αρχιτεκτονική

Ιαπωνικά σπίτια – Οι ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής

Ιαπωνικά σπίτια εσωτερική διακόσμηση-πλατιά παράθυρα-πόρτα-ανοίγματα-κήπος

Το παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι διακρίνεται για την απλή κατασκευή του με πολυλειτουργικά δωμάτια και μινιμαλιστική επίπλωση. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από ξύλο, χαρτί και καλάμια ή τούβλα για τη στέγη. Τα μεγάλα ανοίγματα παραθύρων και θυρών αντικαθιστούν τα κλασικά παράθυρα και πόρτες και παρέχουν διασταυρούμενο αερισμό το καλοκαίρι, αλλά κακή θερμομόνωση το χειμώνα.Ιαπωνικά σπίτια Ως εκ τούτου, έχουν έναν ευέλικτο σχεδιασμό δωματίου που προσπαθεί να ενσωματώσει την καθημερινή ζωή με τη φύση – μια έννοια που συνδέεται στενά με τη βουδιστική θρησκεία. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική και την οικοδόμηση σπιτιών στο άρθρο.

Τι λέτε γιαπωνέζικα σπίτια

Ιαπωνικά σπίτια minka-παραδοσιακό-ιαπωνικό-σπίτι-αέτωμα-στέγη

Τα παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια είναι γνωστά ως “Minka”. Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για κτίρια παραδοσιακού ιαπωνικού στιλ και περιλαμβάνει τους διάφορους τύπους σπιτιών. Οι αγροικίες αναφέρονται ως “Noka” και τα τυπικά σπίτια της πόλης ως “Machiya”.

Ιαπωνικά σπίτια και η κατασκευή τους

Ιαπωνικά σπίτια ξύλινο πλαίσιο-βεράντα-συρόμενες-πόρτες-χαρτί-ξύλο

Οι ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής είναι σύμφωνες με την αντισεισμική αντίσταση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ιαπωνική κατασκευή. Η φέρουσα κατασκευή των σπιτιών είναι ένα ξύλινο πλαίσιο σχετικά ευέλικτο. Οι τοίχοι, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένοι από το ελαφρύτερο δυνατό υλικό και μπορούν να μετακινηθούν για βέλτιστη χρήση του χώρου.

Θεμέλιο και έδαφος στην ιαπωνική αρχιτεκτονική

Ιαπωνικά σπίτια αρχιτεκτονική-ξύλο-θεμέλιο-σωροί-πέτρες

Τα ιαπωνικά σπίτια έχουν μια δομή στήριξης που είναι ξεχωριστή από το πάτωμα και υψώνεται περίπου 50-80 εκατοστά πάνω από αυτό. Αυτό επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα, γεγονός που εξασφαλίζει καθαρό αέρα στο διαμέρισμα. Τα σαλόνια είναι στρωμένα σε σωρούς που είναι αγκυροβολημένοι στο έδαφος και εξασφαλίζουν την πλευρική σταθερότητα του σπιτιού. Το υπόλοιπο κτίσμα είναι χτισμένο πάνω σε πέτρινες πλάκες. Λόγω αυτής της θεμελίωσης, σε περίπτωση σεισμού, το σπίτι θα μετακινηθεί αλλά δεν θα πέσει.

Οικοδομικό υλικό για ιαπωνικά σπίτια

Ιαπωνικά σπίτια αρχιτεκτονική-ξύλο-καλάμι-ξύλινη κατασκευή πλαισίου

Τα παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια είναι συνήθως κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο και χαρτί ως δομικά υλικά που επιτρέπουν τον ευέλικτο σχεδιασμό του δωματίου. Τα σπίτια είναι χτισμένα είτε με σέλα είτε με στέγη, η οποία είναι τοποθετημένη στο πλαίσιο. Τούβλα ή καλάμια χρησιμοποιούνται συνήθως για αυτό. Ωστόσο, η κατασκευή με τέτοια υλικά έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, τα σπίτια από ξύλο και χαρτί μπορούν να καούν εύκολα και, από την άλλη, δεν έχουν καλή θερμομόνωση.

