Uncategorized

Η τεκίλα σε τρελαίνει – αλλά όχι για τους λόγους που νομίζεις ότι είναι

Μερικοί συμμετέχοντες στο πάρτι ορκίζονται ότι η βότκα είναι το μόνο αλκοόλ που δεν θα τους κάνει ούτε hangover ούτε μια νύχτα ντροπιαστικών στιγμών. Άλλοι λένε ότι μετά από τεκίλα, κρασί ή ουίσκι καταλήγουν να αισθάνονται σπασμένοι ή να κάνουν πράγματα για τα οποία μετανιώνουν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο τύπος αλκοόλ επηρεάζει το πώς αισθάνεστε και συμπεριφέρεστε. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το αλκοόλ είναι απλώς αλκοόλ, ανεξάρτητα από το αν έρχεται σε κουτάκι μπύρας, φλάουτο σαμπάνιας ή ποτήρι.

«Διαφορετικοί τύποι αλκοόλ δεν έχουν συγκεκριμένες ή σταθερές επιδράσεις στη συμπεριφορά ή τη διάθεση», λέει η Nicole Lee, ψυχολόγος και ερευνήτρια ναρκωτικών στο Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας. “Αυτό που μπορεί να επηρεάσει την απάντησή σας είναι ο τύπος της εμπειρίας που περιμένετε όταν παραγγέλνετε ένα συγκεκριμένο ποτό – που συχνά αποδεικνύεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία”, προσθέτει..

Οφείλεται στην ποσότητα αιθανόλης που απορροφάται

πολύχρωμα κοκτέιλ με τεκίλα

Πρώτα, μερικά βασικά γεγονότα: Όποιο ποτό κι αν επιλέξετε, το αλκοόλ – ή, χημικά μιλώντας, η αιθανόλη – θα διασπάσει τις αναστολές σας. “Έχετε λιγότερο έλεγχο στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας όταν υπάρχει αλκοόλ στο πλοίο”, λέει ο Lee. «Όταν νιώθεις με κάποιο τρόπο, το αλκοόλ τείνει να το κάνει χειρότερο.» Όταν οι άνθρωποι απολαμβάνουν τακτικά ένα συγκεκριμένο ποτό (όπως κρασί ή ουίσκι), μπορεί λανθασμένα να υποθέσουν ότι εξηγεί τα συναισθήματά τους.

Άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν την αντίδρασή σας σε ένα ποτό περιλαμβάνουν πόση αιθανόλη περιέχει και πόσο γρήγορα το καταπίνετε. Τα οινοπνευματώδη ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ “συχνά πίνουν γρήγορα ως εμβόλιο και έτσι εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα”, λέει η Samantha Miller, γιατρός και εκπρόσωπος της Εθνικής Γραμμής Βοήθειας για τα Ναρκωτικά. Αυτό οδηγεί σε δραματικές σωματικές και συναισθηματικές επιδράσεις που οι άνθρωποι μπορούν να αποδώσουν σε ένα συγκεκριμένο ποτό – μόνο που προκαλείται από την περιεκτικότητα σε αιθανόλη, λέει ο Miller, όχι το είδος του αλκοόλ.

Το Bourbon περιέχει τα λεγόμενα congeners

Ορισμένοι τύποι αλκοόλ, ειδικά το κόκκινο κρασί και το μπέρμπον, περιέχουν υψηλότερες ποσότητες χημικών ενώσεων που ονομάζονται συγγενείς που δημιουργούνται κατά τη ζύμωση. Εικάζεται ότι προκαλούν συγκεκριμένες διαθέσεις και φυσικές αντιδράσεις, αλλά ο Lee λέει ότι δεν υπάρχει πραγματική επιστημονική υποστήριξη για αυτόν τον ισχυρισμό.

“Τα ποτά με συγγενείς μπορούν να κάνουν το hangover λίγο χειρότερο”, σημειώνει ο Lee, αλλά είναι απίθανο να έχουν μεγάλη επίδραση στο πώς συμπεριφέρεστε ή αισθάνεστε. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα ενός ποτού επηρεάζει το πόσο γρήγορα το σώμα απορροφά το αλκοόλ, αλλά αυτές οι επιδράσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο και δεν έχουν επαναληφθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Το είδος του αλκοόλ και οι προσδοκίες μας

ζεστό βράδυ στο σπίτι με κόκκινο κρασί

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι ορισμένα ποτά επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους; Πολλά από αυτά, λένε οι ερευνητές, έχουν να κάνουν με την προγνωστική δύναμη των δικών μας προσδοκιών – μια δύναμη που τείνουμε να υποτιμούμε.

Υπάρχουν βαθιά ριζωμένα πολιτιστικά στερεότυπα που σχετίζονται με διαφορετικά ποτά, λέει ο Miller. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι η τεκίλα δημιουργεί ατμόσφαιρα πάρτι ή ότι το κρασί προωθεί ζωηρές συζητήσεις με φίλους.

Όταν παραγγέλνουμε ένα ποτό, συχνά πέφτουμε πίσω σε αυτά τα είδη πολιτιστικών στερεοτύπων χωρίς να το καταλάβουμε. “Ο τύπος ποτού που επιλέγετε μπορεί να αντικατοπτρίζει τη διάθεσή σας”, λέει ο Lee. «Αν έχετε« τρελή »διάθεση, μπορείτε να πάτε για τεκίλα. Εάν αισθάνεστε χαλαροί, ίσως είναι πιο πιθανό να επιλέξετε το αγαπημένο σας κρασί. »Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ένα είδος εικονικού φαινομένου εδώ. Το πλαίσιο παίζει επίσης ρόλο. Οι πιθανότητες είναι ότι θα νιώσετε πολύ πιο άγρια ​​πίνοντας βότκα με φίλους από ό, τι όταν πίνετε ένα ποτήρι μπράντι μόνοι σας.

Οι φίλοι πίνουν κοκτέιλ και Prosseco

Ανεξάρτητα από τον τύπο αλκοόλ που επιλέγετε – ή πώς αισθάνεστε γι ‘αυτό – είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε τις ισχυρές επιδράσεις του αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή, λέει ο Miller. Ποτέ δεν πρέπει να υποθέσετε ότι μετά από δύο βότκα και τονωτικά κοκτέιλ, θα καθαρίζατε το κεφάλι σας νωρίτερα από ό, τι μετά από δύο ποτήρια τζιν. Είναι η ποσότητα αιθανόλης που καθορίζει πόσο σπασμένος θα νιώθετε, όχι η μορφή στην οποία φτάνει.