Uncategorized

Digital Detox: Τι είναι και πολλές χρήσιμες συμβουλές με μια ματιά!

Στο κρεβάτι, στο δείπνο ή ακόμα και όταν συναντάμε φίλους – έχουμε σχεδόν πάντα τα κινητά μας στο χέρι. Η ψηφιακή αποτοξίνωση ή “ψηφιακή αποτοξίνωση” στα γερμανικά έχει πρόσφατα κερδίσει δημοτικότητα. Το κύριο πράγμα είναι να μείνετε εκτός σύνδεσης για ορισμένο χρονικό διάστημα και να εγκαταλείψετε τα ψηφιακά μέσα και τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες όπως τα smartphone, τα φορητά υπολογιστή, το Διαδίκτυο και οι τηλεοράσεις. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι η υπερβολική κατανάλωση μέσων είναι επιβλαβής και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την υγεία μας όσο και την κοινωνική μας ζωή. Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί μια ψηφιακή αποτοξίνωση, καθώς και πολλές χρήσιμες συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας!

τι είναι η ψηφιακή αποτοξίνωση στις συμβουλές παραίτησης από κινητά τηλέφωνα

Για πολλούς ανθρώπους, η συνεχής χρήση κινητών τηλεφώνων ή φορητών υπολογιστών είναι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Nielsen, ο μέσος ενήλικας περνά συνολικά περίπου 11 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων ξεκλειδώνουν τα τηλέφωνά τους κατά μέσο όρο 80 φορές την ημέρα. Έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να είστε «εθισμένοι στα κινητά τηλέφωνα»; Or απλά θέλετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας χωρίς να σας ενοχλεί; Τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε μια ψηφιακή αποτοξίνωση. Ενώ ο «εθισμός στην τεχνολογία» δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως διαταραχή, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική χρήση αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία μας.

Digital Detox – Η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου είναι αγχωτική

Τα κινητά τηλέφωνα είναι ανθυγιεινά Πηγαίνετε δωρεάν συμβουλές για κινητά τηλέφωνα

Οι άνθρωποι συχνά δεν μπορούν να φανταστούν μια ζωή χωρίς τεχνικές συσκευές, αλλά έρευνες και έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο στρες. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό “Common Sense Media”, το 50% των νέων δήλωσε ότι αισθάνεται ότι εξαρτάται από τα smartphones τους. Ένα πλήρες 78% των ερωτηθέντων ελέγχουν τα κινητά τους τουλάχιστον μία φορά την ώρα. Η συνεχής ανάγκη για έλεγχο email, μηνυμάτων ή αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας βάζει υπό πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, σοβαρούς πονοκεφάλους και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να προκαλέσει αϋπνία

Πηγαίνοντας στο κρεβάτι με κινητό τηλέφωνο Ανθυγιεινές ψηφιακές συμβουλές αποτοξίνωσης

Όλοι το γνωρίζουν – είστε ήδη στο κρεβάτι και θέλετε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στο Facebook ή το Instagram. Ωστόσο, η χρήση κινητών τηλεφώνων ή φορητών υπολογιστών ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν για ύπνο με το κινητό τους κοιμούνται σημαντικά λιγότερο και χειρότερα. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους τη νύχτα. Ο έλεγχος των μηνυμάτων μας για μια στιγμή μπορεί να ακούγεται ακίνδυνος στην αρχή, αλλά μπορεί να προκαλέσει άγχος ή άλλες ψυχικές διαταραχές.

Κινητά τηλέφωνα Ανθυγιεινά στα παιδιά Digitalηφιακές συμβουλές αποτοξίνωσης

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο “University of Pensilvania” επιβεβαίωσε ότι η καθημερινή χρήση ιστότοπων κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Instagram ή το Snapchat μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευημερία και αυτοεκτίμηση. Συχνά συγκρίνουμε τον εαυτό μας με φίλους και γνωστούς ή ακόμη και διασημότητες με βάση τις φωτογραφίες και πιστεύουμε ότι κάνουν μια πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ζωή. Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εστιάσουμε σε αυτό που είναι απαραίτητο και όμορφο στη ζωή μας.

