Uncategorized

Το συνθετικό αντίσωμα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό κατά του COVID-19

Νέα έρευνα σε ποντίκια υποδηλώνει ότι ένα συνθετικό αντίσωμα θα μπορούσε να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον νέο κορονοϊό. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης και στη θεραπεία του COVID-19 σε όσους έχουν ήδη. Ο νέος κοροναϊός εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιώντας έναν υποδοχέα που ονομάζεται ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Το ACE2 υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Αφού ένα άτομο εισπνεύσει σωματίδια ιού, οι πρωτεΐνες στο εξωτερικό του ιού προσκολλώνται σε αυτόν τον υποδοχέα. Αυτό επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει ασθένεια. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο νέος κορονοϊός προσκολλάται πιο σφιχτά σε αυτόν, πιθανώς λόγω της υψηλότερης μολυσματικότητάς του.

Πώς λειτουργεί ένα τέτοιο συνθετικό αντίσωμα;?

Επιστημονική μελέτη για τα συνθετικά αντισώματα στη μόλυνση από τον κορωνοϊό ως πιθανή θεραπεία και θεραπεία

Οι ερευνητές ανέπτυξαν πρόσφατα ένα αντίσωμα που εμποδίζει την προσκόλληση του ιού στον υποδοχέα ACE2, αποτρέποντας τελικά τη μόλυνση. Σε ένα άρθρο, αναφέρουν ότι οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το αντίσωμα τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση ενός ατόμου στον SARS-CoV-2. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για άτομα που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο για λόγους υγείας. Για να ξεγελάσουν τον ιό, οι ερευνητές στη μελέτη ανέπτυξαν ένα δόλωμα ACE2. Αυτό αναγνωρίζει τον ιό όπως ακριβώς στην πραγματικότητα, αλλά δεν δεσμεύεται με κύτταρα στο σώμα. Αυτή η ψεύτικη πρωτεΐνη αναχαιτίζει τον ιό για να τον εξουδετερώσει προτού συνδεθεί με το ACE2 στα κύτταρα και προκαλέσει μόλυνση.

δείγματα σε ποτήρια με sars-cov 2 covid 19 στο εργαστήριο

Αν και οι επιστήμονες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το ACE2 σε διαλυτή μορφή και είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, γενικά δεν παραμένει στο σώμα για πολύ. Δεν μπορεί να φτάσει στην επένδυση των πνευμόνων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία ενός αναπνευστικού ιού. Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, η ομάδα προσάρτησε το ACE2 στο τέλος ενός αντισώματος για να αυξήσει τη σταθερότητα και τη μεταφορά του μέσα στο σώμα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους συνθετικών αντισωμάτων, το καθένα με διαφορετικές μεταλλάξεις. Με αυτόν τον τρόπο, αύξησαν την ικανότητα σύνδεσης του φαρμάκου με τον ιό, αύξησαν τη σταθερότητα και τον χρόνο ημιζωής του. Όλα τα αντισώματα ήταν αποτελεσματικά έναντι του SARS-CoV-2, αλλά ένα, που ονομάζεται MDR504, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Ο ιός συνδέθηκε πιο στενά με το συγκεκριμένο αντίσωμα παρά με το φυσικό ACE2 στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το αντίσωμα θα μπορούσε να ξεπεράσει αποτελεσματικά το ACE2 που εκφράζεται στα κύτταρα του σώματος, εμποδίζοντας έτσι τον ιό να τα μολύνει.

Αποτελέσματα έρευνας και πιθανή θεραπεία

Αναπτύξτε ιατρικές προόδους στον αγώνα κατά του εμβολίου για τον Covid 19

Στην επόμενη φάση των πειραμάτων τους, οι ερευνητές δοκίμασαν το φάρμακο σε κύτταρα χρησιμοποιώντας ψευδοϊό. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με το SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι το MDR504 εξουδετέρωσε αποτελεσματικά τον ιό και εμπόδισε την είσοδο στα κύτταρα. Στη συνέχεια, ένα συνθετικό αντίσωμα εγχύθηκε σε ποντίκια, όπου έφτασε στους πνεύμονες σε αφθονία. Αυτές οι ποσότητες ήταν πιθανώς αρκετά υψηλές για να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα που βρίσκονται σε αυτά τα όργανα. Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που αναπτύσσονται κατά του ιού, αυτή η πρωτεΐνη έχει σχεδιαστεί για να εισχωρήσει στους πνεύμονες για να εξουδετερώσει τον ιό προτού μολύνει τα πνευμονικά κύτταρα. Επιπλέον, το αντίσωμα παρέμεινε στο σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από 6 ημέρες, οι μισές ενέσεις των ερευνητών επέμεναν ακόμη στα ποντίκια.

γυναίκα με προστατευτική μάσκα εμβολιάζεται κατά συνθετικών αντισωμάτων covid 19

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι το αντίσωμα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διπλό σκοπό. Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για την πρόληψη της μόλυνσης και τη θεραπεία του COVID-19. Πρώτον, προτείνουν να το δώσουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι πρώτοι ανταποκριτές για να τους αποτρέψουν από την προσβολή του νέου κορονοϊού. Δεδομένου ότι το φάρμακο είναι αντίσωμα, ένας γιατρός θα πρέπει να το εγχέσει απευθείας στην κυκλοφορία αντί να ζητήσει από ένα άτομο να το πάρει από το στόμα. Λαμβάνεται από το στόμα, το σώμα θα το διασπάσει στα έντερα. Ωστόσο, επειδή έχει επίσης μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής, αυτές οι ενέσεις θα μπορούσαν να είναι σχετικά σπάνιες. Η ομάδα έχει μετά η μελέτη άρχισε ήδη να συνεργάζεται με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας. Θέλετε να αναπτύξετε περαιτέρω τη θεραπεία και να ξεκινήσετε τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.