Uncategorized

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα: η απάντηση του σώματος στη γρίπη μπορεί να εμποδίσει και άλλους ιούς, σύμφωνα με νέα μελέτη

Υπάρχουν καλά νέα για όποιον ενδιαφέρεται ότι η γρίπη ή το κρυολόγημα μπορεί να καταστρέψει την εορταστική περίοδο. Οι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να φτερνιστούν και να βήξουν κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η περίοδος της γρίπης προστατεύει τους ανθρώπους από το κρυολόγημα. Μια μελέτη εξέτασε τη δραματική ετήσια πτώση του κοινού κρυολογήματος μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου.

Είτε γρίπη είτε κρυολόγημα

Γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι με γρίπη ή κρυολόγημα και πυρετό που αποκλείει τον ρινοϊό

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη, τα τρία τέταρτα των οποίων δεν αρρωσταίνουν, μπορεί να προστατεύονται από τον ρινοϊό, ο οποίος είναι η κύρια αιτία κρυολογήματος. Επομένως, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα άτυχοι για να κρυώσετε και να κολλήσετε γρίπη ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γρίπη μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης από ιό του κρυολογήματος.

Σε μια εννιαετή μελέτη σε 36.000 άτομα με ιούς στους αεραγωγούς τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το οκτώ τοις εκατό από αυτούς προσβλήθηκαν από δύο ιούς ταυτόχρονα. Οι ασθενείς με γρίπη είχαν 70 % λιγότερες πιθανότητες να κρυώσουν από αυτούς με άλλους ιούς.

Ενώ είναι σημαντικό για ευάλωτα άτομα όπως παιδιά, άνω των 65 ετών και έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης για να προστατευθούν από επικίνδυνες επιπλοκές, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να αναλάβουν κινδύνους. Ωστόσο, μπορεί τώρα να υπάρχει ένα πλεονέκτημα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απάντηση του σώματος στη γρίπη στους αεραγωγούς μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση από τον ιό του κρυολογήματος.

Αισιόδοξα αποτελέσματα έρευνας

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον οργανισμό υγείας

«Είναι ένα αξιοσημείωτο εύρημα από τη μελέτη μας ότι ο ρινοϊός, ο οποίος συνήθως προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, μειώνεται το χειμώνα καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα της γρίπης. «Ακριβώς όπως τα λιοντάρια και οι ύαινες ανταγωνίζονται για τρόφιμα στο Masai Mara, πιστεύουμε ότι αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν για πόρους στην αναπνευστική οδό. "Or μπορεί να είναι ότι η ανοσολογική απάντηση στη γρίπη προστατεύει επίσης τα κρυολογήματα." Αυτό λέει ο Δρ. Sema Nickbakhsh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Κέντρο Έρευνας για τους ιούς του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

μικρό παιδί με κρυολόγημα ή γρίπη καταπολεμά τον ιό της γρίπης με φάρμακα

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ασθενείς που δοκιμάστηκαν για 11 ιούς ταυτόχρονα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν και οι δύο ιοί έχουν προβλήματα ταυτόχρονα, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι πιο πιθανό να κρυώσουν. Έτσι οι μεγαλύτεροι μαθητές ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να πάσχουν από γρίπη.

Οι ειδικοί πέρασαν εννέα χρόνια στη μοντελοποίηση 11 ιογενών λοιμώξεων και διαπίστωσαν ότι μόνο η γρίπη Α, ένα στέλεχος που περιλαμβάνει τη γρίπη των χοίρων και ο ρινοϊός σπάνια βρέθηκαν μαζί. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα κρυολογήματα μειώθηκαν κατά το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων το 2009. Έτσι, η γρίπη θα μπορούσε να είναι κύτταρα και στους αεραγωγούς "πόρτα" εξωτερικά που αφήνει άλλους ιούς.

Το σώμα παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ιντερφερόνη για τα κρυολογήματα ως μια βραχύβια ανοσοαπόκριση που προκαλείται από τη γρίπη τις πρώτες ημέρες. Αυτό μπορεί επίσης να προσφέρει προστασία από το κρυολόγημα. «Η ομάδα μου διεξάγει πειράματα για να καταλάβει πώς αλληλεπιδρούν οι ιοί, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του ρινοϊού. Αυτό λέει ο Δρ. Pablo Murcia, Ανώτερος συγγραφέας ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

γρίπη και κρυολόγημα δεν μπορούν να υπάρχουν στο σώμα ταυτόχρονα

"Εάν κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν οι ιοί και πώς ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις ευνοούν ή αναστέλλουν ο ένας τον άλλον, ίσως μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση των ιών." Μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο για τη μελέτη εδώ.