Uncategorized

Γκρίζα μαλλιά και άγχος: σύνδεση μεταξύ νεύρων και βλαστοκυττάρων

Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία που δείχνουν μακροχρόνια ανέκδοτα ότι το άγχος προκαλεί γκρίζα μαλλιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τύποι νεύρων σε ποντίκια που εμπλέκονται στην ανταπόκριση στον αγώνα ή την πτήση βλάπτουν μόνιμα τα χρωματιστά βλαστοκύτταρα στο θυλάκιο της τρίχας. Τα αποτελέσματα διευρύνουν τις γνώσεις μας για το πώς το στρες επηρεάζει το σώμα. Είναι επίσης ένα πρώτο βήμα στον αποκλεισμό των αρνητικών επιπτώσεων των αγχωτικών καταστάσεων.

Πώς προκύπτουν τα γκρίζα μαλλιά;?

γκρίζα μαλλιά λόγω στρες μελέτη νευρικού συστήματος βλαστοκύτταρα

Τα ανέκδοτα έχουν συνδέσει εδώ και καιρό αγχωτικές εμπειρίες με το φαινόμενο του γκριζάρισμα των μαλλιών. Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψαν πώς ακριβώς πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία. Δεδομένου ότι το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να περιορίσουν ποιο σύστημα σώματος ήταν υπεύθυνο για τη σχέση μεταξύ στρες και χρώματος μαλλιών. Η ομάδα υπέθεσε αρχικά ότι το στρες προκαλεί ανοσολογική επίθεση στα κύτταρα που παράγουν χρωστική. Όταν τα ποντίκια που δεν είχαν ανοσοκύτταρα έδειχναν ακόμη γκρίζα μαλλιά, οι ερευνητές στράφηκαν στην ορμόνη κορτιζόλη. Αλλά και αυτό αποδείχθηκε αδιέξοδο.

"Το άγχος αυξάνει πάντα τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στο σώμα, οπότε σκεφτήκαμε ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο", δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Ya-Chieh Hsu, καθηγητής στελεχών στο Alvin and Esta Star Cell και Regenerative Biology στο Harvard. "Παραδόξως, όταν τα ποντίκια δεν κατάφεραν να παράγουν ορμόνες που μοιάζουν με κορτιζόλη, τα μαλλιά τους γκριζάρουν ακόμη και κάτω από στρες."

τριχοθυλάκια κάτω από το μικροσκόπιο σχηματισμού γκρίζων μαλλιών

Αφού η ομάδα απέκλεισε συστηματικά διάφορες δυνατότητες, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό είναι υπεύθυνο για την αντίδραση μάχης ή πτήσης του σώματος. Τα συμπαθητικά νεύρα διακλαδίζονται σε κάθε θύλακα της τρίχας στο δέρμα. Έτσι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το στρες προκαλεί στα νεύρα να απελευθερώσουν τη χημική νορεπινεφρίνη. Αυτό απορροφάται από τα κοντινά μελαγχρωματικά βλαστικά κύτταρα. Το εύρημα υπογραμμίζει τις αρνητικές παρενέργειες μιας κατά τα άλλα προστατευτικής εξελικτικής απόκρισης, είπαν οι ερευνητές.

"Το οξύ άγχος, ειδικά η ανταπόκριση σε αγώνα ή φυγή, θεωρείται παραδοσιακά ως ευεργετικό για την επιβίωση ενός ζώου. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το έντονο στρες οδηγεί σε μόνιμη εξάντληση των βλαστοκυττάρων", δήλωσε ο postdoc Bing Zhang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Βρίσκοντας τον λόγο για γκρίζα μαλλιά

γυναίκα κοιτάζει τα γκρίζα μαλλιά της στον καθρέφτη

Για να συνδέσουν το άγχος με το γκριζάρισμα των μαλλιών, οι ερευνητές ξεκίνησαν αρχικά με μια αντίδραση ολόκληρου του σώματος. Σταδιακά εξέτασαν μεμονωμένα συστήματα οργάνων, τις αλληλεπιδράσεις από κύτταρο σε κύτταρο και τέλος στη μοριακή δυναμική. Η διαδικασία απαιτούσε μια ποικιλία ερευνητικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων χειρισμού οργάνων, νεύρων και κυτταρικών υποδοχέων.

Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση των ευρύτερων επιδράσεων του στρες σε διάφορα όργανα και ιστούς. Αυτή η κατανόηση θα ανοίξει το δρόμο για νέες μελέτες που προσπαθούν να τροποποιήσουν ή να αποκλείσουν τις βλαβερές συνέπειες μιας τέτοιας συμφόρησης.

ο άνθρωπος ψάχνει για γκρίζα μαλλιά και κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη

"Κατανοώντας ακριβώς πώς το στρες επηρεάζει τα βλαστοκύτταρα και πώς αναγεννούνται οι χρωστικές, έχουμε θέσει τα θεμέλια για να κατανοήσουμε πώς το στρες επηρεάζει άλλους ιστούς και όργανα στο σώμα. Η κατανόηση του πώς αλλάζουν οι ιστοί μας κάτω από το άγχος είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα προς μια πιθανή θεραπεία που μπορεί να σταματήσει ή να αντιστρέψει τις βλαβερές συνέπειες του στρες. Πρέπει να φύγουμε τη μελέτη μας ακόμα μαθαίνω πολλά."