Κηπουρική, διαμόρφωση και συντήρηση

Συγκομιδή λαχανικών από τον δικό σας κήπο: χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους

Σχεδιάστε έναν λαχανόκηπο δημιουργήστε μικτές διαστάσεις πολιτισμού

Το να έχεις τον δικό σου κήπο είναι κάτι πολύ όμορφο. Ένας κήπος μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με το γούστο και τις δυνατότητες με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά γούστα. Η τάση να έχετε τον δικό σας λαχανόκηπο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Όσοι δεν διαθέτουν τον δικό τους κήπο για αυτόν τον σκοπό μπορούν να επιδιώκουν όλο και περισσότερο την «αστική κηπουρική», τη μικρής κλίμακας, κηπουρική χρήση των αστικών περιοχών εντός των οικισμών ή στην άμεση γειτνίασή τους. Εάν διαθέτετε το δικό σας χώρο για αυτό, το καλύτερο.

Έχετε το δικό σας λαχανόκηπο πιο νόστιμο πιο υγιεινό

Εάν καλλιεργείτε τα δικά σας φρούτα, σαλάτα και λαχανικά, μπορείτε να απολαύσετε πολλά πράγματα. Πρώτα απ ‘όλα, η κηπουρική από μόνη της είναι ένα χόμπι για πολλούς. Για πολλούς, αυτή η δραστηριότητα προσφέρει χαλάρωση και ισορροπία στη δουλειά και την υπόλοιπη καθημερινότητα. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να απενεργοποιήσουν υπέροχα δουλεύοντας στον κήπο. Επιπλέον, ένας όμορφα διαμορφωμένος κήπος είναι πάντα κάτι που πρέπει να δείτε και γι ‘αυτό είναι ευχάριστο να περνάτε το καλοκαίρι σε αυτό με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι σίγουρα ότι μπορείτε να μαζέψετε φρέσκα από τον κήπο μόνοι σας και να γνωρίζετε ακριβώς πώς καλλιεργήθηκε και με τι επεξεργάστηκε. Αυτό ακριβώς γίνεται όλο και πιο σημαντικό για πολλούς. Τα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο δεν είναι μόνο πιο υγιεινά, αλλά και συνήθως πιο νόστιμα. Ωστόσο, για να είναι πραγματικά επιτυχής η συγκομιδή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα.

Πώς να σχεδιάσετε τον λαχανόκηπο

Φύτευση λαχανόκηπου, σπόρων, βλαστών άνοιξη

Η φύτευση του λαχανόκηπου δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς σχέδιο. Έτσι, πρώτα απ ‘όλα πρέπει να βρεθεί ένα καλά μελετημένο σχέδιο. Ο διαθέσιμος χώρος στον κήπο του σπιτιού είναι συχνά περιορισμένος και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με λογικό τρόπο. Η γονιμότητα του εδάφους θα πρέπει επίσης να διατηρείται με βέλτιστο τρόπο με λογικό σχεδιασμό. Στη συνέχεια, πρέπει να σκεφτείτε τι πρέπει να καλλιεργηθεί και να φυτευτεί. Η μικτή καλλιέργεια και η εναλλαγή καλλιεργειών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη σωστή χρήση του εδάφους και επίσης για την αποφυγή ασθενειών. Ο κακός χειμώνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ καλά για προγραμματισμό καλλιέργειας. Στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε τους σπόρους που χρειάζεστε για την επόμενη σεζόν.

Σχεδιάστε τον λαχανόκηπο Καθορίστε την ποσότητα σπόρου που απαιτείται για το πλάτος του κρεβατιού

Ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσετε την ποσότητα των σπόρων είναι να προσδιορίσετε τη θέση και το μέγεθος των κρεβατιών. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα σχέδιο του λαχανόκηπου για αυτό. Πλάτος κρεβατιού 1,20 m έως 1,30 m είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα στον λαχανόκηπο. Με αυτό το μέγεθος, ένα άτομο μεσαίου μεγέθους μπορεί να φτάσει άνετα στη μέση του κρεβατιού και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να προσαρμόσετε το πλάτος ανάλογα με το ύψος σας. στο Φόρουμ κήπου Παρεμπιπτόντως, παίρνετε πολλές περισσότερες συμβουλές για τη βέλτιστη διάταξη ενός λαχανόκηπου.

