Uncategorized

Πολύ αλάτι: ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία από την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού;

Το αλάτι και η ζάχαρη είναι δύο φορείς γεύσης που είναι απαραίτητοι στην κουζίνα και βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν καλά τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία και προσπαθούν να ζήσουν χωρίς ζάχαρη. Τι γίνεται όμως με το αλάτι; Το σώμα μας βασίζεται στο νάτριο και το κάλιο για τη μετάδοση των νεύρων, τις μυϊκές συσπάσεις και άλλες λειτουργίες. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε αλάτι για να επιβιώσουμε – αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας και μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες, τα νεφρά, το καρδιαγγειακό σύστημα και ακόμη και τον εγκέφαλό μας. Πόσο είναι πραγματικά πάρα πολύ και τι συμβαίνει εάν τρώμε τακτικά πάρα πολύ αλάτι?

Πάρα πολύ αλάτι στο σώμα Συμπτώματα Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί θεραπεία Συμβουλές για υγιεινή διατροφή

Το επιτραπέζιο άλας, που ονομάζεται επίσης χλωριούχο νάτριο, αποτελείται από περίπου 40% νάτριο και 60% χλωρίδιο. Σε ψωμί ή σε σαλάτα – είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας. Το ορυκτό έχει μεγάλη σημασία για την ισορροπία του νερού, την πέψη και τη δομή των οστών. Δυστυχώς, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρώμε πάρα πολύ καθημερινά. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι ένας από τους κύριους λόγους για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και οστεοπόρωσης. Κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα μιας υπερβολικά αλμυρής δίαιτας.

Πόσο αλάτι επιτρέπεται την ημέρα?

Συμβουλές για υγιεινή μαγειρική

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσο αλάτι την ημέρα επιτρέπεται και είναι υγιεινό. Η ποσότητα αλατιού που συνιστά η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής για ενήλικες είναι 6 γραμμάρια, που αντιστοιχεί σε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού. Σύμφωνα με μελέτη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Διατροφής και Οικονομίας, οι άνδρες στη Γερμανία καταναλώνουν περίπου 10 γραμμάρια αλάτι και οι γυναίκες 8,5 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το 70% του πληθυσμού καταναλώνει πάρα πολύ από αυτό. Ωστόσο, το σώμα μας δεν χρειάζεται περισσότερα από 2 γραμμάρια για να λειτουργήσει. Και αν νομίζετε ότι μπορείτε να μειώσετε εύκολα την πρόσληψη αλατιού σας μην πιάνετε τόσο συχνά το αλατιέρα, τότε κάνετε πολύ λάθος. Περίπου το 80% της πρόσληψης αλατιού μας προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αυτό θα ήταν, για παράδειγμα, ψωμί, τυρί, αλλαντικά, έτοιμα γεύματα, σάλτσες, ακόμη και πίτες και κέικ.

Οι συνέπειες του υπερβολικού αλατιού για την υγεία μας

Πάρα πολύ αλάτι Ανθυγιεινή κατανάλωση αλατιού Μειώστε τις συμβουλές για υγιεινή διατροφή

 • Υψηλή πίεση του αίματος – Περίπου 20 εκατομμύρια Γερμανοί πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Ενώ είναι γνωστοί οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση όπως η παχυσαρκία, το χρόνιο στρες, η δίαιτα με πολλά λιπαρά ή η πολύ λίγη άσκηση, η υψηλή κατανάλωση αλατιού συχνά υποτιμάται. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες παγκοσμίως επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και υπερβολικού αλατιού. Είναι ελάχιστα γνωστό ότι δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στο ορυκτό-άλλοι είναι «ευαίσθητοι στο αλάτι» και άλλοι «ανθεκτικοί στο αλάτι». Σε άτομα ευαίσθητα στο αλάτι, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά όχι σε άτομα ανθεκτικά στο αλάτι. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη εξετάσεις για αυτό και μπορείτε να μάθετε μόνο εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτό εάν έχετε ήδη υπέρταση. Επιπλέον, το πολύ αλάτι επιδεινώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο σώμα στο σώμα, γεγονός που αποτελεί επιπλέον επιβάρυνση για την καρδιά και τα νευρικά κύτταρα.

Το πολύ αλάτι είναι ανθυγιεινό Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί θεραπεία

 • Καρδιαγγειακές παθήσεις – Η τακτική υπέρβαση της συνιστώμενης ποσότητας αλατιού ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες. Στο πλαίσιο μιας μελέτης που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η περιεκτικότητα σε αλάτι στα ούρα περίπου 3000 ανδρών και γυναικών μεταξύ 40 και 60 ετών εξετάστηκε σε 3 χρονικά σημεία. Όσοι έπιναν πολύ αλάτι είχαν 23,2% πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας. Αντίθετα, ο κίνδυνος για εκείνους με τη χαμηλότερη κατανάλωση ήταν μόνο 13,3%. Για εγκεφαλικό ήταν 6,4% έναντι 2,8% και για καρδιακή προσβολή ήταν 10,9% έναντι 7,8%.
 • Το πολύ αλάτι επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών – Τα τοξικά μεταβολικά προϊόντα στο σώμα μας αποβάλλονται μέσω των νεφρών. Επιπλέον, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία αλατιού και νερού. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν σημαντικά στις νεφρικές παθήσεις και τις πέτρες στα νεφρά. Πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, ειδικά σε ηλικιωμένους με νεφρική ανεπάρκεια.

