αρχιτεκτονική

Σχήματα στέγης στη μοντέρνα αρχιτεκτονική – επίπεδη οροφή, πτυχωτή οροφή & αέτωμα

Σχήματα στέγης σε μοντέρνα αρχιτεκτονική, κεκλιμένη τεντωμένη οροφή, μονοκατοικία, νυχτερινό φωτισμό

Αρχιτέκτονας σπίτι κοντά στο Dingolfing, Βαυαρία – Πηγή: flow-architektur.de

Για τους περισσότερους κατασκευαστές, είναι αρκετά δύσκολο να βρουν ένα κατάλληλο οικόπεδο στην επιθυμητή τοποθεσία. Μόλις ανοίξει επιτέλους το εργοτάξιο, το σπίτι των ονείρων μπορεί να αντιταχθεί σε ένα περιοριστικό αναπτυξιακό σχέδιο. Είναι όμως ορισμένα σχήματα στέγης πραγματικά απαγορευτικά για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική; «Καθόλου», λέει ο Rafael Pohle (Διευθύνων Σύμβουλος flow.studio), «κάθε σχήμα οροφής έχει τη γοητεία του και μπορεί να ερμηνευτεί με σύγχρονο τρόπο.» Οι δημιουργικοί αρχιτέκτονες αναζητούν και βρίσκουν λύσεις για αυτό. Στο σημερινό άρθρο σας προσφέρουμε μια επισκόπηση των διαφορετικών σχημάτων στέγης στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και παρουσιάζουμε εξαιρετικά Παραδείγματα από τα έργα του γραφείου αρχιτεκτονικής με έδρα τη Λειψία.

Σχήματα στέγης στη μοντέρνα αρχιτεκτονική – η καθαριστική επίπεδη οροφή

Σχήματα στέγης σε μοντέρνα αρχιτεκτονική-επίπεδη-στέγη-σπίτι-επισκόπηση-τύποι-εικόνες-γυαλί

Αρχιτεκτονικός οίκος Berlin-Dachlem-Πηγή: flow-architektur.de

Η επίπεδη οροφή είναι η επιτομή του μοντέρνου στυλ Bauhaus που θέλουν τόσοι πολλοί κατασκευαστές. Ξεκινώντας από αυτό το σχήμα οροφής, το κυβικό σώμα βάσης μπορεί να μοντελοποιηθεί. Το βασικό σχήμα διασπάται αρχιτεκτονικά από προεξοχές οροφής, πρόβολα και τομές. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι αρχιτέκτονα με μια απόλυτα διαχρονική γλώσσα σχεδιασμού.

Αρχιτέκτονας σπίτι Wiesbaden στην πλαγιά 

Σχήματα στέγης σε μοντέρνα αρχιτεκτονική -περιοχή-στέγη-πλαγιά-μοντέρνο-κατοικία-τύποι-τύπων

Όσον αφορά την κατασκευή, η επίπεδη οροφή είναι τώρα 100% ώριμη και σφιχτή. Κατασκευασμένο και κατασκευασμένο με τα κατάλληλα προϊόντα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Σύμφωνα με τις οδηγίες της επίπεδης οροφής, ούτως ή άλλως δημιουργείται κλίση τουλάχιστον 3-4 °, έτσι ώστε να μην παραμένει όρθιο νερό στη στέγη.

Σχήματα στέγης στη μοντέρνα αρχιτεκτονική – η οροφή της σέλας επανερμηνεύεται

Στέγη σχήματα-αέτωμα-στέγη-μοντέρνο-οικιστικό-σπίτι-κεκλιμένο

Οι προδιαγραφές ενός γηπέδου οροφής είναι ένα αγκάθι στο πλευρό πολλών ιδιοκτητών κτιρίων. Φοβούνται ότι η επιθυμητή μοντέρνα αισθητική του σπιτιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το στούντιο FLOW ανέπτυξε επινοητικές λύσεις για μια σύγχρονη ερμηνεία των κεκλιμένων οροφών (και των παρόμοιων) στα σχέδιά του. Πρώτα απ ‘όλα, η οροφή με αέτωμα είναι σχεδιασμένη χωρίς την παραδοσιακή προεξοχή και ξεκινά μόνο πίσω από το τοίχωμα του στηθαίου (δηλαδή ελαφρώς πίσω). Από ορισμένες γωνίες, η μυτερή οροφή δεν είναι πλέον τόσο αισθητή.

μια σύγχρονη ερμηνεία των στέγες με αέτωμα

στέγη-σχήματα-σέλα-στέγη-σπίτι-μοντέρνο-μπροστινό κήπο-τοίχος αντιστήριξης-ασυνήθιστο-στέγη-σχήμα-κατοικία-σπίτι

Σπίτι με σέλα στον Ταύνο – Πηγή: flow-architektur.de

Η συνήθης εικόνα της οροφής μπορεί ακόμα να διασπαστεί με τομές οροφής (π.χ. λότζες και βεράντες) και παράθυρα με κοιτώνες. Αυτό δημιουργεί καλύτερα χρήσιμους χώρους στο εσωτερικό κάτω από τους κοιτώνες με επίπεδη οροφή. Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ελέγχεται κατά περίπτωση. Στη συνολική ιδέα, ωστόσο, δημιουργούνται πάντα μοντέρνα σπίτια με αέτωμα, τα οποία εκπλήσσουν θετικά τους κατασκευαστές.

Σχήματα στέγης στη μοντέρνα αρχιτεκτονική – η τεντωμένη οροφή ως παράγοντας μορφής

Στέγη-σχήματα-μονόκλιση-στέγη-σπίτι-κεκλιμένη-κεκλιμένη-στέγη-σχήμα-μοντέρνο

Αρχιτέκτονας σπίτι κοντά στο Dingolfing, Βαυαρία – Πηγή: flow-architektur.de

Η μονόροχη οροφή με μέτρια κλίση πλησιάζει πιο κοντά στην επίπεδη οροφή. Ένας νέος χώρος κτιρίου καθιέρωσε μια ορισμένη εμφάνιση σε μονόκλινες στέγες με μια μικρή προεξοχή, κάτι που οι φιλόδοξοι κατασκευαστές μπορεί να θεωρούν πολύ συνηθισμένο υπό ορισμένες συνθήκες. Το στούντιο FLOW λοιπόν αναζήτησε έναν νέο τρόπο εργασίας σε ένα έργο στο Dingolfing. Η κλίση της μονόκλιτης οροφής συνεχίζεται στην πλάγια όψη του σπιτιού και δίνει στο κτίριο ένα δυναμικό περίγραμμα. Μικρές κλίσεις στα παράθυρα και στις στήλες της κορδέλας διατρέχουν ολόκληρη την αρχιτεκτονική. Το κτίριο ήταν επίσης εκτεταμένα σκηνικά με τεχνολογία LED.

στέγη-σχήματα-πτυχωτή-στέγη-κεκλιμένη-κεκλιμένη-στέγη-σχήμα-μοντέρνες-εικόνες