Digitalηφιακή αποτοξίνωση εθισμού στα κινητά τι είναι

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όνομα για την επιθυμία μας να ελέγχουμε συνεχώς τα κινητά τηλέφωνα. Το FOMO σημαίνει “Fear Of Missing Out” και σημαίνει το φόβο μήπως χάσω κάτι σημαντικό. Οι άνθρωποι είναι τόσο συγκεντρωμένοι στο βούισμα, το αναβοσβήνει ή το κουδούνισμα των smartphone τους, ώστε να το αγγίζουν όταν δεν συμβαίνει τίποτα. Αυτό το συναίσθημα της συνεχούς ενημέρωσης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ιδιωτική ή επαγγελματική σας ζωή. Ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή στις διακοπές, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να μην διαβάσετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να μην απαντήσετε σε μηνύματα από έναν συνεργάτη σας.

Σημάδια ότι πρέπει να μειώσετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Digitalηφιακές συμβουλές αποτοξίνωσης Αποφύγετε τα κινητά τηλέφωνα υγιή

 • Πανικοβάλλεστε όταν δεν μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνό σας.
 • Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην παρόρμηση να ελέγχετε το τηλέφωνό σας κάθε λίγα λεπτά.
 • Αισθάνεστε κατάθλιψη ή θυμός αφού περάσετε λίγο χρόνο στα κοινωνικά μέσα.
 • Εστιάζετε πάρα πολύ στο πόσα likes ή σχόλια έχουν οι φωτογραφίες ή οι αναρτήσεις σας.
 • Φοβούνται ότι αν δεν ελέγχετε τακτικά το smartphone σας, θα χάσετε κάτι.
 • Συχνά ξυπνούν αργά ή σηκώνονται νωρίς για να παίξουν στο τηλέφωνο.
 • Δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε κάτι όταν το τηλέφωνο δεν είναι κοντά σας.

Πώς λειτουργεί καλύτερα μια ψηφιακή αποτοξίνωση; – Χρήσιμες συμβουλές

Βολική επίδραση στην υγεία Digitalηφιακή αποτοξίνωση τι είναι

Ωστόσο, μια ψηφιακή αποτοξίνωση δεν σημαίνει απαραίτητα την πλήρη αποφυγή της χρήσης του κινητού ή του φορητού σας υπολογιστή. Αυτή η διαδικασία αφορά πολύ περισσότερο τον καθορισμό ορίων και τη διασφάλιση ότι χρησιμοποιείτε τις συσκευές με τρόπο που είναι πιο πιθανό να ωφελήσει και όχι να βλάψει την ψυχική και σωματική σας υγεία.

 • Να είσαι ρεαλιστικός – Στον σημερινό ψηφιοποιημένο κόσμο, πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ενώ εργάζονται. Εάν είστε ένας από αυτούς, μπορείτε να κάνετε μια «μίνι αποτοξίνωση» στο τέλος της ημέρας. Ρυθμίστε έναν λεγόμενο χρόνο χωρίς κινητό τηλέφωνο, για παράδειγμα από τις 9 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, κατά τον οποίο απλώς απενεργοποιείτε το κινητό τηλέφωνο και το αφήνετε εκεί που είναι. Αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε τα χόμπι σας όπως ο αθλητισμός ή το διάβασμα με την ησυχία σας.
 • Ενεργοποιήστε τη λειτουργία αεροπλάνου – Χρησιμοποιείτε το smartphone σας ως ξυπνητήρι ή θέλετε να ακούτε μουσική ενώ ασκείστε; Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι δεν σας αποσπούν οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα ή οι ειδοποιήσεις push και ενεργοποιήστε τη λειτουργία αεροπλάνου.

Digital Detox τι είναι το κινητό κακό για την υγεία

 • Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα περίπου 30 λεπτά την ημέρα βελτιώνει την ευημερία μας και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Κλείστε το τηλέφωνό σας όταν τρώτε, είτε μόνοι είτε με φίλους, όταν πηγαίνετε για ύπνο ή όταν εργάζεστε σε ένα σημαντικό έργο.
 • Δωμάτια χωρίς smartphone στο διαμέρισμα – Σύμφωνα με έρευνα του «LMU Munich», το 85% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν πάντα το smartphone τους σε κοντινή απόσταση και μάλιστα το μεταφέρουν από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Επιλέξτε λοιπόν ένα δωμάτιο στο διαμέρισμά σας που θεωρείται ζώνη χωρίς κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα, το υπνοδωμάτιο και η τραπεζαρία ή η κουζίνα είναι τέλεια για αυτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή παρουσία του τηλεφώνου, ακόμη και όταν δεν το χρησιμοποιούμε ενεργά, μειώνει την ποιότητα των συνομιλιών με άλλους ανθρώπους. Αυτό το φαινόμενο είναι επίσης γνωστό ως “εφέ iPhone”.

Digitalηφιακές συμβουλές αποτοξίνωσης όπως η αποφυγή κινητών τηλεφώνων