αρχιτεκτονική

Σύγχρονος σχεδιασμός γέφυρας από τον Santiago Calatrava

μοντέρνα γέφυρα από τον Santiago Calatrava

Ο 20ός αιώνας φέρνει μια νέα εποχή μοντέρνου σχεδιασμού που περιλαμβάνει όχι μόνο κτίρια αλλά ένα άλλο είδος δομής – γέφυρες. Οι γέφυρες υπήρχαν από τους αρχαίους χρόνους και εξελίσσονταν συνεχώς μαζί με την κατασκευή και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Η μαζική εκβιομηχάνιση και η εισαγωγή νέων υλικών οδηγούν σε νέους τύπους σχεδιαστικών ιδεών που, σε συνδυασμό με την καινοτόμο σκέψη, αντιπροσωπεύουν την προκλητική μοντέρνο σχεδιασμό γέφυρας μορφή.

Γέφυρα Bach de Roda – μοντέρνα αρχιτεκτονική από τον Santiago Calatrava

Γέφυρα Bach de Roda από Santiago Calatrava

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι αρχιτέκτονες άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο με το μοντέρνο Σχεδιασμός γέφυρας να μπλέξω. Αυτή η αλλαγή ξεκινά με τη γέφυρα αυτοκινήτων The Felipe II ή Bach de Roda Bridge στη Βαρκελώνη, από διάσημο αρχιτέκτονα και μηχανικό Σαντιάγο Καλατράβα δημιουργήθηκε μεταξύ 1985 και 1987. Η γέφυρα έχει μήκος 129 μ. Και ύψος 8 μ. Με ένα ενδιαφέρον θόλο από σκυρόδεμα και χάλυβα, κρεμασμένο σε τεντωμένες ράβδους από χάλυβα. Λίγο μετά την κατασκευή αυτής της γέφυρας, ο Calatrava δημιούργησε επίσης μια σύγχρονη πεζογέφυρα με παρόμοια δομή. Ονομάζεται γέφυρα La Devesa και βρίσκεται στο Ripoll της Ισπανίας. Με αυτές τις δύο γέφυρες, ο διάσημος αρχιτέκτονας παρέχει μια καινοτόμο Σχεδιασμός γέφυρας όπου η γέφυρα αντιμετωπίζεται ως ένα κατόρθωμα που πρέπει να προσεγγιστεί με μια καλλιτεχνική συστροφή.

Γέφυρα Alamillo στη Σεβίλλη, Ισπανία

Γέφυρα Alamillo - μοντέρνα αρχιτεκτονική από τον Calatrava

Από τα πιο εντυπωσιακά μοντέρνα Έργα σχεδιασμού της γέφυρας του Καλατράβα είναι η γέφυρα Alamillo στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Χτισμένη από το 1987 έως το 1992 για την έκθεση στη Σεβίλλη, η γέφυρα παραμένει το σύμβολο του τόπου έκτοτε. Εκτείνεται σε 250 μέτρα με τη χαλύβδινη κατασκευή του και το ασύμμετρο σχήμα του δείχνει μια από τις κύριες εισόδους στο νησί Cartuja. Άλλη γέφυρα από Σαντιάγο Καλατράβα είναι η Γέφυρα Τριάδας μεταξύ Σάλφορντ και Μάντσεστερ στην Αγγλία. Η γέφυρα θα ολοκληρωθεί το 1995 και ο σχεδιασμός της θυμίζει τη γέφυρα Alamillo αλλά έχει ελαφρώς διαφορετική κατασκευή.

Γέφυρα Τριάδας – μοντέρνος σχεδιασμός γέφυρας στην Αγγλία

Γέφυρα Τριάδας του Σαντιάγο Καλατράβα

Με τόσα πολλά καινοτόμα και δημιουργικά έργα γέφυρας, ο Santiago Calatrava έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος του μοντέρνου Σχεδιασμός γέφυρας και καταφέρνει να εμπνεύσει πολλούς αρχιτέκτονες με το έργο του.

από K.H. Christova