Επιπλα

Αγοράζοντας έπιπλα εποξικής ρητίνης ή φτιάξτε τα μόνοι σας – ιδέες για δημιουργική επίπλωση

Οι σχεδιαστές επίπλων μας εμπνέουν με όλο και πιο ενδιαφέρουσες καινοτομίες, πρωτότυπες ιδέες στον τομέα του εσωτερικού σχεδιασμού. Πρόσφατα, τα έπιπλα εποξειδικής ρητίνης έχουν κερδίσει δημοτικότητα για αυτόν τον λόγο. Χάρη στη μοναδική εμφάνιση του υλικού, αυτά τα έπιπλα ενισχύουν το περιβάλλον του σπιτιού με μοναδικό τρόπο. Σε αυτήν την ανάρτηση θα σας δείξουμε μερικά δημιουργικά παραδείγματα από την ξυλουργική που μπορούν να σας εμπνεύσουν για το επόμενο έργο ή ανακαίνιση DIY. Σας παρέχουμε επίσης χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες του ευέλικτου υλικού.

Έπιπλα εποξικής ρητίνης – πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Γωνιά τραπεζιού από εποξική ρητίνη και φυσικό ξύλο σε ρουστίκ εμφάνιση ως μοντέρνο έπιπλο

Η γυαλιστερή επιφάνεια δίνει την εντύπωση ότι ο χώρος γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Οπτικές ψευδαισθήσεις, απίστευτο παιχνίδι φωτός, αίσθηση όγκου – αυτό εγγυώνται τα προϊόντα εποξειδικής ρητίνης. Η επιφάνεια εργασίας ενός πίνακα εποξειδικής ρητίνης, για παράδειγμα, έχει πολλά πλεονεκτήματα και θετικές πλευρές. Το υλικό είναι πολύ ανθεκτικό και δεν παραμορφώνεται και η επιφάνεια δεν είναι ευαίσθητη σε ζημιές. Επιπλέον, δεν δημιουργούνται ρωγμές ή τσιπ κατά τη χρήση. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι η τιμή των πρωτογενών πρώτων υλών είναι πολύ χαμηλότερη από άλλα ανάλογα, μπορείτε επίσης να μειώσετε σημαντικά το κόστος του τελικού προϊόντος.

πάγκος κουζίνας με σχέδια φυσικών φυτών επικαλυμμένα με εποξική επιφάνεια

Η αντοχή στην υγρασία είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα σε σχέση με μια ξύλινη επιφάνεια, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα σε μια κουζίνα όπου το περιβάλλον είναι υγρό. Επιπλέον, τα έπιπλα εποξειδικής ρητίνης φροντίζονται εύκολα και δεν υπόκεινται στην αρνητική επίδραση των περισσότερων προϊόντων καθαρισμού. Συνεπώς, η συντήρηση δεν απαιτεί πρόσθετο κόστος. Η εποξειδική ρητίνη για την κατασκευή επίπλων εντυπωσιάζει επίσης με την αντοχή στη φθορά. Τα έπιπλα από εποξική ρητίνη δεν αλλάζουν όταν εκτίθενται, για παράδειγμα, σε υπεριώδη ακτινοβολία. Διατηρούν την αψεγάδιαστη εμφάνισή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

διακόσμηση στο διάδρομο με συρταριέρα από ράφι από μέταλλο σε συνδυασμό με παλιό ξύλο και εποξειδική

Το υλικό προσφέρει επίσης μια πληθώρα δυνατοτήτων για σχεδιαστικές λύσεις, τις οποίες ορισμένοι ξυλουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν πραγματικά αριστουργήματα. Σε συνδυασμό με ξύλο, δημιουργούνται μοναδικές συνθέσεις τοπίου, απομιμήσεις επιφανειών νερού και άλλα ενδιαφέροντα σχέδια. Το λιωμένο εποξικό είναι επίσης πολύ εύκαμπτο, ώστε να μπορείτε να του δώσετε σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα. Επιπλέον, η σκληρυμένη ρητίνη μπορεί εύκολα να υποβληθεί σε επεξεργασία με μηχανή λείανσης ή στίλβωσης. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να κόψετε αυλακώσεις ή να ανοίξετε τρύπες.