Ιαπωνικά σπίτια και ευέλικτος σχεδιασμός δωματίου

ιαπωνικό σπίτι-εσωτερικό-σχέδιο-πολυλειτουργικό-δωμάτια-υπνοδωμάτιο-τζάκι

Στην ιαπωνική αρχιτεκτονική, τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί με ουδέτερα δωμάτια σε διαφορετικά μεγέθη, επομένως είναι εντελώς ευέλικτα. Με ένα μαξιλάρι καθίσματος στο πάτωμα, το δωμάτιο μετατρέπεται σε σαλόνι. Εάν, από την άλλη πλευρά, τοποθετηθεί ένα φουτόν στο πάτωμα, το ίδιο δωμάτιο μετατρέπεται σε ένα ζεστό υπνοδωμάτιο.

Πολυλειτουργικά δωμάτια σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι

ιαπωνικά σπίτια-εσωτερικό-σχέδιο-μινιμαλιστική-επίπλωση-μαξιλάρια-καθίσματα

Λόγω της έλλειψης χώρου, τα ιαπωνικά σπίτια έχουν σχεδιαστεί για να είναι πολυλειτουργικά και επιπλωμένα με μινιμαλιστικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα λίγα έπιπλα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς, όπως απαιτείται. Ακόμα και τα ξύλινα πάνελ, τα οποία είναι καλυμμένα με ημιδιαφανές χαρτί, δεν μένουν σταθερά, αλλά γλιστρούν μέσα στο σπίτι και συνδέουν τα διάφορα δωμάτια μεταξύ τους και με τον κήπο. Έτσι χρησιμεύουν ως συρόμενες πόρτες που χρησιμοποιούνται για μια έννοια ανοιχτής διαβίωσης.

Ιαπωνικά σπίτια: η εσωτερική διακόσμηση

ιαπωνικά σπίτια-εσωτερικό-αρχιτεκτονική-εσωτερικό-σχέδιο-τραπέζι-εικόνα-εξειδικευμένο-κεντρικό σημείο

Τα ιαπωνικά σπίτια διαθέτουν τζάκι που είναι το επίκεντρο του δωματίου και χρησιμοποιείται για θέρμανση καθώς και για σόμπα. Τα τραπέζια στο παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι θερμαίνονται και χτίζονται χαμηλά, έτσι ώστε να γονατίζει κανείς στο πάτωμα όταν κάθεται. Στο δωμάτιο για τους επισκέπτες υπάρχει το “tokonoma” – μια θέση που είναι διακοσμημένη με λουλούδια, φυτά, αγγεία και εικόνες. Αυτή η θέση εικόνας χρησιμεύει επίσης ως οπτικό σημείο εστίασης σε αυτό το δωμάτιο.

Τα τατάμι ως χαρακτηριστικά του ιαπωνικού εσωτερικού σχεδιασμού

ιαπωνικά-σπίτια-ξύλινα-ταβάνι-τατάμι-πατάκια-πατώματα-παραδοσιακά

Τα δωμάτια στο παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι είναι διακοσμημένα με οροφές με ξύλινη επένδυση και δάπεδο με τατάμι. Ανάλογα με την περιοχή, ένα άτομο που ξαπλώνει αντιπροσωπεύεται κατά μέσο όρο από ένα ορθογώνιο διαστάσεων 190 × 90 cm. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια εθνική μονάδα μέτρησης – το τατάμι. Οι Ιάπωνες λοιπόν δεν μιλούν για τετραγωνικά μέτρα ως μέτρο εμβαδού, αλλά για έξι, οκτώ, δέκα τατάμι.

Ιαπωνικά σπίτια με χαλάκια τατάμι για το πάτωμα

ιαπωνικά-σπίτια-τατάμι-ματ-εικόνα-εξειδικευμένη-παραδοσιακή-ιαπωνική-κατοικία

Συνήθως το τατάμι είναι ένα χαλί από άχυρο ρυζιού που χρησιμοποιείται ως πάτωμα σε ιαπωνικά σπίτια. Τα τατάμι δεν είναι μόνο πρακτικά, δημιουργούν επίσης μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα χρησιμοποιούνται επίσης στην επίπλωση πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών διαμερισμάτων.

Οι προστατευτικές ζώνες στα ιαπωνικά σπίτια

ιαπωνικά σπίτια-αρχιτεκτονική-βεράντα-στέγες-ξύλο

Τα παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια έχουν μια περιοχή που ονομάζεται engawa, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει μια πλευρική άκρη, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί. Είναι ένα είδος βεράντας, αλλά και ένας διάδρομος που τρέχει γύρω από το σπίτι. Μερικές φορές ο διάδρομος είναι επίσης σχεδιασμένος μέσα στο σπίτι για να περιβάλλει μια βεράντα.

