Uncategorized

Υγιεινά βότανα: τα παρακάτω 7 φυτά κάνουν καλό στον εγκέφαλο!

Στις σημερινές αγχωτικές εποχές, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν φυτικές εναλλακτικές που είναι φυσικά ωφέλιμες για την υγεία τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, περίπου το 43% των καταναλωτών στη Γερμανία λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, τα οποία έχουν θετική επίδραση στη γενική ευημερία. Σε κάθε ιατρικό ντουλάπι υπάρχουν διαφορετικά φυτικά τσάγια που χρησιμοποιούνται για κρυολογήματα, κρυολογήματα ή πονοκεφάλους. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλά υγιή βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και της υγείας του εγκεφάλου. Θα σας πούμε ποια είναι αυτά τα βότανα στο άρθρο μας!

Υγιή βότανα και μπαχαρικά τροφή για την υγεία του εγκεφάλου

Διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά όχι μόνο δίνουν σε πολλά πιάτα μια ιδιαίτερη πινελιά, αλλά μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τις επιδράσεις διαφορετικών βοτάνων στην υγεία του εγκεφάλου μας. Αυτά θα πρέπει φυσικά να προωθήσουν την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε, να βελτιώσουμε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα βότανα μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη θεραπεία καταστάσεων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Υγιεινά βότανα – Το φασκόμηλο δεν βοηθά μόνο στον βήχα

Φασκόμηλο επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου τρώνε

Το φασκόμηλο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται κυρίως για οδοντικά προβλήματα ή βήχα και κρυολόγημα. Αλλά το φασκόμηλο μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτό – πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη και τη συγκέντρωση, καθώς και να υποστηρίξει τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι το φυτό περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες μπορούν να είναι ευεργετικές για τη μακροπρόθεσμη μνήμη και εγρήγορση. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μόνο η μυρωδιά του αιθέριου ελαίου οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της αντίληψης.

Ο κουρκουμάς είναι ένα πραγματικό θαυματουργό φάρμακο

Επίδραση κουρκουμά για υγεία υγιή μπαχαρικά και βότανα

Οι θετικές επιδράσεις του κουρκουμά στην υγεία μας έχουν συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό. Το μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Αγιουρβέδα για χιλιάδες χρόνια. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ένωσης κουρκουμίνης που περιέχει κάνουν καλύτερη διάθεση και προάγουν τη μνήμη. Επιπλέον, ο κουρκουμάς μπορεί να προάγει την υγεία του εγκεφάλου εμποδίζοντας τη διάσπαση των νευρικών κυττάρων. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010, αποδείχθηκε ότι η απόδοση μνήμης σε άτομα που κατανάλωναν κουρκουμά καθημερινά για 2 χρόνια αυξήθηκε έως και 28%. Ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη κουρκουμά θα ήταν να καρυκεύσετε διάφορες σούπες και πιάτα με αυτό.

Το Ginkgo Biloba προάγει τη ροή του αίματος στη μνήμη

Gingko Biloba Effect Brain Healthy Herbs

Δεν είναι για τίποτα ότι υγιή βότανα αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για περισσότερα από 2000 χρόνια. Το φαρμακευτικό φυτό είναι περισσότερο γνωστό για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της άνοιας. Τα τερπενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες είναι οι σημαντικότερες δραστικές ουσίες και περιέχονται στα φύλλα. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες. Σήμερα, το Ginkgo Biloba διατίθεται με τη μορφή κάψουλων, επικαλυμμένων δισκίων, σταγόνων, χυμών και ως τσαγιού.

Η Ashwaganda προσφέρει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο και το σώμα

Φυτικά αποτελέσματα Ashwaganda στον εγκέφαλο

Τα υγιή βότανα γνωστά ως Ashwaganda ή Indian Ginseng ή Winter Cherry δυστυχώς δεν είναι ακόμη πολύ γνωστά στη Γερμανία. Ωστόσο, το φαρμακευτικό βότανο χρησιμοποιείται στη φυσιοπαθητική και την ιατρική της Αγιουρβέδα εδώ και πολλά χρόνια. Το Ashwaganda είναι ένα προσαρμογόνο, ή με άλλα λόγια – βοηθά στην επιτυχή μείωση του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, το φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Το βότανο ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει τόσο τα παιδιά με κακή μνήμη όσο και τους ηλικιωμένους με απώλεια μνήμης.

Το τζίνσενγκ αυξάνει τη συγκέντρωση

Τα αποτελέσματα του ginseng έχουν οφέλη για την υγεία υγιή βότανα και μπαχαρικά

Το τζίνσενγκ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά φαρμακευτικά φυτά στην Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Λόγω των πολλών θετικών επιδράσεων του, το φαρμακευτικό φυτό απολαμβάνει αυξανόμενη δημοτικότητα και στην Ευρώπη. Το τζίνσενγκ εξασφαλίζει καλύτερη συγκέντρωση και χρόνο αντίδρασης και λέγεται επίσης ότι βοηθά στην ψυχική κόπωση και εξάντληση. Είναι επίσης ένα υπέροχο φυσικό φάρμακο για την πρόληψη της άνοιας σε μεγάλη ηλικία.

Γκότου Κόλα

Gotu kola επίδραση τροφής για την υγεία του εγκεφάλου

Ακόμα και ως "Βότανο μακροζωίας" γνωστή, η γκότου κόλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κινεζική και την αγιουρβεδική ιατρική για πολλά χρόνια. Το φαρμακευτικό φυτό βοηθά στις δερματικές καταγγελίες, προάγει την υγεία των νεφρών και του ήπατος και αυξάνει την απόδοση του εγκεφάλου – μια πραγματική θαυματουργή θεραπεία. Τα συστατικά του φυτού έχουν θετική επίδραση τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη σκέψη.

Βάλσαμο λεμονιού

Healthy Herbal Brain Health Lemon Balm Effect

Με ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού και δυόσμου, το βάλσαμο λεμονιού είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο υγιεινά βότανα γύρω. Τα αιθέρια έλαια του φαρμακευτικού φυτού έχουν ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται συχνά για αϋπνία. Βρετανοί οικονομολόγοι έχουν επίσης καταδείξει τα πολλά οφέλη στον εγκέφαλο του βάλσαμου λεμονιού. Προάγει τη μνήμη, αυξάνει την ικανότητα μάθησης και ενισχύει τη μνήμη. Ειδικά άτομα με ήπια άνοια μπορούν να επωφεληθούν από το φυτό.

Η θεραπεία είναι δυνατή μόνο με υγιή βότανα και μπαχαρικά?

Υγιεινά βότανα για την επίδραση του κουρκουμά στον εγκέφαλο Υγεία

Ενώ ορισμένα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο φαρμάκων κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες. Η λήψη τους σε συμπυκνωμένη μορφή, όπως περιέχεται σε συμπληρώματα διατροφής, εγκυμονεί υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς, το ginseng και το ginkgo biloba θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα αραίωσης του αίματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η λήψη συμπληρωμάτων φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες και το gotu kola μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

υγιή βότανα και μπαχαρικά κουρκουμά αποτελέσματα για τον εγκέφαλο