Μερικά μειονεκτήματα

γαλάζιος καναπές με κουβέρτα και μαξιλάρια πίσω από τραπεζάκι σαλονιού από ξύλο και εποξικό

Ωστόσο, παρά τη διαθεσιμότητα τέτοιων πρώτων υλών, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κόστος των αντικειμένων σχεδιασμού μπορεί να είναι σημαντικό. Όταν αγοράζετε εποξειδικά έπιπλα από έναν σχεδιαστή, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να ξοδέψετε ένα σημαντικό ποσό σε αυτό. Οι λανθασμένες τεχνικές κατασκευής και η μη τήρηση των αναλογιών μπορούν επίσης να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός λευκού αποχρωματισμού στον πίνακα επίπλων. Κάθε τεχνίτης πρέπει να λάβει υπόψη αυτήν την απόχρωση εάν θέλει να φτιάξει τα δικά του έπιπλα εποξειδικής ρητίνης με τη μορφή πάγκων ή άλλων εξαρτημάτων.

βοηθητικό τραπέζι με τέσσερα σιδερένια πόδια και εποξειδική κορυφή

Η πιθανότητα αλλοίωσης του υλικού κατά την επεξεργασία του με λειαντικές ενώσεις ή σκόνες προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία μπορούν να απελευθερωθούν τοξίνες. Αυτά συνήθως εξατμίζονται υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών. Για το λόγο αυτό, απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση θερμών αντικειμένων σε έπιπλα εποξειδικής ρητίνης. Ωστόσο, υπό κανονικές συνθήκες, δεν απελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Πώς κατασκευάζονται τα έπιπλα εποξειδικής ρητίνης?

μικρό τραπεζάκι σαλονιού από εποξειδική ρητίνη και ξύλο σε σιδερένια κατασκευή

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κατά την κατασκευή επίπλων από εποξειδική ρητίνη, η πρώτη και κύρια προτεραιότητα είναι η εφαρμογή πάγκων. Έρχονται σε διαφορετικά σχήματα και λειτουργικά σχέδια, με τις δυνατότητες να είναι σχεδόν απεριόριστες. Τα μέρη, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από εποξική ρητίνη, συνήθως δεν έχουν φέρουσα επιφάνεια. Πρόκειται κυρίως για διαφανείς ή πολύχρωμους κύβους, καθώς και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Μέσα είναι συνήθως ένα όμορφο στολίδι φτιαγμένο από αποξηραμένα λουλούδια ή άλλες μορφές τέχνης. Τέτοια αξεσουάρ χρησιμοποιούνται συνήθως ως τραπεζάκια, τραπεζάκια καφέ ή άλλα αντικείμενα που δεν εκτίθενται σε υπερβολικό στρες.

ξύλινο τραπέζι εποξειδικής ρητίνης μπροστά από έναν λευκό δερμάτινο καναπέ με μαξιλάρια

Άλλες πιθανές παραλλαγές αποτελούνται από ξύλο ή μοριοσανίδες, τα οποία συνδυάζονται με ένα στρώμα ρητίνης και επικαλύπτονται ανάλογα. Σε αυτή την περίπτωση, η εποξική ρητίνη εκπληρώνει μια προστατευτική λειτουργία, καθώς προστατεύει το κύριο υλικό από ζημιές. Για το κύριο υλικό, οι σχεδιαστές προτιμούν επιχρυσωμένες επιφάνειες, μασίφ ξύλο, πολυπλέξ και ακόμη και παλιούς πάγκους. Υπάρχουν επίσης συνδυασμένα θραύσματα ξύλου που εναλλάσσονται με στοιχεία από ρητίνη.

στρογγυλό τραπέζι με λωρίδες από ξύλινες σανίδες συνδεδεμένες με επίστρωση εποξικής ρητίνης

Η βάση μπορεί επομένως να αποτελείται από οποιοδήποτε σχήμα: στρογγυλή, ορθογώνια, με αιχμηρές γωνίες. Αυτά είναι ανάλογα με μια συγκεκριμένη ή χαοτική σειρά. Η φυσική δομή του μασίφ ξύλου φαίνεται υπέροχη, αν και πολλοί τεχνίτες χρησιμοποιούν ξυλογλυπτική και μαρκετέρ για διακόσμηση. Για να φτιάξετε έναν πάγκο, χρησιμοποιείται ένα δοχείο με προφυλακτήρες στο απαιτούμενο ύψος. Τα τεμάχια εργασίας εισάγονται στη συνέχεια σε αυτό και γεμίζονται πλήρως με μια σύνθεση κατασκευασμένη από ρητίνη. Μετά τη στερεοποίηση, λαμβάνεται μια λεία επιφάνεια με λείες πλευρές.