Η βεράντα ως ζώνη χαλάρωσης

ιαπωνικά σπίτια-buffer-zone-veranda-wood-view-garden

Η ζώνη ασφαλείας στο ιαπωνικό σπίτι θεωρείται ως μια μετάβαση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αλλά και ως ζώνη χαλάρωσης και διαλογισμού, επειδή προσφέρει θέα στον κήπο. Η βεράντα είναι καλυμμένη με ένα θόλο που προστατεύει τόσο από τον ήλιο όσο και από τη βροχή.

Ιαπωνικά σπίτια στην αυλή

ιαπωνικά σπίτια-εσωτερική αυλή-μεταβατική-ζώνη-φυτικές πέτρες

Τα παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια έχουν σχεδιαστεί με μια ακολουθία εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, έτσι ώστε να δημιουργείται οριοθέτηση μεταξύ των δωματίων. Η εσωτερική αυλή, για παράδειγμα, χωρίζει το κοινό από το ιδιωτικό μέρος του διαμερίσματος και θεωρείται μεταβατική ζώνη. Βροχή ή λάμψη, η εσωτερική αυλή επιτρέπει στους κατοίκους να ζουν σε στενή επαφή με τη φύση.

Το παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι με κήπο

ιαπωνικά-σπίτια-ιαπωνικά-κήπος-φθινόπωρο-φυτά-λιμνούλα

Ένα ιαπωνικό σπίτι είναι σχεδόν αδιανόητο χωρίς κήπο, επειδή συνδέονται στενά μεταξύ τους. Δύσκολα υπάρχει όριο μεταξύ των δύο – το σπίτι συγχωνεύεται με τον κήπο μέσω της βεράντας. Ο ιαπωνικός κήπος σε μια σκηνοθεσία της φύσης σε ένα στενό πλαίσιο. Έχει σχεδιαστεί για να εισάγει τον ζωντανό χαρακτήρα στον κόσμο. Η απλότητα και η χρονικότητα είναι η βάση του στυλ Ζεν, το οποίο είναι κεντρικό στον παραδοσιακό ιαπωνικό κήπο.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ιαπωνικών σπιτιών με κήπους

ιαπωνικά-σπίτια-εξωραϊσμός-σπίτι-περιτριγυρισμένα από τη φύση

Τα ιαπωνικά σπίτια συνήθως δεν χτίζονται στο δρόμο, αλλά στον κήπο, οπότε περιστοιχίζονται από μια καταπράσινη περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τοίχος του κήπου είναι ένας φράκτης ή ένας φράχτης από μπαμπού που μπορεί ακόμη και να «κρύψει» το σπίτι από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ιαπωνικός κήπος με μονοπάτια κήπου

ιαπωνικά σπίτια-κήπος-σκαλοπάτια-πράσινο-περιοχή

Κυρτά μονοπάτια κήπου με σκαλοπάτια συνδέουν την πύλη του κήπου με την μπροστινή πόρτα. Σε γενικές γραμμές, οι παραδοσιακοί ιαπωνικοί κήποι μοιάζουν με εικόνες τοπίου και έχουν διακοσμητική παρά πρακτική λειτουργία.

Ο ιαπωνικός κήπος της αυλής

ιαπωνικά-σπίτια-αυλή-κήπος-φυτά-πέτρες

Τα φυτά και η φύση αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ιαπωνικού πολιτισμού και η αποκοπή τους είναι συνώνυμο του εγκλήματος. Αν και ο κήπος στην αυλή του ιαπωνικού σπιτιού είναι ένας αρχαίος πολιτισμός, εξακολουθεί να ζει με τις νεότερες γενιές. Ακόμα και σήμερα, όταν ο διαθέσιμος χώρος διαβίωσης γίνεται όλο και πιο στενός, οι Ιάπωνες δεν εγκαταλείπουν τους κήπους τους και τη σύνδεση με τη φύση.

Penumbra ως μέρος του εσωτερικού

ιαπωνικά σπίτια-διακόσμηση τοίχου-συρόμενες-πόρτες-χαρτί-ξύλο-σκιά

Τα ιαπωνικά σπίτια έχουν ειδικό σχεδιασμό τοίχου που αποτελείται από αδιαφανή, ημιδιαφανή και ριγέ μέρη. Στο εσωτερικό δημιουργείται ένα είδος πένας, το οποίο έχει θετική επίδραση στην ατμόσφαιρα στο σπίτι.