φωτισμός

Συμβουλή διακόσμησης: ορίστε όμορφους τόνους φωτισμού με εύκαμπτες λωρίδες LED

Ροζ λωρίδες LED κολλημένες στο μπουφέ πίσω από την τηλεόραση στο σαλόνι

Στο παρελθόν, οι λωρίδες φωτός συσχετίζονταν συνήθως με διακοπές και πάρτι, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως στο σχεδιασμό φωτισμού. Οι εύκαμπτες λωρίδες LED προσφέρουν επαρκή φωτεινότητα και επιτρέπουν εντελώς νέες επιλογές σχεδίασης. Αυτά τα ευέλικτα φώτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε: από το σαλόνι, όπου τα έγχρωμα φώτα LED δημιουργούν διαφορετικές διαθέσεις, μέχρι το υπνοδωμάτιο, όπου ο απαλός, έμμεσος φωτισμός δημιουργεί μια ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Πού μπορείτε να συνδέσετε λωρίδες LED?

Λωρίδες LED 12V πορτοκαλί προσαρτημένες στο γραφείο ως φωτισμός περιβάλλοντος

Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί στο σχεδιασμό του φωτισμού και περιορίζεται μόνο σε τεχνικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εφαρμογή. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπερβάλλετε τον παράγοντα wow.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σκόπιμο να εγκαταστήσετε τις λωρίδες LED όπου σχηματίζονται σκιές, όπως γωνίες, πίσω και κάτω από τα έπιπλα. Οι λωρίδες φωτός είναι εύκαμπτες και μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε μια γωνία. Εάν είναι απαραίτητο, αυτά μπορούν να συντομευθούν ή να επιμηκυνθούν στο σωστό μήκος.

Οι τεχνικές απαιτήσεις για φωτισμό με λωρίδες LED

εύκαμπτες λωρίδες RGB μωβ LED που πωλούνται με το μέτρο

Πριν αγοράσετε τις λωρίδες LED, είναι σημαντικό να εξετάσετε τα τεχνικά δεδομένα. Η πυκνότητα των LED στην ταινία καθορίζει τη φωτεινότητα του παραγόμενου φωτισμού. Στην περίπτωση λωρίδων υψηλής απόδοσης, η πυκνότητα του συγκροτήματος LED / m μπορεί να είναι ακόμη και 240-360 δίοδοι. Φυσικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των LED, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ενέργειας. Η τάση τροφοδοσίας των ιμάντων είναι τυποποιημένη. Τα πιο κοινά μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για 12, 24 και 230 βολτ. Επιλογές χαμηλής τάσης όπως π.χ. Λωρίδες LED (12 βολτ) ως ιδιαίτερα δαπανηρό και ενεργειακά αποδοτικό. Για τη σύνδεση χρειάζεστε μια ειδική μονάδα τροφοδοσίας ή έναν μετασχηματιστή που παρέχει τάση DC. Η κατηγορία προστασίας IP υποδεικνύει την αντίσταση της λωρίδας LED σε εξωτερικές επιδράσεις, όπως ξένα σώματα και νερό. Ένα μοντέλο με κλάση προστασίας IP20, για παράδειγμα, είναι αδιάβροχο, αλλά δεν προστατεύεται από την υγρασία. Στην μπανιέρα ή το ντους, τα φώτα πρέπει να έχουν IP65 ή IP67.

Οι πιθανές χρήσεις των εύκαμπτων λωρίδων LED είναι σχεδόν απεριόριστες

Οι λωρίδες LED ως έμμεσος φωτισμός οροφής αναδεικνύουν καλύτερα την ξύλινη επένδυση τοίχων

Πριν αγοράσετε λωρίδες LED, δεν χρειάζεται μόνο να γνωρίζετε τις συνθήκες λειτουργίας, αλλά και τι αποτέλεσμα θέλετε να επιτύχετε με αυτές – αν πρόκειται για διακοσμητικό φως ή λειτουργικό φωτισμό. Υπάρχουν βασικά τέσσερις τρόποι για να δημιουργήσετε ελκυστικό φωτισμό περιβάλλοντος με λωρίδες LED:

Έμμεσο φως

Με τις λωρίδες φωτός LED, ο έμμεσος φωτισμός γίνεται παιχνίδι για παιδιά. Τοποθετημένο ως Ambilight στην τηλεόραση, κάτω από το μπουφέ, πίσω από τον καθρέφτη του μπάνιου ή στο γραφείο – οι λωρίδες φωτός βάζουν αντικείμενα στο προσκήνιο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το φως για να δώσετε έμφαση σε δομημένες επιφάνειες όπως ένας πέτρινος τοίχος.

Κρύες λευκές λωρίδες LED κάτω από την επένδυση στο μπάνιο

Λειτουργικός φωτισμός

Οι λωρίδες LED όχι μόνο πείθουν οπτικά, αλλά και με την υψηλή λειτουργικότητά τους. Λόγω της ευελιξίας τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εργασίες φωτισμού. Οι λωρίδες είναι ίσως η καλύτερη λύση για φωτισμό κάτω από το ντουλάπι στην κουζίνα, επειδή διαχέουν ομοιόμορφα το φως σε ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας. Είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμα ως πηγή φωτός σε μια σκοτεινή ντουλάπα.

dimmer

Με ένα ροοστάτη μπορείτε να μειώσετε τις λωρίδες LED για να βρείτε την τέλεια φωτεινότητα για κάθε κατάσταση. Για παράδειγμα, για να δείτε μια ταινία ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Το χαμηλό φως είναι απαλό στα μάτια και δίνει στο δωμάτιο μια ρομαντική ατμόσφαιρα.

Ράφι με ενσωματωμένο φωτισμό Βάλτε τα βιβλία στο προσκήνιο

Ορίστε τόνους

Με λωρίδες LED, μπορούν να τοποθετηθούν ελκυστικές φωτεινές πινελιές με έγχρωμο ή λευκό φως LED και να επισημανθούν ορισμένες περιοχές. Αυτό σας επιτρέπει να επιτύχετε το αποτέλεσμα της πλεύσης ή του θολώματος των άκρων. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η διάταξη των λωρίδων LED γύρω από την περίμετρο της οροφής, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι επιπλέει απόλυτα χωρίς βάρος στον αέρα και δεν αγγίζει τους παρακείμενους τοίχους. Οι λωρίδες LED που είναι προσαρτημένες κάτω από την άκρη του κρεβατιού δίνουν στο κρεβάτι κάποια ελαφρότητα.

Αν ψάχνετε για μια πρόσθετη δημιουργική αίσθηση, επιλέξτε έγχρωμα LED RGB και επωφεληθείτε από αυτά Η δύναμη της ψυχολογίας των χρωμάτων. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια συναρπαστική διάθεση στο δωμάτιο, ενεργοποιήστε το μοβ φως. Το πράσινο φως, από την άλλη πλευρά, διεγείρει τη δημιουργικότητα. Δεν υπάρχουν μόνο διαφορετικά χρώματα φωτός, αλλά και διαφορετικά προγράμματα φωτισμού.

Είτε πολύχρωμα, ζεστά είτε κρύα λευκά, τα φώτα LED είναι εγγυημένα ότι θα λάμψουν τα βλέμματα!

Λωρίδες LED ενσωματωμένες πίσω από ένα γυάλινο πάνελ στον τοίχο

Πηγή εικόνας: pixabay.com / unsplash.com