Uncategorized

Συμπτώματα σαλμονέλας, περίοδος επώασης και πιθανή θεραπεία

Υπάρχουν πολλοί τύποι βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σαλμονέλας και μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του τυφοειδούς και της γαστρεντερίτιδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοιμώξεις από σαλμονέλα έχουν ήπια σημάδια μόλυνσης και αναρρώνουν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένες προϋποθέσεις απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Άλλοι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο λοίμωξης μετά από επαφή με τον πάσχοντα ασθενή ή κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό σε αυτήν την ανάρτηση για να προστατευτείτε καλύτερα από αυτό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλας?

γυναίκα βιώνει συμπτώματα σαλμονέλας όπως έμετο και υψηλό πυρετό και ξαπλώνει στον καναπέ με κράμπες στο στομάχι

Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει διάρροια στον άνθρωπο. Υπάρχουν πάνω από 2.500 υποτύποι, συμπεριλαμβανομένων των ζώων και των ανθρώπων phyla. Μερικά είναι παρόντα στα ζώα, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και τους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν υπάρχουν λιγότερα από 100 στελέχη βακτηρίων, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων. Πρώτα απ ‘όλα, το πλύσιμο ωμών φρούτων και λαχανικών πριν τα καταναλώσετε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα. Τα συμπτώματα της σαλμονέλας εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 6 ωρών και 6 ημερών μετά την αρχική μόλυνση και διαρκούν 4 έως 7 ημέρες. Αυτά συχνότερα περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στο στομάχι και κοιλιακό άλγος, ξαφνικό πυρετό, ναυτία και σε ορισμένες περιπτώσεις έμετο.

Ορισμένα στελέχη μπορούν να μολύνουν τα ούρα, το αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις και το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των υγρών στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Μερικοί άνθρωποι που έχουν συμπτώματα σαλμονέλας βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις, γνωστό και ως αρθρίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια και να μετατραπεί σε χρόνια αρθρίτιδα. Αυτά τα βακτήρια ζουν στα έντερα πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Οι περισσότερες λοιμώξεις στους ανθρώπους αναπτύσσονται μετά την κατανάλωση τροφής ή πόσιμου νερού μολυσμένου με περιττώματα. Το ωμό κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά είναι επίσης πιθανές αιτίες μόλυνσης.

επικίνδυνα βακτήρια προκαλούν συμπτώματα σαλμονέλας σε κακή υγιεινή

Κατά τη μεταποίηση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκύψουν προσμίξεις. Για παράδειγμα, η συγκομιδή θαλασσινών σε μολυσμένα νερά είναι μια κοινή αιτία μόλυνσης από σαλμονέλα. Η μόλυνση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί όταν ένα άτομο χειρίζεται μολυσμένο ωμό κρέας και στη συνέχεια αγγίζει άλλα τρόφιμα. Τα άψητα αυγά από ένα πουλί με μόλυνση από σαλμονέλα μπορούν επίσης να περιέχουν τα βακτήρια. Το βράσιμο των αυγών μπορεί συνήθως να μειώσει τον κίνδυνο. Ωστόσο, μερικές δημοφιλείς σάλτσες, όπως η μαγιονέζα, μπορούν να περιέχουν ωμά αυγά. Πότισμα φυτών φρούτων ή λαχανικών με μολυσμένο νερό ή πλύσιμο των προϊόντων σε αυτό το νερό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση με σαλμονέλα.

Παράγοντες κινδύνου και θεραπεία σαλμονέλας

Τεχνικός εργαστηρίου εξετάζει ωμό αυγό για σαλμονέλα ως πιθανή αιτία μόλυνσης

Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα είναι πιο συχνές το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Συνολικά, ο υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης είναι στα παιδιά, στους ηλικιωμένους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και στις έγκυες γυναίκες. Λόγω του κινδύνου μόλυνσης, δεν πρέπει να επιτρέπεται στα μικρά παιδιά να χειρίζονται ερπετά ή νεοσσούς και νεογέννητα. Η διάρροια και ο έμετος είναι συνήθως ένα σαφές σημάδι γαστρεντερίτιδας που προκαλείται από σαλμονέλα. Οι εξετάσεις αίματος και κοπράνων μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας της μόλυνσης. Τα συμπτώματα Salmonella της γαστρεντερίτιδας που προκαλούνται από αυτό συνήθως εξαφανίζονται μετά από 4-7 ημέρες χωρίς θεραπεία. Η θεραπεία με σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεραπείες:

 • Λήψη υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης
 • Φάρμακα για κράμπες στο στομάχι και διάρροια
 • Αντιβιοτικά για σοβαρά συμπτώματα σαλμονέλας ή εάν βακτήρια έχουν εισέλθει ή είναι πιθανό να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ένας γιατρός δεν θα συνταγογραφούσε πάντα αντιβιοτικά για σαλμονέλα. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική χρήση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αντοχή στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της λοίμωξης. Ωστόσο, η καλή υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα. Ιδού λοιπόν μερικές συμβουλές:

 • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και ζεστό νερό ή χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών.
 • Κρατήστε τα μαγειρεμένα και τα ωμά τρόφιμα χωριστά.
 • Πλύνετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά καλά πριν τα φάτε.
 • Αντικαταστήστε τα χρησιμοποιημένα πετσέτες τσαγιού τακτικά με καθαρά.
 • Αποφύγετε να πίνετε νερό χωρίς επεξεργασία, όπως από ρυάκια, ποτάμια και λίμνες.

Η σαλμονέλα μπορεί να ζήσει για διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε μπισκότα και σνακ για τουλάχιστον 6 μήνες. Όταν αγοράζετε αυγά, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από προμηθευτή που τα διατηρεί στο ψυγείο. Στο σπίτι, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε αυγά σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 4 ° C. Επίσης, πετάξτε τυχόν σπασμένα ή βρώμικα αυγά.

Πρόληψη και ιατρική περίθαλψη

νεαρό κορίτσι που κάθεται στην τουαλέτα με διάρροια λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα

Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν κάποιο από τα ακόλουθα συμβάντα εμφανιστούν ως συμπτώματα σαλμονέλας:

 • Διάρροια, έμετος ή και τα δύο που διαρκούν τουλάχιστον 2 ημέρες
 • Συμπτώματα αφυδάτωσης όπως σκούρα ούρα, ζάλη, μειωμένη ούρηση και ξηροστομία
 • Πυρετός πάνω από 39 ° C
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή.