Uncategorized

Νευρολογικά συμπτώματα και 7 καλοί λόγοι για να δείτε έναν νευρολόγο εάν έχετε ζάλη, νευροπάθεια ή ημικρανίες

Οι νευρολόγοι είναι γιατροί που ειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών του νευρικού συστήματος όταν έχετε νευρολογικά συμπτώματα. Το νευρικό μας σύστημα αποτελείται κυρίως από τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Έτσι, εάν έχετε νευρολογικά συμπτώματα που υποδηλώνουν αυτό το είδος προβλήματος με το νευρικό σας σύστημα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε νευρολόγο. Οι παρακάτω είναι όλοι οι καλοί λόγοι για να δείτε έναν νευρολόγο.

Αντιμετωπίστε τα νευρολογικά συμπτώματα

πονοκέφαλος ημικρανία ως νευρολογικά συμπτώματα θεραπεία ιατρικής βοήθειας

Η παρουσία μιας προηγουμένως διαγνωσμένης νευρολογικής διαταραχής είναι πιθανώς ένας από τους πιο προφανείς λόγους για να ζητήσετε τη συμβουλή ενός νευρολόγου. Ακόμα κι αν έχετε καλό έλεγχο των νευρολογικών συμπτωμάτων σας, μπορεί επίσης να απαιτείται συχνή παρακολούθηση. Οι καταστάσεις που μπορεί να βλέπετε σε νευρολόγο σε τακτική βάση περιλαμβάνουν:

 • Νόσος του Πάρκινσον
 • πολλαπλή σκλήρυνση
 • Άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ
 • Εγκεφαλικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιστασιακούς πονοκεφάλους, αλλά αν τους εμφανίζουν συχνά και επίμονα, αυτός είναι ένας καλός λόγος για να μιλήσετε σε γιατρό. Έτσι, διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων έχουν διάφορες αιτίες. Για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματά σας δεν προκαλούνται από σοβαρή αιτία, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ενδελεχή εξέταση. Ένας τύπος πονοκεφάλου που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους είναι αυτός που είναι γνωστός ως ημικρανία. Εάν έχετε συχνούς και επίμονους πονοκεφάλους που συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να υποφέρετε από αυτούς. Τα συμπτώματα της ημικρανίας περιλαμβάνουν:

 • Πονοκέφαλος στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού
 • Πόνος που αυξάνεται με τη σωματική δραστηριότητα
 • Πόνος που σφύζει ή πάλλεται
 • Ναυτία και έμετος
 • Φωτοευαισθησία
 • Ευαισθησία στο θόρυβο
 • Ευαισθησία στη μυρωδιά

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Foundationδρυμα Ημικρανίας, οι ημικρανίες επηρεάζουν περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και 144 εκατομμύρια παγκοσμίως. Εάν έχετε συμπτώματα ημικρανίας που ο γιατρός σας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν νευρολόγο.

Λιποθυμία

νευρολογικά συμπτώματα νόσου του lyme περιφερικό νευρικό σύστημα

Μπορείτε να σκεφτείτε ένα λεγόμενο μπλακ άουτ ως προσωρινή αποτυχία στο νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κατάστασης, το άτομο δεν γνωρίζει τι συμβαίνει και περνά σε κατάσταση που μοιάζει με έκσταση. Μερικές φορές το άτομο αναβλύζει σαν να έχει επιληπτική κρίση. Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι είναι ακίνητοι και δεν ανταποκρίνονται. Εάν λιποθυμάτε συχνά, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο.

Εάν έχετε επιληπτική κρίση αλλά δεν έχετε διαγνωστεί με μια κατάσταση όπως η επιληψία, πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Παρόλο που πολλοί τύποι επιληψίας υπάρχουν στη βρεφική και παιδική ηλικία, κάτι τέτοιο όπως η επιληψία συμβαίνει και στους ενήλικες. Μια επιληπτική κρίση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μιας άλλης κατάστασης όπως η μηνιγγίτιδα ή ένας όγκος στον εγκέφαλο.

Συμπτώματα ζάλης και νευροπάθειας

εγκέφαλος-νωτιαίος μυελός-περιφερικό-νευρικό σύστημα-νευροπάθεια αιθουσαία

Ζάλη είναι η αίσθηση ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω σου – κυριολεκτικά. Σε παρόμοιες καταστάσεις, φαίνεται ότι περιστρέφεστε ενώ ο κόσμος είναι ακίνητος. Η ζάλη μπορεί να αλλάξει τη ζωή επειδή σας εμποδίζει να κάνετε καθημερινές εργασίες ή, για παράδειγμα, να φροντίσετε την οικογένειά σας ως συνήθως. Αν και η ζάλη μπορεί να υποχωρήσει μόνη της μετά από λίγο, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν νευρολόγο για διάγνωση της υποκείμενης κατάστασης. Πολλές από τις αιτίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά μοιράζονται νευρολογικά συμπτώματα με πιο σοβαρές καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό. Ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με ζάλη περιλαμβάνουν, για παράδειγμα:

 • Καλοήθης παροξυσμικός θετικός ίλιγγος (BPLS)
 • Νόσος του Meniere
 • Αιθουσαία νευρίτιδα / λαβυρινθίτιδα
 • Αιθουσαία ημικρανία

συμπτώματα νευροπάθειας μυρμήγκιασμα ποδιών σπασμένο γυαλί

Η περιφερική νευροπάθεια, που συνήθως ονομάζεται νευροπάθεια, συνδυάζει μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν τα περιφερικά μας νεύρα στο σώμα. Το περιφερικό νευρικό σύστημα συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, με το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, η νευροπάθεια μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων:

 • Χρόνιος πόνος
 • Δυσκολία εξισορρόπησης
 • Κακός συντονισμός
 • Μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στο προσβεβλημένο μέρος του σώματος
 • παράλυση

νευρολόγος που εξετάζει τις αρθρώσεις του χεριού του ασθενούς

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθεια, από αυτοάνοσα νοσήματα έως ανεπάρκειες βιταμινών. Ένας τύπος αιθουσαίας νευροπάθειας για τον οποίο έχουν ακούσει πολλοί άνθρωποι είναι η διαβητική νευροπάθεια, καθώς ο διαβήτης είναι μια πολύ συχνή ασθένεια. Έτσι, εάν έχετε διαγνωστεί με νευρολογικά συμπτώματα ή διαταραχές με οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις, ήρθε η ώρα να κλείσετε ραντεβού με νευρολόγο.