Uncategorized

Το μπλε φως μπορεί να μην είναι τόσο διαταρακτικό στα πρότυπα του ύπνου μας, όπως αρχικά πιστεύαμε

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το μπλε φως μπορεί να μην είναι τόσο διαταρακτικό στα πρότυπα του ύπνου μας όσο πιστεύαμε αρχικά. Αυτό ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σε νέα μελέτη. Σύμφωνα με την ομάδα, η χρήση χαμηλών, πιο ψυχρών φώτων το βράδυ και λαμπερά, πιο ζεστά μπλε φώτα την ημέρα μπορεί να είναι πιο ευεργετική για την υγεία μας. Το λυκόφως είναι και πιο σκοτεινό και πιο μπλε από το φως της ημέρας. Το ρολόι σώματος χρησιμοποιεί και τα δύο χαρακτηριστικά για να καθορίσει τις κατάλληλες ώρες για να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε.

Μπλε φως και τεχνολογία

εργαστηριακά ποντίκια εξετάστηκαν για κίτρινο και μπλε φως ταυτόχρονα λόγω του ρυθμού απολέπισης τους

Οι σύγχρονες τεχνολογίες για τον περιορισμό της βραδινής έκθεσης στο μπλε φως, για παράδειγμα με την αλλαγή του χρώματος της οθόνης σε κινητές συσκευές, θα μπορούσαν επομένως να μας δώσουν ανάμεικτα μηνύματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι μικρές αλλαγές στη φωτεινότητα που προκαλούν συνοδεύονται από χρώματα που μοιάζουν περισσότερο με την ημέρα. Κατά τη μελέτη ποντικών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικό φωτισμό. Με τη βοήθειά τους, η ομάδα μπόρεσε να προσαρμόσει το χρώμα χωρίς να αλλάξει τη φωτεινότητα.

ρυθμίστε το ρολόι του σώματος να κοιμάται καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Αυτό έδειξε ότι τα μπλε χρώματα παρήγαγαν ασθενέστερα αποτελέσματα στο ρολόι του σώματος των πειραματόζωων από τα εξίσου έντονα κίτρινα χρώματα. Τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο σχεδιασμό του φωτισμού και των οπτικών οθονών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές πρότυπο εγρήγορσης και ύπνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο "Τρέχουσα Βιολογία" δημοσιεύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Επιστημών της Ζωής. Το ρολόι σώματος χρησιμοποιεί μια ειδική πρωτεΐνη ευαίσθητη στο φως στο μάτι για τη μέτρηση της φωτεινότητας. Λόγω της μελανοψίνης, μπορούμε να καταγράψουμε καλύτερα φωτόνια με μικρότερα μήκη κύματος. Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές πρότειναν αρχικά ότι το μπλε φως μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση.

αποτελέσματα της έρευνας

οθόνη φωτεινότητας κινητό τηλέφωνο στο κρεβάτι μπλε φως επιβλαβές ή όχι

Ωστόσο, η χρωματική μας αντίληψη βασίζεται στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα μπλε σήματα που παρέχουν μειώνουν τις επιδράσεις του φωτός στο ρολόι. "Πιστεύουμε ότι το μπλε φως έχει την πιο ισχυρή επίδραση στο ρολόι. Στην πραγματικότητα, τα μπλε χρώματα που σχετίζονται με το λυκόφως έχουν ασθενέστερη επίδραση από το λευκό ή το κίτρινο της ίδιας φωτεινότητας. Αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν από τον Δρ. Τιμ Μπράουν από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αλλαγή της επίδρασης του φωτός στο ρολόι ρυθμίζοντας τα σήματα φωτεινότητας που ανιχνεύονται από τη μελανοψίνη. Ωστόσο, οι τρέχουσες προσεγγίσεις το κάνουν συνήθως αλλάζοντας την αναλογία φωτός μικρού και μεγάλου μήκους κύματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή διαφορά στη φωτεινότητα σε βάρος των αισθητών αλλαγών στο χρώμα. "

Αυτός πρόσθεσε: "Υποστηρίζουμε ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση, καθώς οι αλλαγές χρώματος μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση των σημάτων φωτεινότητας που ανιχνεύονται από τη μελανοψίνη. "Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η χρήση χαμηλών, ψυχρότερων φώτων το βράδυ και φωτεινών, θερμότερων φώτων την ημέρα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη.

έφηβος υπολογιστής μπλε φωτός

"Έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η ευθυγράμμιση των ρολογιών του σώματός μας με τις κοινωνικές και τις ώρες εργασίας μας κάνει καλό στην υγεία μας. Η σωστή χρήση χρώματος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό καλύτερα." Διαβάστε περισσότερα σχετικά εδώ.