Uncategorized

Αλλεργία τσουκνίδας – Αντιμετώπιση συμπτωμάτων και παρενεργειών

Όταν ένα άτομο έχει αλλεργία στην τσουκνίδα, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή μερικές φορές σοβαρά. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι είναι σε θέση να διαχειριστούν ένα εξάνθημα ή φαγούρα με οικιακές θεραπείες, οι οποίες συνήθως μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τσουκνίδα μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Τότε το προσβεβλημένο άτομο μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανές θεραπείες για το εξάνθημα της τσουκνίδας, καθώς και πρόληψη από τη στιγμή που χρειάζεστε ιατρική βοήθεια.

Πώς προκύπτει μια αλλεργία τσουκνίδας?

Αποτρέψτε πιθανά συμπτώματα και παρενέργειες της αλλεργίας στην τσουκνίδα με οικιακές θεραπείες

Η τσουκνίδα μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και άλλα συμπτώματα όταν οι άνθρωποι τα αγγίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φύλλα του φυτού περιέχουν λεπτές τρίχες και χημικές ουσίες που ερεθίζουν το ανθρώπινο δέρμα. Μία από αυτές τις χημικές ουσίες είναι το μυρμηκικό οξύ, το οποίο προκαλεί το επώδυνο εξάνθημα. Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τσουκνίδες, μπορεί να εμφανίσουν διάφορες παρενέργειες. Αυτά θα ήταν, για παράδειγμα, εξάνθημα, εξογκώματα, κηλίδες ελαφρύτερα από το περιβάλλον δέρμα, πόνος στην περιοχή του δαγκώματος και ερεθισμένο ή κνησμώδες δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να απαιτούν άμεσους αντιαλλεργικούς παράγοντες. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή και κατάποση, συριγμό, ζάλη ή λιποθυμία, ναυτία, έμετο, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, σφίξιμο στο στήθος, πρήξιμο του προσώπου, του στόματος ή του λαιμού ή κάτω από το δέρμα, απώλεια συντονισμού, τρόμο, σοβαρό και γρήγορο πρήξιμο, μυϊκή αδυναμία ή πόνος στο στομάχι.

Το μυρμηκικό οξύ στην επιφάνεια του φυτού τσουκνίδας μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις

Σε περίπτωση αυτών των συμπτωμάτων ή εάν υπάρχει υποψία σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το προσβεβλημένο άτομο πρέπει να αναζητήσει επείγουσα θεραπεία. Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε ένα εξάνθημα τσουκνίδας μόνοι σας πλένοντας την πληγείσα περιοχή και το περιβάλλον δέρμα το συντομότερο δυνατό μετά την επαφή με το φυτό. Αυτό επιτρέπει την απομάκρυνση των χημικών από το δέρμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τη δυσφορία του εξανθήματος μέσα σε λίγες ώρες. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε νερό και σαπούνι. Ένα καθαρό, υγρό πανί θα λειτουργήσει επίσης εάν δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Εάν τα επώδυνα συμπτώματα επιμένουν μετά τον καθαρισμό του εξανθήματος, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλες θεραπείες για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό και το εξάνθημα.

Χρησιμοποιήστε οικιακές θεραπείες ή φάρμακα

Τα μαλλιά στα φύλλα του φυτού τσουκνίδας περιέχουν χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα

Για παράδειγμα, μπορείτε να εφαρμόσετε βάλσαμο ή φύλλο αποβάθρας στο εξάνθημα. Αυτά τα φυτά συνήθως αναπτύσσονται κοντά σε τσουκνίδες. Το πρώτο έχει ωοειδή πράσινα φύλλα με πορτοκαλί ή κίτρινα άνθη σε σχήμα σάλπιγγας. Μια μικρή μελέτη του 2012 παρείχε κάποια επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση βάλσαμου για τη θεραπεία της αλλεργίας στην τσουκνίδα. Αυτή η μελέτη Ωστόσο, έδειξε ότι το σαπούνι είναι πιο αποτελεσματικό. Μια άλλη μέθοδος θα ήταν να αναμίξετε μαγειρική σόδα με νερό για να κάνετε μια πάστα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε αυτό στο εξάνθημα ή προσθέστε μαγειρική σόδα σε ένα χλιαρό μπάνιο.

Φορέστε προστατευτικά ρούχα και γάντια κατά την κηπουρική για να αποφύγετε την αλλεργία στην τσουκνίδα

Εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα στο εξάνθημα για να ανακουφίσετε τον πόνο και τον ερεθισμό. Η λήψη αντιισταμινικών χωρίς ιατρική συνταγή για την ανακούφιση από τον κνησμό και τη μείωση του οιδήματος θα ήταν φυσικά μια εναλλακτική λύση. Συνιστάται επίσης η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και δροσερά ή χλιαρά μπάνια και ντους. Ωστόσο, προσέξτε να μην αφήσετε ζεστό νερό να έρθει σε επαφή με το εξάνθημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ερεθισμό και πόνο. Όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με τσουκνίδες θα πρέπει να φορούν προστατευτικό ρουχισμό. Αυτό θα αποτρέψει το φυτό να βουρτσίζει γυμνό δέρμα και να προκαλεί εξάνθημα. Είναι σημαντικό να αποφύγετε το ξύσιμο ή το τρίψιμο του εξανθήματος καθώς αυτό μπορεί να ωθήσει τις χημικές ουσίες περαιτέρω στο δέρμα και να επιδεινώσει τον ερεθισμό.