Uncategorized

Μεταβολίτες στα ούρα ως ένδειξη της κατάλληλης ατομικής διατροφής

Νέες μελέτες επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ευρήματα από ανάλυση μεταβολιτών στα ούρα. Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι η καλή διατροφή συνδέεται με την καλή υγεία. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί δύσκολο να εντοπιστούν συγκεκριμένες συσχετίσεις μεταξύ των τροφίμων και των αποτελεσμάτων της υγείας. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια εξέταση ούρων που τους επέτρεψε να καταγράψουν τα μεταβολικά προϊόντα ενός ατόμου.

Γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε για τους μεταβολίτες των ούρων

Ο διατροφολόγος γράφει τον πίνακα τροφίμων ως διατροφή φρούτων και λαχανικών για να χάσετε βάρος στο φορητό υπολογιστή

Η διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αυτή η μέθοδος είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια. Επιπλέον, η δίαιτα εξαρτάται από την ικανότητα ενός ατόμου να θυμάται τι και πόσο έτρωγε. Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν τη διατροφή τους μέσω εφαρμογών ή ημερολογίων, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ανακριβείς αναφορές. Έτσι, αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι μεταβολίτες των ούρων μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τον σωστό τύπο διατροφής για μεμονωμένη βιολογική σύνθεση. Οι μεταβολίτες είναι μόρια που παράγει το σώμα κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων και μερικά από αυτά μπορούν να μετρηθούν στα ούρα ενός ατόμου.

ασθενής και γιατρός κρατούν στα χέρια τους δείγμα ούρων

Σε συνεργασία με 1.848 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν συσχετίσεις μεταξύ 46 διαφορετικών μεταβολιτών και τύπων τροφίμων. Μετρώντας προσεκτικά τη διατροφή των ανθρώπων και συλλέγοντας τα ούρα τους που απεκκρίνονται σε δύο 24ωρες περιόδους, η ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ της εισροής θρεπτικών συστατικών και των μεταβολιτών στα ούρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιπτώσεις στην υγεία μιας συγκεκριμένης δίαιτας. Επιπλέον, μια υγιεινή διατροφή παρουσιάζει διαφορετικά πρότυπα από αυτά που σχετίζονται με φτωχότερα αποτελέσματα για την υγεία. Οι μεταβολίτες έχουν συνδεθεί με την πρόσληψη φρουκτόζης (ζάχαρη φρούτων), αλκοόλ, εσπεριδοειδών, γλυκόζης, κόκκινου κρέατος και άλλων ζωικών πρωτεϊνών όπως το κοτόπουλο.

Τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του ασβεστίου, συνδέθηκαν επίσης με τους μεταβολίτες στη μελέτη. Η συσχέτιση των μεταβολιτών με τα αποτελέσματα στην υγεία ήταν επίσης εμφανής στα δεδομένα. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μυρμηκικοί μεταβολίτες και το νάτριο συνδέονται με την παχυσαρκία και την υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

αποτελέσματα της έρευνας

Ερευνητές στο εργαστήριο εξετάζουν δείγματα ούρων για μεταβολίτες στα ούρα

Η μελέτη αναφέρει ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εύκολο στη χορήγηση τεστ ούρων που θα μπορούσε να αποκαλύψει το προφίλ ενός ατόμου όσον αφορά την ανάγνωση των μεταβολιτών στα ούρα. Κατά την αξιολόγηση του τεστ, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε 19 άτομα. Τους έχετε δώσει οδηγίες να ακολουθούν έναν από τους τέσσερις τύπους δίαιτας, από πολύ υγιεινές έως ανθυγιεινές. Αυτές οι δίαιτες βασίστηκαν αυστηρά στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι πιο υγιείς τηρούν τις συστάσεις του ΠΟΥ 100% και οι λιγότερο υγιείς μόνο το 25%. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι υπήρχαν διαφορές στις βαθμολογίες ακόμη και μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα. Έτσι, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή του ατόμου, τόσο υψηλότεροι είναι οι μεταβολίτες στα ούρα γενικά.

Η γυναίκα κρατά μπουκάλι νερό και συσκευή για δείγμα ούρων από μεταβολίτες στα ούρα

Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα είχαν επίσης χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα. Έκκριναν αυξημένη ποσότητα ενέργειας από το σώμα με τα ούρα. Η μελέτη χαρακτηρίζει τη διαφορά μεταξύ ούρων υψηλής ενέργειας και χαμηλής ενέργειας στο ότι ένα άτομο με υψηλότερη τιμή θα έχανε 4 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Στη συνέχεια, η ομάδα ερευνά τη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας σε άτομα που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα ευρήματα από τη μελέτη φέρνουν μια νέα και βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα τρόφιμα σε μοριακό επίπεδο. Η έρευνα αμφισβητεί επίσης εάν οι διατροφολόγοι πρέπει να ξαναγράψουν τους πίνακες τροφίμων για να συμπεριλάβουν τους μεταβολίτες στα ούρα. Επιπλέον, το τελευταίο μπορεί να έχει βιολογικές επιδράσεις στο σώμα.