Ενδιαφέροντα σχέδια

ρουστίκ έπιπλα εποξειδικής ρητίνης σε καφέ χρώμα μπροστά στο τζάκι

Για την κατασκευή επίπλων, οι ειδικευμένοι τεχνίτες χρησιμοποιούν ματ και διαφανείς ποικιλίες κόλλας, σε κάθε μια από τις οποίες μπορούν να δοθούν διαφορετικές αποχρώσεις. Τα διαφανή μίγματα ταιριάζουν με ξύλο ή άλλα αντικείμενα που περιέχονται. Τονίζουν όλες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης: ίνες, επιγραφές ή διακριτικά σε μεταλλικά στοιχεία. Ακόμα και τα μικρότερα στοιχεία είναι σαφώς ορατά μέσα από ένα παχύ στρώμα πλήρωσης. Οι βαφές μειώνουν ελαφρώς τη διαφάνεια, αλλά αυτό δίνει στο γέμισμα ένα κορεσμένο χρώμα. Τόσο αυτοί όσο και άλλοι τύποι μιγμάτων ρητίνης χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αποκλειστικών πάγκων και άλλων επίπλων από εποξειδική ρητίνη. Παρακάτω είναι μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς να το φτιάξετε.

Επίστρωση από διαφορετικές συνθέσεις

Ο πάγκος εργασίας από εποξειδική ρητίνη μοιάζει με τρεχούμενο νερό ως τραπέζι κουζίνας

Έπιπλα κατασκευασμένα με εποξειδική κόλλα και φωτεινό χρώμα φαίνονται εντυπωσιακά. Οι ειδικευμένοι τεχνίτες συμπληρώνουν όλα τα κενά που έχουν προκύψει καθώς και τις περιοχές των κόμπων με αυτόν τον αρμό και εν τέλει χρησιμοποιούν το κύριο μείγμα. Ένα τέτοιο αριστούργημα λάμπει όταν ανάβει. Σε μοντέρνους εσωτερικούς χώρους, τέτοια έπιπλα από εποξειδική ρητίνη θα τονίσουν σίγουρα το στυλ και την άψογη γεύση του ιδιοκτήτη.

πάγκος σχεδιαστών κατασκευασμένος από εποξική ρητίνη και ανακυκλωμένα έπιπλα

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η επένδυση από ξύλο. Αυτή η ιδέα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από πολλούς ξυλουργούς στην κατασκευή επίπλων σχεδιαστών. Ως βασικό στοιχείο, χρησιμοποιούν ξύλο, το οποίο καλύπτεται από όλες τις πλευρές από ένα λεπτό στρώμα της παρασκευασμένης σύνθεσης. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να επιτύχετε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα συνδυάζοντας τη σύνθεση με σταγόνες νερού. Σε ένα μείγμα χρωμάτων, τέτοια σχέδια μοιάζουν με μυστικιστικούς αστερισμούς ή ακόμα και με τον Γαλαξία.

τετράγωνο σχήμα με διακοσμητικά στοιχεία και κομμάτι ξύλου σε πράσινο και καφέ σχεδιαστικό κομμάτι ως έπιπλα εποξειδικής ρητίνης

Συχνά, οι σχεδιαστές δημιουργούν μια πολύχρωμη επίστρωση γεμίζοντάς την με μέρη της σύνθεσης βαμμένα με διαφορετικά χρώματα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μείγματα είναι όμορφα χρωματισμένα με γκουάς, μελάνι και λαδομπογιές. Αυτά τα συστατικά δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Για διαχωριστικούς τοίχους, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπτά φράγματα από αυτό το πλαστικό. Συνήθως το πάνω μέρος ολόκληρης της σύνθεσης γεμίζει με ένα λεπτό διαφανές στρώμα.

