Uncategorized

Η θεραπεία διαβήτη τύπου 2 είναι πειραματικά δυνατή χωρίς την ανάγκη ινσουλίνης;

Μια νέα απόδειξη μελέτης έννοιας έδειξε θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία διαβήτη τύπου 2. Εάν μια τέτοια θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα σήμαινε ότι οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν χωρίς ινσουλίνη. Οι συντάκτες της μελέτης παρουσίασαν την έρευνά τους στο UEG Week Virtual 2020. Πρόκειται για ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από την United European Gastroenterology, έναν επαγγελματικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό για ειδικούς στην πεπτική υγεία.

Νέα ιδέα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

θεραπεία με ινσουλίνη για διαβήτη με ένεση

Η θεραπεία για διαβήτη τύπου 2 με ινσουλίνη μπορεί να χρειαστεί εάν το άτομο δεν μπορεί να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να λάβει τη μορφή ενέσεων, στυλό, αντλιών ή εισπνευστήρων. Αυτό διεγείρει τα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν περισσότερο σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, η αντίληψη των ανθρώπων για τις παρενέργειες της θεραπείας με ινσουλίνη μπορεί να είναι πολύ υψηλή. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συνταγογραφήσουν ινσουλίνη. Εάν το κάνουν, ωστόσο, οι ασθενείς τους ενδέχεται να μην λαμβάνουν ινσουλίνη σε τακτική βάση. Κατά συνέπεια, θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αντιληπτών παρενεργειών μπορεί να είναι χρήσιμες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι συμβαδίζουν με τη συνταγογραφούμενη θεραπεία τους και να αποτρέψουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

γιατρός για γαστροσκόπηση με ανανέωση βλεννογόνου δωδεκαδακτύλου ή πρωτοποριακή τεχνολογία dmr ως θεραπεία διαβήτη τύπου 2

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές πίσω από την παρούσα μελέτη χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που οι επιστήμονες εφάρμοσαν για πρώτη φορά στους ανθρώπους το 2016. Με βάση αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, φάνηκε πολλά υποσχόμενο. Η τεχνική είναι γνωστή ως Duodenal Mucosal Resurfacing (DMR). Το δωδεκαδάκτυλο είναι το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου ενός ατόμου. Στο DMR, το στρώμα του βλεννογόνου του δωδεκαδακτύλου ανυψώνεται για να επιτρέψει την έκθεση της εκτεθειμένης περιοχής με θερμαινόμενο νερό. Αυτή είναι μια διαδικασία αφαίρεσης των κυττάρων στην περιοχή -στόχο. Οι ερευνητές που ανέπτυξαν αυτήν την τεχνική DMR προσπάθησαν να αναπαράγουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της βαριατρικής χειρουργικής (χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης) στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χρησιμοποιώντας μια λιγότερο επεμβατική τεχνική. Το DMR μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερική βάση και είναι ελάχιστα επεμβατικό. Είναι ένα ενδοσκόπιο με καθετήρα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δωδεκαδάκτυλο.

Ελπίζοντας αποτελέσματα μελέτης

γυναίκα με μετρητή γλυκόζης αίματος προετοιμάζει δείγμα από το δάχτυλό της

Η μελέτη περιελάμβανε 16 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν θεραπεία με ινσουλίνη. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που χρησιμοποίησαν θεραπεία διαβήτη τύπου 2 με DMR, 12 (75%) κατάφεραν να σταματήσουν τη χρήση ινσουλίνης. Μετά από 6 μήνες, ήταν επίσης σε θέση να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Τα άτομα που δοκιμάστηκαν είδαν επίσης μια σειρά από οφέλη για το μεταβολισμό τους. Τα επίπεδα HbA1c των συμμετεχόντων, τα οποία καθορίζουν το επίπεδο γλυκόζης ενός ατόμου, ήταν όλα κάτω από 7,5%. Μετά από 12 μήνες υποχώρησε επίσης περαιτέρω στο 6,7%. Όσοι ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία είδαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος τους μειώθηκε από μέσο όρο 29,8 kg ανά τετραγωνικό μέτρο (kg / m 2) πριν από την έναρξη της μελέτης σε 25,5 kg 12 μήνες μετά τη μελέτη. Το λίπος στο συκώτι των συμμετεχόντων μειώθηκε μετά από 6 μήνες από 8,1% σε 4,6%.

αρσενική παράκαμψη με θεραπεία dmr διαβήτη τύπου 2 χωρίς ανάγκη ινσουλίνης

Ακόμη και για εκείνους τους συμμετέχοντες που χρειάζονταν ακόμα ινσουλίνη, η απαιτούμενη ποσότητα μειώθηκε από τον μέσο όρο των 35 σε 17 μονάδες την ημέρα μετά από 12 μήνες. Πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα ήταν πολύ χαρούμενοι που θα μπορούσαν να διακόψουν τη θεραπεία με ινσουλίνη επειδή αυτή η θεραπεία σχετίζεται με αύξηση βάρους και υπογλυκαιμικά συμβάντα. Η παρέμβαση συνδύασε δύο καινοτόμες θεραπείες. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες λεπτομέρειες για τις παρενέργειες των δύο θεραπειών (αγωνιστής DMR και GLP-1). Αν και αυτή η θεραπεία διαβήτη τύπου 2 δείχνει τόσες πολλές υποσχέσεις, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να το μάθουμε τα αποτελέσματα για να επιβεβαιώσετε. Είναι σημαντικό ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς και γιατί η θεραπεία φαίνεται να λειτουργεί. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει επειδή τα βλεννογόνα κύτταρα που επηρεάζονται από τη θεραπεία DMR υφίστανται αλλαγές ως απάντηση σε ανθυγιεινές δίαιτες που μπορούν να προωθήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.