Αποσπάσματα Σαίξπηρ: 40 σοφοί αφορισμοί για τη ζωή, τους ανθρώπους και την αγάπη
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ θεωρείται ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών. Κατέχει τα σημαντικότερα θεατρικά έργα, κωμωδίες και τραγωδίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η ακριβής ημερομηνία γέννησής του δυστυχώς δεν είναι γνωστή, αλλά προέρχεται από μια μικρή αγγλική πόλη που ονομάζεται Stratford-upon-Avon, όπου βαφτίστηκε στις 26 Απριλίου 1564 και πιθανότατα πέθανε στις 23 Απριλίου 1616. Στη ζωή του έχει παραδώσει ένα πλήρες έργο 38 (37) δραμάτων, επικών συμπυκνώσεων και 154 σονέτων και έτσι είναι η πιο μυστηριώδης ιδιοφυΐα στην παγκόσμια λογοτεχνία. Μας άφησε τους πιο ζωτικούς και βαθιά συγκινητικούς χαρακτήρες του θεάτρου που όλοι γνωρίζουμε: Romeo and Juliet, Hamlet, Othello, Iago, Viola, Richard III. και πολλοί άλλοι. Τα αποσπάσματα του Σαίξπηρ μας εμπνέουν στην καθημερινή ζωή και μας δίνουν κάτι από την ιδιοφυία του.
William Shakespeare: A Genius of World Literature
Για τα δραματικά έργα, τις ιστορίες και τους μύθους του έχει επεξεργαστεί προσεκτικά τις ιστορίες των συγχρόνων του, τη δημοτική γλώσσα, τα έργα των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Στην αρχή, οι χαρακτήρες του θεάτρου συσχέτισαν τις σκέψεις και τις πράξεις τους με τον Θεό. Τότε ο χρόνος αλλάζει και οι χαρακτήρες των ιστοριών μετρήθηκαν μεταξύ τους, όχι πλέον για τον Θεό, αλλά για το πραγματικό νόημα της ζωής. Οι χαρακτήρες και οι ήρωες έχουν χάσει τους χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς τους και εξακολουθούν να είναι επίκαιροι σήμερα και να ενδιαφέρουν το κοινό.
40 σοφά αποσπάσματα, ρήσεις και αφορισμοί του Σαίξπηρ
Κανένας άλλος συγγραφέας δεν είναι τόσο διάσημος όσο ο Σαίξπηρ, αλλά σχεδόν κανείς δεν είναι τόσο μυστηριώδης. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε πολύ λίγα για την πραγματική του ζωή και τα περισσότερα από τα «γεγονότα» είναι στην πραγματικότητα θεωρίες και ισχυρισμοί. Ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, ο Σαίξπηρ ανακάλυψε την ευχαρίστηση να παίζει με τις λέξεις. Η αγγλική γλώσσα του οφείλει αμέτρητες νέες εκφράσεις. Ωστόσο, από πάνω από ένα εκατομμύριο λέξεις σε λυρικά κείμενα, μόνο 14 πιστεύεται ότι έχουν επιβιώσει στη γραφή του. Ο ίδιος ο Σαίξπηρ δεν μιλάει ούτε στα έργα του, αλλά μάλλον στους χαρακτήρες του. Είναι τόσο διαφορετικοί όσο οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τα έργα του στο Λονδίνο: από τεχνίτες και μαθητευόμενους μέχρι την αστική τάξη έως τους ευγενείς στις γκαλερί και τις βαθμίδες του θεάτρου. Για να τους εντυπωσιάσει, ο θεατρικός συγγραφέας θα πρέπει να δουλέψει με αποτελεσματικά μέσα και να κάνει την πλοκή αποδεκτή από όλους. J.G. Ο Χέρντερ αποκάλεσε τον Σαίξπηρ «διερμηνέα της φύσης σε όλες τις γλώσσες της».
Για να φέρετε μέρος του πνεύματος και της σοφίας του Σαίξπηρ στην καθημερινή σας ζωή, προσφέρουμε 40 αποσπάσματα του Σαίξπηρ.