Αμειψισπορά και μικτές καλλιέργειες

Λαχανόκηπος αυξημένο κρεβάτι μαρούλι βότανα φράουλες

Για να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των επιβλαβών παθογόνων ή μυκήτων, είναι ιδιαίτερα λογικό και σημαντικό να αλλάξετε τους τύπους λαχανικών σε μια περιοχή. Αλλά οι μικτές καλλιέργειες βοηθούν επίσης στην πρόληψη ασθενειών και προωθούν νόστιμα και υγιεινά λαχανικά. Μικτές καλλιέργειες όπως καρότα και κρεμμύδια ή φασόλια και αλμυρά και ντομάτες και βασιλικός έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους. Το έδαφος μπορεί επίσης να ξεκουραστεί εναλλάσσοντας δυνατή και αδύναμη τροφή. Οι βαριά καταναλωτές καταναλώνουν τα πιο άφθονα θρεπτικά συστατικά. Βαριά τρώγοντες είναι, για παράδειγμα, το μπρόκολο, οι πατάτες, το κουνουπίδι, το σπανάκι, η κολοκύθα, το μαρούλι, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Αυτά μεγαλώνουν βέλτιστα πλούσια σε λίπανση με κομπόστ Πάτωμα. Το επόμενο έτος, οι αδύναμοι καταναλωτές όπως τα μπιζέλια, τα φασόλια, το σέλινο, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια ή τα παστινάκια θα πρέπει να καλλιεργούνται εναλλάξ, έτσι ώστε το έδαφος να μπορεί να ανακάμψει. Εάν έχετε έναν μικρό κήπο, μπορείτε επίσης να φυτέψετε φασόλια και μπιζέλια για μεγάλη κατανάλωση.

Η τακτική επεξεργασία είναι σημαντική

Ο λαχανόκηπος σχεδιάζει συνεχή εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες

Εάν θέλετε να λειτουργήσετε με επιτυχία έναν λαχανόκηπο, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απαραίτητη η συνεχής εργασία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε η συγκομιδή να είναι αντίστοιχα καλή. Έτσι, το χώμα στο έμπλαστρο λαχανικών πρέπει να χαλαρώνει τακτικά. Αυτό καθιστά το έδαφος πιο διαπερατό και επιτρέπει στο νερό να διεισδύσει καλύτερα και να διατηρήσει το έδαφος υγρό περισσότερο. Τα ενοχλητικά ζιζάνια επίσης καταστέλλονται ή ακόμη και απομακρύνονται εντελώς. Επιπλέον, οι τακτικοί έλεγχοι των καλλιεργούμενων λαχανικών είναι σημαντικοί έτσι ώστε να εντοπίζονται γρήγορα παράσιτα, υγρασία ή σήψη. Ειδικά όταν υπάρχουν σκιερά σημεία ή το καλοκαίρι είναι πολύ βροχερό. Εάν έχετε επίσης θερμοκήπιο, θα πρέπει να προσέξετε για τη συσσωρευμένη θερμότητα εδώ. Από την άλλη πλευρά, ο επαρκής αερισμός είναι σημαντικός.

Ανυψωμένα κρεβάτια για ευκολότερη επεξεργασία

Λαχανόκηπος για αρχάριους Μικτή κουλτούρα υπερυψωμένο κρεβάτι από ξύλο

Ηλικιωμένοι ή άτομα με σωματική αναπηρία μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τα υπερυψωμένα κρεβάτια. Κάνουν τη δουλειά ευκολότερη επειδή μπορείτε να το κάνετε χωρίς να χρειάζεται να λυγίζετε ή να γονατίζετε με τρόπο που είναι εύκολο στην πλάτη σας. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορούν να δημιουργηθούν με ξύλινες σανίδες ή πέτρες. Η αυξημένη δομή έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να εργάζεστε επίπονα σε σκληρά δάπεδα. Εάν το υπερυψωμένο κρεβάτι είναι κατάλληλα εφοδιασμένο, θα τροφοδοτείται με θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια λαχανικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι σαλάτες λαχανικών κήπου καλλιεργούν αυξημένη συγκομιδή κρεβατιών

Πηγή εικόνας: pxhere.com CC0 Public Domain