίμακα, το νέο κτίριο κλείνει το χάσμα μεταξύ του υπάρχοντος δικαστηρίου και της γειτονικής φυλακής. Το πρώτο είναι διατηρητέο κτήριο με τρεις ορόφους.
Μια κεντρική πρόκληση στο σχεδιασμό της επέκτασης ήταν να βρεθεί μια λύση που να σέβεται το ιστορικό πλαίσιο και να συνδέει το παλιό με το νέο με συνεκτικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα να βλέπει το νέο κτίριο ως ανεξάρτητη δομή και όχι ως απλή δομή. Η διαμεσολάβηση μεταξύ παλαιών και νέων έργων όχι μόνο τυπικά, αλλά και χωρικά και οργανωτικά. Πάνω απ ‘όλα, οι αρχιτέκτονες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που συνδέει αποτελεσματικά τους τρεις ορόφους του δικαστηρίου με τους πέντε ορόφους του νέου κτιρίου και ταυτόχρονα μεσολαβεί ανάμεσα στα διαφορετικά ύψη οροφής.
Η σκάλα “Helix”
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σας παρουσιάζουμε το επιστημονικό κέντρο “Experimentarium” στη Δανία. Εκεί παρουσιάζονται προκλητικές και προκλητικές εκθέσεις από το 1991 σε ένα περιβάλλον που αρχικά χρησίμευε ως εργοστάσιο εμφιάλωσης της ζυθοποιίας Tuborg. Η πρώτη εμπειρία επισκεπτών στο κτίριο είναι η σκάλα έλικας, η οποία σας καλωσορίζει με μια λαμπερή επένδυση από χαλκό μόλις περάσετε την είσοδο. Οι επισκέπτες γνωρίζουν αμέσως ότι έχουν εισέλθει στον κόσμο της επιστήμης.
Η σκάλα εξασφαλίζει καλή εσωτερική ροή και δημιουργεί συνοχή μεταξύ των ορόφων. Ταυτόχρονα, ο επιστημονικός προσανατολισμός του κτιρίου υποστηρίζεται επίσης. Κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου, οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν να εργαστούν με τη σκάλα ως μια αφηρημένη έκδοση της δομής του κλώνου DNA. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη σκάλα Helix. Έχει μήκος 100 μέτρα και αποτελείται από 160 τόνους χάλυβα, οι οποίοι είναι επενδυμένοι με 10 τόνους χαλκού.
Το γραφείο αρχιτεκτονικής κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του νέου Experimentarium το 2011. Εκτός από το διπλασιασμό του εκθεσιακού χώρου, η ανακαίνιση περιλαμβάνει μια μεγάλη βεράντα στον τελευταίο όροφο, η οποία θα είναι ανοιχτή για δραστηριότητες την άνοιξη του 2017. Το κτίριο διαθέτει επίσης σύγχρονες εγκαταστάσεις προσωπικού με οπτική επαφή με τις περιοχές επισκεπτών, ένα μεγάλο καφέ με χώρο για πικνίκ, συνεδριακό κέντρο, μονάδες διδασκαλίας και πλήθος εργαστηρίων.