Πόσο αλάτι την ημέρα αλμυρά τρόφιμα λουκάνικα ανθυγιεινά

 • Κατακρατηση νερου – Όταν τρώμε πολύ αλάτι, υπάρχει περίσσεια νατρίου στο σώμα μας. Αυτό συνδέεται με το νερό από τα κύτταρα και διαταράσσει την ισορροπία του νερού. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πρησμένα χέρια, πόδια ή αγκώνες. Ωστόσο, κατακράτηση νερού (οίδημα) θα μπορούσε επίσης να συμβεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο. Το οίδημα είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και δεν πρέπει να υποτιμάται σε καμία περίπτωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με μια υγιή αλλαγή στη διατροφή είτε με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
 • Το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου – Η επένδυση του στομάχου προσβάλλεται από την αυξημένη πρόσληψη αλατιού και αυτό με τη σειρά του σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αλάτι είναι 68% πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του στομάχου από εκείνους που τρώνε πολύ λίγο.
 • Κούραση και δυσκολία συγκέντρωσης – Ποιος θα πίστευε ότι πολύ αλάτι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας; Μια μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόδοση της μνήμης και οι συγκεντρώσεις είναι πολύ χαμηλότερες σε άτομα με αυξημένη πρόσληψη αλατιού. Έχουν επίσης 30% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε μεγάλη ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υψηλής κατανάλωσης αλατιού;?

Ο πονοκέφαλος προκαλεί θεραπεία Συμβουλές μαγειρέματος με χαμηλό αλάτι

 • Κοιλιακή διάταση – Το πολύ αλάτι είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη δυσάρεστη και επώδυνη κοιλιακή διάταση. Δεν χρειάζεται καν να καταναλώνετε πάρα πολύ αλάτι κάθε μέρα – μόνο ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία νερού του σώματος. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο περιλαμβάνουν κυρίως έτοιμα γεύματα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και πρόχειρα φαγητά όπως χάμπουργκερ, πίτσα και άλλα.
 • Διψάτε συνεχώς – Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι στερεί το σώμα από το νερό και οδηγεί σε δίψα. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι σας κάνει να διψάτε, αλλά εξακολουθείτε να πίνετε λιγότερο νερό από το συνηθισμένο. Αντ ‘αυτού, αυξάνει την όρεξή σας για αλμυρά σνακ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν λαχτάρα για φαγητό.
 • Ισχυρός πονοκέφαλος – Εάν έχετε συχνά πονοκεφάλους χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού. Μερικοί ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο πιο δυνατοί και συχνότεροι είναι οι πονοκέφαλοι.

Πόσο αλάτι την ημέρα Επεξεργασμένα τρόφιμα Περιεκτικότητα σε αλάτι μειώστε την κατανάλωση αλατιού

 • Περισσότερη επιθυμία για γρήγορο φαγητό – Το αλάτι αφαιρεί τα αρώματα των ενισχυτών γεύσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πίτσα, πατατάκια, μπιφτέκια κ. ξεδιπλωθεί καλύτερα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι υπερδιεγείρει τους γευστικούς μας κάλυκες και όσο περισσότερο αλάτι τρώμε, τόσο αυξάνεται η επιθυμία μας για γρήγορο φαγητό. Για να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο, οι διατροφολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε όλα τα μπαχαρικά για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
 • Το φαγητό έχει ήπια και βαρετή γεύση – Όπως ήδη αναφέρθηκε, η υψηλή κατανάλωση αλατιού διασφαλίζει ότι θα συνηθίσετε τα αλμυρά τρόφιμα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τα φαγητά και τα πιάτα έχουν λιγότερο έντονη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Και σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι.
 • Μυϊκές κράμπες – Εάν τρώμε πολύ αλάτι, οι αναλογίες καλίου και αλατιού στο σώμα αλλάζουν και το αποτέλεσμα είναι οδυνηρές κράμπες στις γάμπες ή τους μύες.

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού – χρήσιμες συμβουλές

τα ανθυγιεινά τρόφιμα αναφέρουν πόσο αλάτι τρώτε την ημέρα

Σε αντίθεση με τη λαχτάρα για γλυκά, η όρεξη για αλμυρά πιάτα δεν είναι έμφυτη, αλλά μια απλή συνήθεια που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Παρακάτω σας έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού.

 • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων – Εάν θέλετε να προσπαθήσετε να μην τρώτε πολύ αλάτι, μάθετε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε όσο μπορείτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα από το ψυγείο. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα διατροφής για να συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε αλάτι των προϊόντων, επειδή μερικές φορές οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εμπορικών σημάτων είναι αρκετά μεγάλες. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές δηλώνουν την περιεκτικότητα σε νάτριο ανά 100 γραμμάρια και αυτό θα μπορούσε να είναι λίγο συγκεχυμένο. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεταξύ 120 και 300 mg νατρίου ανά 100 γραμμάρια είναι εντάξει. Πρέπει να αφήσετε τα πάντα για αυτές τις αξίες ως έχουν. Πολλά γερμανικά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αναγνωρίσει τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού και έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την περιεκτικότητα σε αλάτι στις μάρκες τους έως και 20%.
 • Περισσότερα φρέσκα τρόφιμα και λιγότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα – Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε αλάτι και γεμάτα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Όλα τα κονσερβοποιημένα λαχανικά όπως ο αρακάς και το καλαμπόκι περιέχουν αλάτι και πρέπει να αποφεύγονται. Εάν αυτό δεν λειτουργεί πάντα, ξεπλύνετε καλά τα λαχανικά με νερό. Συνιστάται επίσης να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά με νερό μετά το μαγείρεμα.
 • Μακριά με το αλατιέρα – Μόνο μετά από όλα τα άλλα μπαχαρικά και βότανα μπορείτε να μάθετε αν το φαγητό χρειάζεται πραγματικά αλάτι. Προσπαθήστε λοιπόν να μην προσθέσετε αλάτι στα πιάτα σας και χρησιμοποιήστε περισσότερα φρέσκα βότανα όπως βασιλικό ή δεντρολίβανο. Μετά από μόλις 2-3 εβδομάδες θα παρατηρήσετε ότι τα γεύματα έχουν πολύ πιο έντονη και καλύτερη γεύση.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Αλμυρό φαγητό χάμπουργκερ Γιατί το πολύ αλάτι είναι ανθυγιεινό

Περίπου το 80% της καθημερινής μας κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και καθόλου από το αλατιέρα. Δεν είναι μυστικό ότι τα fast food περιέχουν πολύ αλάτι. Έχετε ήδη καλύψει τα συνιστώμενα 5 γραμμάρια για την ημέρα με παγωμένη πίτσα. Παραδόξως, 2 κομμάτια φιλέτο ρέγγας σε κονσέρβα περιέχουν 8 γραμμάρια – σχεδόν το διπλάσιο! Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι νιφάδες καλαμποκιού ή τα κέικ μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Για παράδειγμα, τα κουλουράκια έχουν τόσο αλάτι ανά 100 γραμμάρια όσο και τα πατατάκια. Αλλά σε ποια προϊόντα υπάρχει πολύ αλάτι;?

 • Ελαφριά προϊόντα – Τα ελαφριά και ημι-λιπαρά προϊόντα όπως το γιαούρτι ή το τυρί κρέμα δεν έχουν μόνο υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, περιέχουν επίσης πολύ αλάτι.
 • Bωμί και κουλούρια – Οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν ένα σάντουιτς στο τραπέζι το πρωί. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Εκτίμηση Κινδύνου, τέτοια ψημένα προϊόντα αποτελούν περίπου το 30% της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού.
 • Λουκάνικα και προϊόντα κρέατος όπως το σαλάμι, το ζαμπόν, το bratwurst, προστίθεται αλάτι για να διαρκέσουν περισσότερο. Καλύπτουν περίπου το 22% των ημερήσιων αναγκών μας και περιέχουν πολλούς άλλους ενισχυτές γεύσης – γλουταμινικό, φωσφορικό και νιτρώδες νάτριο, που είναι κακό για την υγεία μας. Μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση είναι η mortadela, για παράδειγμα, η οποία περιέχει μόνο 1,7 γραμμάρια σε σύγκριση με 100 γραμμάρια ζαμπόν σολομού χαμηλών λιπαρών με περίπου 6 γραμμάρια.

Πάρα πολύ αλάτι στο σώμα Συμπτώματα Η κατανάλωση αλατιού μειώνει τις τροφές με νάτριο

 • Τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα – Ο έλεγχος των θρεπτικών αξιών αξίζει ιδιαίτερα για τα τυριά. Με μόλις 0,6 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια, η μοτσαρέλα και το τυρί κρέμα είναι οι πιο υγιεινές επιλογές. Το τυρί Gouda ζυγίζει περίπου 2,6 γραμμάρια και το gorgonzola ζυγίζει 3,8 γραμμάρια. Εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού, θα πρέπει καλύτερα να αποφύγετε τη φέτα, το τσένταρ και το χαλούμι.
 • Έτοιμες σάλτσες και ντρέσινγκ – Η σάλτσα ντομάτας ζυμαρικών από το βάζο μπορεί να περιέχει έως 4 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Και πριν απολαύσετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου με τη μπριζόλα σας στο επόμενο γκριλ πάρτι, θυμηθείτε ότι η περιεκτικότητα σε αλάτι σε 1 κουταλιά της σούπας είναι ήδη 1,2 γραμμάρια.

Τρόφιμα καλά για την καρδιά όπως η κατανάλωση πολύ αλατιού την ημέρα