λαμπερή επιφάνεια του μοντέρνου τραπεζιού σε μοντέρνες κουζίνες ως έπιπλα εποξειδικής ρητίνης

Η μίμηση μαρμάρου είναι επίσης μια ασυνήθιστη λύση που σας επιτρέπει να πάρετε μια επίστρωση όπως το ευγενές φυσικό υλικό. Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μοριοσανίδα καλυμμένο με πολύχρωμα μοτίβα, καθώς και άλλες συνδέσεις, αλλά το τελευταίο στρώμα πρέπει να είναι εποξειδικό. Αυτή η τεχνική ανοίγει νέους ορίζοντες για τους σχεδιαστές επίπλων και τους επιτρέπει να πειραματιστούν και να αποκτήσουν νέες ενδιαφέρουσες επιφάνειες.

Ωραία τραπέζια και καρέκλες εποξειδικής ρητίνης

παγκόσμιος χάρτης που απεικονίζεται σε τραπέζι εποξειδικής ρητίνης με ξύλο και μαύρα μεταλλικά πόδια

Ένα τραπέζι με επιφάνεια με τη μορφή εικόνας – τέτοια έπιπλα φαίνονται υπέροχα στα σαλόνια. Το να πίνεις τσάι σε ένα τέτοιο τραπέζι θα είναι αναμφίβολα ευχάριστο. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτό το χαρακτηριστικό επίπλων να ταιριάζει σε ολόκληρο το εσωτερικό του δωματίου και να εναρμονίζεται με άλλα αντικείμενα. Το σχέδιο εκτείνεται συνήθως σε όλο το μήκος του πάγκου. Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια ποικιλία από νεκρές φύσεις ή άλλες εικόνες που είναι ευχάριστες στο μάτι. Τα πόδια είναι συνήθως κατασκευασμένα από ξύλο ή μέταλλο και πρέπει να έχουν συνοπτικό σχήμα – ορθογώνιο ή τετράγωνο.

ανακυκλωμένη παλιά ξύλινη καρέκλα με διαφανή εποξική ρητίνη μπροστά από τοίχο από λευκό τούβλο

Για μια καρέκλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά σχέδια από εποξειδική ρητίνη, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν καλά με ξύλο. Αυτό σας δίνει ένα μοναδικό έπιπλο που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Πολυάριθμες ρωγμές και άλλα “ελαττώματα” δίνουν στο αξεσουάρ ακόμη περισσότερη πολυπλοκότητα. Τέτοια έπιπλα εποξειδικής ρητίνης είναι απολύτως ασφαλή, επομένως σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον εσωτερικό θα φαίνεται οργανικό και το προϊόν μπορεί να κατασκευαστεί με τα χέρια σας.

μικρό σκαμπό σε λευκή και πράσινη εποξική ρητίνη και σχέδιο ξύλου

Τα σκαμπό ή οι πλάκες από κλίση τραβερτίνη και ρητίνη είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα. Οι συνθέσεις που χρησιμοποιούνται είναι βαμμένες στην τεχνική κλίσης από ανοιχτό μπλε σε σκούρο μπλε σε συνδυασμό με ένα κιμωλία, ανθεκτικό υλικό και χρησιμοποιούνται από ορισμένους σχεδιαστές για τη δημιουργία μοναδικών σχεδίων. Τα εποξειδικά στρώματα εφαρμόζονται εναλλάξ με συγκεκριμένη σειρά. Η σύνθεση μιμείται μια λιμνοθάλασσα με ανοιχτές παράκτιες ζώνες και επιφάνειες με σκοτεινό νερό.

Περισσότερες ιδέες για σχέδια

σχεδιαστής τραπεζάκι σαλονιού από πέτρα και εποξειδική ρητίνη σε μπλε μοιάζει με τον ωκεανό ως έπιπλο

Οι μοναδικές ιδιότητες και η άψογη εμφάνιση του υλικού εμπνέουν τους τεχνίτες να δημιουργήσουν αποκλειστικά έπιπλα. Υπάρχουν υλικές ιδιότητες με κοκκινωπό, καφέ, κιτρινωπό ή υπόλευκο χρώμα. Αυτό το χρώμα διατηρείται ακόμη και σε όλο το βάθος της συνέπειας. Υπάρχουν απολύτως διαφανείς συνθέσεις που χρησιμοποιούνται επίσης για τη διακόσμηση επίπλων. Προσθέτοντας διάφορα συστατικά στη σύνθεση, οι ειδικοί προσπαθούν να βελτιώσουν τις ιδιότητες του υλικού και να αποκτήσουν μια απολύτως επίπεδη επιφάνεια. Για το λόγο αυτό, η ρητίνη είναι πολύ δημοφιλής στην κατασκευή διακοσμητικών στοιχείων.

γωνιακό τραπέζι ως έπιπλα εποξειδικής ρητίνης στην κουζίνα, διαφανές με ξύλο στη μέση

Το σχήμα των επίπλων από εποξειδική ρητίνη μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό. Η χύτευση με ρητίνη επαναλαμβάνει τις στροφές των αντικειμένων, καλύπτοντάς τα με ένα λεπτό διαφανές στρώμα χωρίς εξογκώματα και άλλα ελαττώματα. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μοναδικά έπιπλα οποιασδήποτε διαμόρφωσης. Το στρώμα πλήρωσης μπορεί να καλύψει επιφάνειες στις οποίες φαίνονται ενδιαφέροντα σχέδια και στολίδια. Η επίστρωση συλλαμβάνει τέλεια άλλα διακοσμητικά στοιχεία: κοχύλια, βότσαλα, κώνους, αποξηραμένα λουλούδια, νομίσματα και ακόμη και κουμπιά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιφάνεια φαίνεται ακόμη και τρισδιάστατη.

Έμπνευση για έπιπλα εποξειδικής ρητίνης

σαλόνι με μεγάλα παράθυρα και έπιπλα επίπλων από εποξειδική ρητίνη τοπίου χιονιού

Οι λάτρεις όλων των όμορφων πραγμάτων θα εκτιμήσουν τα έπιπλα που είναι φτιαγμένα από άθλια κομμάτια ξύλου ή κλαδιά με φυσικά ελαττώματα, που δέχονται επίθεση από σκαθάρια φλοιού. Μη ρεαλιστικά ειδικά εφέ επιτυγχάνονται όταν στη σύνθεση ενσωματώνεται χοντρή άμμος αναμεμειγμένη με πριονίδι. Τα πρωτότυπα έπιπλα κατασκευάζονται με μια ποικιλία επενδύσεων: σανίδες κοπής, κοψίματα διαφορετικών διαμέτρων, σπασμένα τεμάχια ξύλου, παλιό ξύλο ή όμορφα ροκανίδια ξύλου. Βυθισμένοι σε αφθονία, φόρεσαν μια απίστευτα όμορφη ρόμπα που μπορεί επίσης να λάμψει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάρμαρο, αλουμινόχαρτο, λάμψη, μαργαριτάρια ή ημιπολύτιμους λίθους ως επένδυση. Εάν δημιουργήσετε ένα τέτοιο αριστούργημα με τα χέρια σας, τότε τα αναμνηστικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση.

Πόδι τραπεζιού από διαφανή εποξική ρητίνη και ξύλο

Κανένας εσωτερικός σχεδιαστής δεν χάνει ένα τόσο διακοσμητικό και λειτουργικό στοιχείο επίπλων όπως τα πόδια. Δεν έχουν μικρή σημασία για το σχεδιασμό των επίπλων. Το να ανήκει στο σχήμα, τον τύπο και το υλικό του ενός ή του άλλου στυλ εξαρτάται από τη συμβατότητα των επίπλων με άλλα έπιπλα. Τα πόδια μπορούν να είναι από ξύλο, πέτρα ή σκαλιστή φυσική πέτρα. Τα έπιπλα εποξειδικής ρητίνης είναι διακοσμημένα με γλυπτά ή πλαστά στοιχεία, ο αριθμός τους ποικίλλει επίσης. Υπάρχουν ενδιαφέροντα δείγματα με ένα, δύο, τρία ή τέσσερα πόδια. Τα έπιπλα, για τη διακόσμηση των οποίων χρησιμοποιείται εποξική ρητίνη, θα ταιριάζουν απόλυτα στο εσωτερικό των χώρων διαβίωσης και γραφείων. Αυτό σας επιτρέπει να συμπληρώσετε με επιτυχία το στυλ σας, το οποίο χαρακτηρίζεται από κυριαρχία τραχιών υφών, μετάλλου, γυαλιού και ξύλου. Τέτοια προϊόντα φαίνονται υπέροχα και στο σχεδιασμό εστιατορίων και ξενοδοχείων.