Tatuering

Tatuering är en gammal konstform mer populär än någonsin

För bara 50 år sedan var tatueringar otroligt sällsynta – bara bärda av sjömän, cyklister och personer med fängelsebakgrund. Idag finns tatueringar överallt. De kan ses på idrottare, musiker, filmstjärnor och politiker. Tatueringssalonger har förvandlats till realityprogram, och branschen är värd för temafestivaler runt om i världen.

Tatuering är en gammal konstform, populär mer än någonsin - information och fotoexempel

Tatuering är en gammal konstform, populär mer än någonsin – information och fotoexempel

Tatuering är en gammal konstform, populär mer än någonsin – allt det roliga

Faktum är att praxis att dekorera kroppen med mönster går tillbaka till gamla civilisationer. Kanske märkte våra förfäder en gång att aska, en gång i ett sår, lämnar ett outplånligt märke även efter fullständig läkning. Tatueringar fick snabbt en helig och social innebörd. De fungerade som en symbol för ägarens status, vuxenliv eller livsprestationer. Stammarna i Polynesien upprätthöll liknande seder tillsammans med det traditionella sättet att leva fram till 1900 -talet. Själva ordet “tatuering” kommer från det tahitiska ordet “tatau”, som kan översättas med “beteckna”.

Den äldsta kända bilden, applicerad på huden hos en primitiv invånare i Alperna, är minst 5 tusen år gammal. Forskare har hittat 57 mönster i form av ränder och enkla kors på “Ice Man” -kroppen. Något yngre teckningar av egyptiska mumier – med hjälp av dem var det möjligt att bestämma klassen som bäraren tillhörde. Man trodde att dessa tecken kommer att vara till nytta i livet efter detta. Egyptierna tillskrev också tatueringar helande egenskaper – enligt deras åsikt minskade de smärta och behöll ungdom.

foto av moderna tatueringar 02/01/2019 №034 - foton av moderna tatueringar - foto av moderna tatueringar 02/01/2019 №035 - foton av moderna tatueringar - foto av moderna tatueringar 02/01/2019 №036 - foton av moderna tatueringar -

Tatueringskonsten har en lång historia i östländerna. Det äldsta beviset på bärbara bilder i Japan går tillbaka till det andra årtusendet före Kristus. Med tiden nådde tekniken den högsta nivån. De mest kända är färgglada geishatatueringar, som gjorde det möjligt för dem att kringgå förbudet mot att visa den nakna kroppen och den symboliska irezumi för japanska gäng. Ritningar med social betydelse användes av de mest mystiska invånarna på öarna, Ainu. Till exempel visade tecken på deras kvinnors ansikten antalet barn.

I europeiska länder var allt annorlunda. I antiken använde romarna tatueringar uteslutande som en kriminell stigma – till exempel var rymda slavar märkta på detta sätt. Det hade också associationer med barbarer – vanan att applicera invecklade mönster på huden var en del av kulturen hos de gamla kelterna och många andra fiender av imperiet. Den negativa attityden förvärrades av ankomsten av en ny religion. Kristendomen ärvde från judendomen inte bara några bud och historien om världens skapelse, utan också förbudet mot handgjorda bilder på kroppen. Under lång tid har tatueringar använts som ett märke för kriminella. Situationen började förändras först under en tid med geografiska upptäckter. Sjömän har alltid haft en speciell relation till sociala normer och antagit några av sederna i avlägsna länder – om än på sitt eget sätt. Till exempel, i den brittiska flottan fanns det en tro på att korsfästelse på ryggen skyddar mot kroppsstraff – det var underförstått att att slå bilden av Kristus skulle vara helgelse. För samma ändamål användes tatueringar av fångar som skildrade på bröstet och baksidan av deras samtida härskare och religiösa attribut. Med ett ord, fenomenet ägde rum, men bar ett inslag av exotism.

foto av moderna tatueringar 02/01/2019 №047 - foton av moderna tatueringar - foto av moderna tatueringar 02/01/2019 №048 - foton av moderna tatueringar - foto av moderna tatueringar 02/01/2019 №050 - foton av moderna tatueringar -

Om denna konst alltid har funnits, varför har den blivit så populär just i våra dagar??

Ett av avsnitten i den nya Netflix -serien med den talande titeln Explained är tillägnad denna fråga. Var och en av hans avsnitt undersöker ett visst aktuellt fenomen med en social konnotation: genredigering, dieter, klyftan i rasrikedom och mycket mer. Bland dessa ämnen fanns det en plats för fenomenet tatueringarnas popularitet..

Fotoexempel på moderna tatueringar från 2019-02-02

Titta på videon:

Förberedd av: wrk2008 (Poroshina Elena)